Tradicija i kvalitet

Bliži se izlazak jubilarnog 80. broja Časopisa za književnost, umetnost i kulturu”Akt”, jedinog časopisa u Valjevu koji u kontinuitetu izlazi već 19 godina. Pored valjevskih pisaca, članovi redakcije “Akta” su mr Srba Ignjatović, Pero Zubac, Miroljub Todorović, mr Dušan Stojković, a do prošle godine, kada je preminuo, i Bajo Džaković. Stalni saradnik redakcije je i dr Vladimir B. Perić, jedan od urednika časopisa “Koraci” iz Kragujevca, a glavna i odgovorna urednica časopisa “Akt” je Danijela Padejski.

“Časopisom “Akt” ponose se autori koji u njemu objavljuju, saradnici, čitaoci, redakcija. Koncept je po mnogo čemu jedinstven na našim prostorima. Gradimo čvrstu vezu među umetnicima sa svih kontinenata, a na drugoj strani promovišemo naš grad Valjevo. Mesta ima i dobrodošle su nove umetničke forme. Ponosni smo na uspehe i na kontinuitet našeg časopisa i naše misije u kulturi”, kaže urednica Danijela Padejski, koja je po vokaciji bibliotekar. Padejski piše prozu i poeziju, bavi se likovnom umetnošću, do sada je objavila dve knjige kratke proze i član je Udruženja književnika Srbije.

Danijela Padejski, glavna i odgovorna uredica Časopisa “Akt”

U formiranim rubrikama Poezija, Proza, Prevedena književnost, Esej, Studija, Haiku, Vizuelna poezija, Strip, Likovni život, Književna kritika, objavljuje priloge uveliko priznatih i afirmisanih autora iz Srbije i sveta, ali pruža šansu i mladim, darovitim umetnicima koji svoje prve radove objavljuju na stranicama ovog časopisa. Takođe, rubrika “Valjevska književnost” posvećena je isključivo autorima iz našeg kraja. U okviru časopisa “Akt”objavljene su i antologije: “Duboki prozor” (antologija kratke priče), “Glasnici neviđenog” (pesnici rođeni od 1970. do 1980.), “Poetikon” (antologija slovenačkih pesnika), “Bube u glavi” (antologija poludelih pesnika), “Dadaizam nije mrtav” (antologija neodadaističkih pesama), “Čuvarkuća” (antologija valjevskog haikua).

Časopis za književnost, umetnost i kulturu “Akt” nije samo časopis, već svojevremeni umetnički “koncept” u okviru koga egzistenciraju još tri konkursa, odnosno nagrade: “Zlatno slovo” – nagrada za najbolju knjigu kratke proze objavljenu na srpskom jeziku u prethodnoj godini, koja je dodeljena 12 puta i jedina je takva nagrada na nivou Srbije, zatim Nagrada za najbolju kratku priču (dodeljena do sada 15 puta) i Valjevski srednjoškolski literarni konkurs koji je do sada 9 puta nagradio srednjoškolce valjevskih škola, čime se na konkretan način pomaže i promoviše stvaralaštvo mladih. Pored toga u okviru “Akta” funkcionišu i dve likovne kolonije – dečja i kolonija za već afirmisane likovne umetnike.

Dodela nagrada časopisa “Akt” – Valjevski srednjoškolski literarni konkurs

Časopis “Akt” je do sada izašao na tri jezika: na makedonskom u okviru časopisa “Koreni”, na poljskom u okviru časopisa “Tekstualija” i na slovenačkom u okviru časopisa “Apokalipsa”. Stekao je veliki broj čitalaca i saradnika. Predstavljen je na više festivala u inostranstvu, u Sloveniji, Italiji, Makedoniji, Poljskoja, a svaki broj časopisa je posebno predstavljen u valjvskoj Matičnoj biblioteci “Ljubomir Nenadović”.

Sa Dečje likovne kolonije u organizaciji Časopisa “Akt”

Časopis “Akt” ima za saradnike izuzetne prevodioce sa engleskog, ruskog, nemačkog, francuskog, poljskog, norveškog, španskog, finskog … Primerci časopisa “Akt” nalaze se u brojnim bibliotekama i instucijama kulture u zemlji i inostranstvu, kao i u Narodnoj biblioteci Srbije i Matičnoj biblioteci “Ljubomir Nenadović” u Valjevu.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.