U subotu “Kreći se”

Manifestaciju “Kreći se”, kao završni događaj projekta “City Walk”, Grad Valjevo organizuje u subotu, 25. maja, od 11 do 15 časova, na platou ispred Centra za kulturu. Svečano otvaranje zakazano je za 12 časova, posle čega će početi i glavne programske aktivnosti. Manifestaciju će otvoriti gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, a učesnicima će se obratiti i koordinator projekta Nenad Branković i promoter događaja rvač Marko Jovanović.

Sportska udruženja i klubovi organizovaće zanimljive demonstracije biciklizma (spora trka i vožnja na valjcima), rvanja i karatea, Igre bez granica za decu, šetnju do parka Pećina i natrag, Kangoo fitnes, speleolozi će se penjati uz užad… U programu učestvuju Karate klub “014” , Rvački klub “Mladost”, Biciklistički klub “Boba”, SU “Varatonac”, Društvo istraživača “Vladimir Mandić Manda”, Kangoo klub Valjevo, Planinarski klub “Povlen” i PSD “Magleš”. U “zdravstvenom kutku” u kojem će, između ostalog, biti Služba patronaže valjevskog Doma zdravlja, predstavnici Crvenog krsta i Medicinske škole Valjevo, građani će moći da provere pritisak, težinu, visinu, itd.

U okviru programa aktivnosti završnog događaja projekta “City Walk” u subotu, učesnici će formirati velike figure pešaka i bicikla, koje će biti fotografisane iz drona i poslate iz Valjeva u svet.

Projekat je posvećen promociji urbane mobilnosti, poput pešačenja, vožnje bicikla, vežbanja, zdravih stilova života, kao i smanjenju emisije izduvnih gasova vozila.

Grad Valjevo je jedan od 17 partnera iz devet zemalja koji su uključeni u projekat “City Walk – Gradovi za pešake”, koji se realizuje u okviru Inter-regionalnog dunavskog transnacionalnog programa, podržanog od Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Projekat sprovodi konzorcijum od 17 partnera iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Češke Republike, Austrije i Srbije, sa namerom uspostavljanja i širenja pešačkih zona, pešačkog i biciklističkog saobraćaja u gradovima dunavskog regiona. Projekat pomaže gradovima da smanje emisiju izduvnih gasova i buku, postanu bezbednija i bolja mesta za život, da povećavaju ulogu aktivnog transporta poput hodanja i prevoza biciklom.

Grad Valjevo poziva građane da uzmu učešće u ovom projektu koji promoviše zdrave stilove života, da se pridruže aktivnostima i oprobaju u pojedinim veštinama planiranim za završnicu projekta “City Walk”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.