U Valjevu formiran Građanski savet za čist vazduh

Valjavci su dobili Građanski savet za čist vazduh, sastavljen od pojedinaca i predstavnika organizacija koji imaju iskustva, znanja i volje da pomognu u borbi protiv aerozagađenja. Savet je osnovan u okviru projekta “Zelena komuna 22”, koji u našem gradu realizuje iRevolucija u partnerstvu sa Lokalnim odgovorom i valjevskim Odborom za ljudska prava, udruženjima poznatim po svojim inicijativama i “terenskoj borbi” za zdraviji vazduh. Novoformirani Savet sastavljen je od dvadesetak odabranih pojedinaca iz različitih relevantnih sektora, među kojima su i Milenko Jovanović, osnivač Nacionalne ekološke asocijacije i Aleksandar Macura, programski direktor RES Fondacije.

IRevolucija-Gradanski-savet-za-cist-vazduh-Valjevo-5

Građanski savet za čist vazduh / Foto: iRevolucija

Rad i delovanje Saveta biće usmereni na učešće građana u ciklusu javne politike tokom predstojeće izrade novog Plana kvaliteta vazduha u Valjevu, kao i na uspostavljanju dijaloga sa donosiocima odluka, kako bi se prevazišao kompleksan i ozbiljan problem aerozagađenja sa kojim se suočavamo godinama unazad i doprinelo održivom unapređenju kvaliteta vazduha u našem gradu.

“Cilj i misija projekta su da osnažimo zajednicu, da stvorimo polje za dijalog sa gradskim vlastima kako bismo napravili prvi korak ka rešavanju problema aerozagađenja. Na prvom sastanku Saveta usvojili smo Protokol o saradnji i formirali smo takoreći “valjevsku” Zelenu komunu 22. Pred nama je rad na analizi aktuelnog Plana kvaliteta vazduha koji ističe krajem godine. Savet je pred sebe postavio zadatak i da svojim radom i delovanjem utiče na donosioce odluka u procesu izrade novog Plana kvaliteta vazduha za period 2021-2026. godina. Na kraju projekta ćemo uraditi jedan građanski izveštaj koji će biti predstavljen početkom naredne godine”, kazao je Vladimir Radosavljević iz iRevolucije u ime partnerskih udruženja koja realizuju projekat.

IRevolucija-Gradanski-savet-za-cist-vazduh-Valjevo-4

Obraćanje Vladimira Radosavljevića na sastanku Građanskog saveta za čist vazduh / Foto: iRevolucija

Milenko Jovanović, osnivač Nacionalne ekološke asocijacije i član valjevskog Građanskog saveta za čist vazduh naglasio je da je očigledno da Plan kvaliteta vazduha kojem krajem godine ističe rok nije dao efekat na smenjenje aerozagađenja, jer Valjevo i dalje spada u najzagađenije gradove u Srbiji.

“To ne sme takvim tokom da se nastavi, mora da se stavi tačka i da se krene u rešavanje problema. Naravno da građani ne donose i ne sprovode odluke, ali mogu da izvrše pritisak na vlast i da institucije rade ono zašta su zakonski zaduženi, jer su plaćeni od strane građana da brinu o njihovom zdravlju”, rekao je Jovanović.

IRevolucija-Gradanski-savet-za-cist-vazduh-Valjevo-11

Obraćanje Milenka Jovanovića članovima Građanskog saveta za čist vazduh u Valjevu / Foto: iRevolucija

Jovanović je istakao da se problem aerozagađenja mora rešiti zakonom, a ne dobrom voljom građana.

“Građani su već dovoljno informisani, pitanje je da i su dovoljno istrajni da se izbore za to zakonsko i ustavno pravo da dišu čistiji vazduh i da imaju informaciju o tome kakav vazduh udišu. Borba je započeta, samo je pitanje da li će se njoj priključiti oni koji treba da rade posao za koji ih plaćaju građani. Ovo nije pitanje velikog znanja, ovo je pitanje nečinjenja. Treba samo apostrofirati šta je dovelo do toga da je vazduh i dalje loš i nezdrav i da li se neko brine o zdravlju građana, pre svega onih najosteljivijih kategorija – dece i bolesnih. Do sada efekti nisi bili dobri, ni vidljivi, a navodno se svi trude i puna su im usta brige o zdravlju i građanima i borbe protiv aerozagađenja”, kazao je Milenko Jovanović.

IRevolucija-Gradanski-savet-za-cist-vazduh-Valjevo-8

Aleksandar Macura, RES Fondacija / Foto: iRevolucija

Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura naglasio je da je smanjenje zagađenja vazduha  veoma težak zadatak i da je ovakva vrsta organizacije neophodna.

“Važno je da se građani organizuju, a zatim da se traži bolja javna politika od onih koji moraju da je pruže. Ako to nije lokalna samouprava, nego Republika, onda lokalna samouprava treba zajedno sa građanima da traži od Republike ono što je neophodno i da se smanji zagađenost vazduha u Valjevu koja oduzima i skraćuje ljudske živote. To je nedopustivo. Zadatak nije lagan ali može da se izvrši”, rekao je on.

IRevolucija-Gradanski-savet-za-cist-vazduh-Valjevo-7

Sa sastanka Građanskog saveta za čist vazduh / Foto: iRevolucija

Macura je istakao da je ranije mislio i da i dalje misli da u Valjevu postoji veliki broj pametnih ljudi koji, ako se udruže, mogu da počnu da rešavaju ovaj problem.

“Neophodno je unapređenje načina na koji se grejemo, na koji proizvodimo električnu energiju i način na koji se vozimo. Moramo da budemo efikasniji i da koristimo čistija goriva. To traži novac. Oni koji to mogu sami da plate, to moraju da plate. Nikome ko je finansijski sposoban i finansijski odgovoran za svoje ponašanje ne treba da bude dopušteno da ugrožava zdravlje drugima. Država mora da plati ljudima koji sami ne mogu da priušte zdravo i čisto grejanje i ne vidim nijedan razlog da se to ne radi. Ne samo da mislim da je to pošteno, nego mislim da je i isplativo, jer se previše energije nepotrebno troši, a pritom se ugrožava zdravlje. Ne vidim nijedan razlog zašto država sa najsiromašnijima ne počne da radi odmah na tu temu”,  kazao je Aleksandar Macura.

Građani Valjeva prvi put imaju priliku da kroz Građanski savet za čist vazduh utiču na donosioce odluka i obezbede učešće u procesu izrade novog Plana kvaliteta vazduha za period 2021-2026. godina. Priliku treba vredno i pametno iskoristiti, jer svako treba da se zapita šta će biti ako i narednih 5 godina odlete u bespovrat, ili bolje rečenu u nezdrav vazduh. Još je važnije koga ćemo tad okriviti, ako ne sebe što nismo dali ni minimum da promenimo trenutno stanje “naviknuti” na sve bolesti i posledice koje sa sobom donose PM čestice.

IRevolucija-Gradanski-savet-za-cist-vazduh-Valjevo-13

Prezentacija Vlade Pantića (Lokalni odgovor) na sastanku Građanskog saveta za čist vazduh / Foto: iRevolucija

Projekat “Zelena komuna 22” finansira Evropska unija, a realizuje se u okviru Zelenog inkubatora, višegodišnjeg projekta koji sprovodi Beogradska otvorena škola, u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine.

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.