“Trend pada broja nezaposlenih se nastavlja”

U okviru 19. SPREG-a održan je prolećni Sajam zapošljavanja, na kojem je uzelo učešće 18 kompanija koje su iskazale potrebu za preko 300 radnika. Najviše su iskazane potrebe za radnicima u mašinskoj, elektro i građevinskoj struci, kao i radnicima u proizvodnji, od trećeg do sedmog stepena kvalifikacija. Nezaposleni su mogli da stupe u direktan kontakt sa poslodavcima, predaju svoje radne biografije i tako konkurišu za radna mesta koje su ponudile neke od najvećih kompanija u Valjevu: Gorenje Hisense, Valy, Hansgrohe, Krušik, Turna plastika, MPK Trejd, Blist, Publik, Elektrovolt i mnoge druge firme, a svoj štand na Sajmu zapošljavanja na ovogodišnjem SPREG-u imala je i Vojska Srbije.

Sajam zapošljavanja SPREG 2024 (9)

Sa Sajma zapošljavanja u okviru 19. SPREG-a / Foto: Valjevska posla

Prema rečima Milana Đenadića, direktora Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Valjevo, na evidenciji trenutno ima oko 3.200 nezaposlenih lica. Kako je istakao, taj trend pada broja nezaposlenih se nastavlja, što se očekuje i u narednom periodu zbog najave otvaranja novih radnih mesta i novih zapošljavanja.

Milan Đenadić

Obraćanje Milana Đenadića, direktor valjevske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje / Foto: Valjevska posla

“U prethodnih nekoliko godina uspostavili smo praksu da organizujemo Sajam zapošljavanja u okviru privredne manifestacije SPREG. Uspeli smo da objedinimo usko vezane stvari, ponudu privrede ovog kraja i da iskažemo potrebe za radnicima. Na Sajmu će moći da konkurišu naši sugrađani bez obzira na nivo kvalifikacija i obrazovni profil. To je vrlo važno, jer će svako moći da nađe svoju šansu i imaće mogućnost da aplicira na slobodne poslove”, kazao je Milan Đenadić.

Đenadić je pojasnio da svi poslodavci koji učestvuju na ovogodišnjem Sajmu zapošljavanja u okviru SPREG-a traže preko 5 radnika i da iskazane potrebe nisu samo trenutne, nego potrebe u narednih 6 meseci.

“Ono što je prednost sajmova za zapošljavanje u odnosu na bilo koji drugi način posredovanja jeste taj što zainteresovani sugrađani na jednom mestu u određenom vremenskom periodu mogu da predaju radne biografije većem broju poslodavaca i da im se direktno predstave i porazgovaraju o uslovima za rad. Time štede vreme i povećavaju šansu za zapošljavanjem”, rekao je Milan Đenadić.

Sajam zapošljavanja otvorio je Marko Jeftić, član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

“Grad Valjevo je odgovornom politikom prethodne četiri godine doveo tri velika investitora, koja će kroz određeno vreme zaposliti 2.350 radnika. Pored toga, otvorena su dva nova vrtića, koja su već zaposlila 107 radnika i očekujemo do kraja godine otvaranje trećeg obdaništa u kojem će biti zaposleno blizu 50 radnika, čime dolazimo blizu 2.500 radnih mesta. Želim vam svima uspešan dan, a sreću bih poželeo tražiocima posla, da nađu adekvatno radno mesto, a i poslodavcima da nađu adekvatnu radnu snagu”, kazao je Marko Jeftić.

Marko Jevtić (1)

Marko Jevtić, član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku / Foto: Valjevska posla

Predsednica Regionalne privredne komore Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga Vesna Kudić, kazala je u svom obraćanju da zaposleni na teritoriji Regionalne privredne komore (RPK) čine 6% od ukupnog broja zaposlenih u Republici Srbiji i da je u odnosu na prethodnu godinu zabeležen rast stope zaposlenih na teritoriji svih lokalnih jedinica RPK.

Vesna Kudić RPK

Obraćanje Vesne Kudić, predsednice Regionalne privredne komore Mačvanskog i Kolubarskog upravnog okruga / Foto: Valjevska posla

“Najveći rast zaposlenih zabeležen je naravno u naša tri regionalna centra – u Šapcu, Loznici i Valjevu. Oni čine 65% od ukupnog broja zaposlenih u našem regionu. U poslednje vreme privrednici se sve češće susreću sa nedostatkom stručnog kadra, najviše u metalskoj, tekstilnoj i građevinskoj industriji. Kao rešenje tog problema vidimo u što većem uključivanju privrednika u sistem dualnog obrazovanja”, istakla je Vesna Kudić.

Sajam zapošljavanja SPREG 2024 (12)

Sa Sajma zapošljavanja u okviru 19. SPREG-a / Foto: Valjevska posla

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.