U apotekama i dalje nema svih lekova

Početkom marta naši sugrađani bili su suočeni sa nestašicom pojedinih lekova iz grupre antihipertenziva, povišenog krvnog pritiska, dijabetisa, antipsihotika, D vitamina u kapima. Ni posle mesec dana situacija u ovdašnjim apotekama, proverili smo, nije u potpunosti stablizovana. Neki lekovi su se pojavili, ali i dalje ne možete nabaviti Indapres i Vigantol kapi… Lekovi poput Triplixama, Irbenida i Prexanora povremeno se pojave, ali se brzo i razgrabe. Tržište lekova još uvek je nestabilno, ne samo u našem gradu, slična situacija je i u drugima gradovima Srbije.

Valjevo

Foto: Valjevska posla

Za razliku od prošlog puta kada smo pisali o ovoj temi, sada, predstavnici Apotekarskog centra u Valjevu i nekih privatnih apoteka nisu bili voljni da govore o aktuelnom problemu, barem ne javno. Početkom marta smo saznali da oni nemaju nikakve informacije iz nadležnog ministarstva, kao ni od predstavnika veledrogerija, od kojih se snabdevaju lekovima, o tome šta je uzrok nestašice i kada bi problem mogao biti prevaziđen. Kao jedan od razloga ovakve situacije tada je navedena preregistracija nekih lekova, koju po nalogu Vlade Republike Srbije obavlja Agencija za lekove. Neki mediji tada su pisali da je u pitanju i nezadovoljstvo proizvodjača limitiranim cenama nekih lekova. Farmaceutima sa kojima smo tada razgovarali nije bilo jasno zašto taj process preregistracije ide tako sporo, jer sama procedura, kako su naveli, nije tako komplikovana.

Valjevo

Foto: Valjevska posla

Nejasno je do kraja zašto nema neophodnih lekova na tržištu, ali nejasno je i to zašto predstavnici ovdašnjih apoteka izbegavaju razgovor o problem koji realno postoji i koji se tiče građana, pre svega onog osetljivog dela populacije koji ima zdrastveni problem. Na našu opasku da je nihova dužnost da izveštavaju javnost o tome i da građani imaju pravo na blagovremenu i istinitu informaciju, jedan od odgovora bio je: “Kako da ja pričam o nestašici lekova, ako resorni minister i neki mediji pišu da je sve uredu”. Da nije zgodno, nije, složili smo se! Vi za svaki slučaj svratite više puta na dan u Vama obližnju apoteku, jer možda je po koja kutija leka, koji je Vama neophodan, baš pristigla.

 

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.