U Prvoj školi održana radionica o Medijskoj pismenosti: “Odrastanje digitalnih urođenika zapravo je medijsko odrastanje!”

U Prvoj osnovnoj školi održana je edukativna i interaktivna radionica na temu Medijske pismenosti sa ciljem unapređenja znanja i veština učenika u razumevanju, analizi, kritičkom sagledavanju i evaluaciji informacija i poruka koje dobijaju putem medija. Radionicu je održala dipl. novinar Marija Petrović – Marković, novinar i urednik portala Valjevska posla.

Medijska pismenost - Prva osnovna škola (5)

Radionica o Medijskoj pismenosti u Prvoj osovnoj školi

Generacije rođene od 1995. naovamo zovemo pripadnicima Generacije Z, odnosno “digitalnim urođenicima” i “medijskim integratorima”, koji su tehnologiju integrisali u svoje živote i kojima je Internet “entitet njihove postojbine”. Savremene tehnologije ne samo da su njihovo “prirodno okruženje”, već su neizbežni i neizostavni deo njihove budućnosti, budućeg socijalnog, komunikativnog i profesionalnog života. S toga je medijsko obrazovanje i medijskom opismenjavanje jako važno i korisno, jer mediji i informacije, danas više nego ikada pre, utiču na način života, razumevanje kulture i svog okruženja, identifikaciju i prepoznavanje prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja u društvu.

Medijska pismenost - Prva osnovna škola (1)

Radionica o Medijskoj pismenosti u Prvoj osovnoj školi

U okviru radionice, koja je bila podeljena na 3 dela (značaj medijske pismenosti, oblici medijske manipulacije, anketa o konzumiranju medijskih sadržaja), novinarka Marija Petrović – Marković posebno je govorila o važnosti prepoznavanja različitih oblika medijske manipulacije (digitalno nasilje – cyberbullying, lažne vesti – fakenews, “klikbejt” – clickbait, mamac za klikove, “trolovanje” – trolling, “fišing” – phishing, mrežna krađa identiteta) i kako se od njih zaštititi. Zatim o značaju razlikovanja kvalitetnih vesti i izvora informacija, kako biti odgovoran korisnik interneta, kako zaštiti lične podatke, ali i kako razlikovati činjenice od mišljenja. Sve to, naravno, u svrhu prevencije maloletnih lica da budu medijski izmanipulisani i obmanuti.

Marija Petrović - Marković - Medijska pismenost

Marija Petrović – Marković, novinar i urednik portala Valjevska posla

U Prvoj osnovnoj školi, medijska pismenost se uči kao slobodna nastavna aktivnost od Školske 2023/24. godine. Ove godine 75 učenika 5. i 6. razreda podeljenih u 4 grupe prate ovaj predmet. Nastavnice engleskog i nemačkog jezika Sandra Matić i Ana Nikolić uspešno i na kreativan način vode nastavu na kojoj đaci izučavaju razne zanimljivosti vezane za medijsko opismenjavanje, uopšte medije i njihov uticaj. Učenici imaju planiranih 36 časova godišnje, a cilj ovog predmeta jeste da se podstakne razvoj medijske kulture učenika i da doprinese razumevanju medijskih sadržaja.

Prva osnovna škola Valjevo - Sandra Matić i Ana Nikolić

Sandra Matić (levo) i Ana Nikolićm, nastavnice u Prvoj osnovnoj školi

“Kroz razgovor sa koleginicom Anom Nikolić, došle smo do ideje da bi deo časova deca mogla da uče praktično, od ljudi koji imaju određeno iskustvo u poslovima vezanim za medije i koji su stručni, dakle od pravih novinara. Prezentacija novinarke Marije Petrović – Marković bila je jako zanimljiva, deca su bila aktivna i rado su učestvovala u radu, odgovarala na pitanja, diskutovala, davala svoja mišljenja. Uspeli su da nauče i neke nove stvari, kao i da utvrde neke već ranije obrađene teme. Na kraju su imali zadatak da popune anketu koju je za njih osmislila novinarka Marija, a koja traga za odgovorima na pitanja koliko na dnevnom nivou vremena provode konzumirajući medijske sadržaje (TV, internet, društvene mreže), koje medijske platforme koriste, koje vrste medijskih sadržaja ih najviše privlače, da li smatraju da mediji pravilno informišu građane i tako dalje. Smatramo da je prezentacija bila pun pogodak, i nadamo se daljoj saradnji”, kazala je nastavnica Sandra Matić.

Medijska pismenost - Prva osnovna škola (2)

Radionica o Medijskoj pismenosti u Prvoj osovnoj školi

“Nastava se realizuje kroz različite oblike rada. Jedan deo časova je teorijski, drugi deo se odvija kroz radionice, a učenici ponekad imaju i istraživački domaći rad, koji samostalno, ili u grupi, prezentuju na nekom od časova. Časovi su uvek dinamični, deca su zainteresovana za diskusiju, jer su im teme i oblasti koje se obrađuju savremene i veoma zanimljive. Najviše vole kada se priča o video igricama, naravno, ali vrlo rado daju svoja mišljenja i o drugim temema, poput opasnosti koje vrebaju na internetu, reklamama i slično”, rekla je nastavnica Ana Nikolić.

Medijska pismenost - Prva osnovna škola (3)

Sa radionice o Medijskoj pismenosti u Prvoj osovnoj školi

U okviru edukativnog programa o medijskoj pismenosti, nastavnice Sandra Matić i Ana Nikolić, koje imaju i pokazuju izuzetan entuzijazam u radu sa učenicima na ovom novom izbornom predmetu, planiraju da u nastupajućem periodu realizuju još jednu vrlo interesantnu ideju i svrsishodnu aktivnost, a to je da učenike odvedu u posetu redakcijama lista Napred i lokalnih TV stanica. Žele, kako ističu, da njihovi đaci na licu mesta i iz prve ruke vide kako nastaju i kako se plasiraju vesti i ostali medijski sadržaji.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.