U subotu uveče je u Valjevu, u istom terminu kao i u preko 50 gradova širom Srbije, obeleženo 6 meseci od početka građanskih protesta “1 od 5 miliona”. Na protestnom okupljanju u Desankinom vencu govorili su predsednik Omladine Srpskog pokreta Dveri i član Predsedništva ove stranke Stefan Aksović, predstavnik Sindikata Sloga Vladimir Radosavljević. Iz organizacije protesta su najavili početak nove faze protestnih skupova u Valjevu, koja podrazumeva nove programe i teme koji će biti “kandidovani pred građane” u susret izborima.

Protestno okupljanje u Valjevu na šestomesečnicu od početka građanskih protesta u Srbiji / Foto: Valjevska posla

Stefan Aksović, predsednik Podmlatka Dveri i član Predsedništva ove stranke pohvalio Valjevo kao jedan od retkih gradova koji nije prestao sa protestima, koji istrajava i danas.

“To što smo se večeras okupili u mnogim gradovima i opštinama širom Srbije jako je važna poruka koju šaljemo aktuelnom režimu. To je poruka da smo i dalje tu i da imamo snage da se okupimo kada god bude potrebno, To je ključna činjenica koje se oni plaše. Isuviše je mnogo razloga zašto protestvujemo svih ovih meseci i jako je teško sabrati u jedan. Mislim da niko nije uspeo da akumulira ovoliko nezadovoljstva, izazove ovoliko mržnje i neprteljivosti i da napravi ovakvu podelu u narodu više od neviđeno bahatog aktuelnog režima na svim nivoima. Po toj bahatosti je prepoznatljiva i vaša lokalna vlast, ali dolaze poslednji dani, broje mesece koje će imati do kraja svoje vlasti, a onda ćemo napraviti jednu veliki čistku i svima im trajno reći zbogom”, poručio je Stefan Aksović na protestu “Valjevo bez straha  – 1 od 5 miliona”.

Stefan Aksović, predsednik Podmlatka Dveri i član Predsedništva Dveri na protestu u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Vladimir Radosavljević iz Sindikata Sloga podsetio je da se narod pre 6 meseci podigao na otpor izrazivši jedinstven stav protiv aktuelnog režima što je, kako je rekao, ozbiljno “uzdrmalo kavez” u kome sede naprednjaci. Prema njegovim rečima, Aleksandar Vučić nije uspeo da raspiše “svoje vanredne parlamentarne izbore” i da završi mnoge stvari koje je planirao, a izveštaj Evropske komisije stgao je kao “kruna” na sve to.

“U izveštaju Evropske komisije potvrđeno je da smo u pravu i da je istina sve ono što smo kroz proteste govorili. Naravno, premijerka Brnabić je to okarakterisala kao laž i kao da ti ljudi ne znaju o čemu govore. Njihove izjave nemaju veze sa relanošću. Izveštaj Evropske komisije uverio je Vučića da je jedna istina izašla u svet. Mi smo ovim protestima uspeli da pokažemo Evropi i svetu da smo jako nezadovoljni, da nije istina da su okupirani, na neki način, samo naši sugrađani na Kosovu, nego smo i ovde u Valjevu okupirani po diktatu lokalnih moćnika i šerifa koji bahato misle da mogu da rade šta hoće. I onda dođe taj sveznajući i svevideći opstenar Vučić i kaže da smo lopovi, da idemo sa tajkunima i kriminalci. Pa, Vučiću oko tebe su sve lopovi. Tebe treba da bude sramota u kakvom si društvu, a mi smo ponosni na sve ove ljude sa kojima zajedno šetamo i šetaćemo i dalje, sve dok te ne sklonimo. U istoriji ćeš biti zapamćen kao najveći veleizdajnik i najveći lopov”, istakao je Radosavljević.

Vladimir Radosavljević iz Sindikata Sloga na protestnom skupu u Valjevu / Foto: Valjevska posla

On je dodao da su protesti u gradovima širom Srbije pokazali da je mnogo naroda nezadovoljno ovom vlašću, a kako je procenio, to je 80% građana Srbije.

“On to zna i kada laže i maže, i kada farba ovaj naraod, kada priča nebuloze, gluposti i neistine po televiziji, on se obraća onima koji mu veruju, a to je nekih 20% stanovništa. Problem je što u ostalih 80% građana ima onih koji se gade politike i veliki broj onih koji su podeljeni međusobno i zavađeni. Ovi protesti su pokazali da i kao takvi možemo da stanemo u jednu kolonu, da šetamo i kažemo da ova vlast ne valja. Naše je da nastavimo tim putem” poručio je Vladimir Radosavljević na protestnom skupu u Valjevu.

Aleksandar Đukić iz organizacija protesta “Valjevo bez straha – 1 od 5 miliona” / Foto: Valjevska posla

Aleksandar Đukić iz organizacije protesta najavio je početak nove faze i da će protestna okupljanja u Valjevu od sada drugačije fukcionisati. U planu je generisanje novih ideja, programa i stručnih tema koji će biti “kandidovani pred građane”. Reč je o fazi koja je neka vrsta pripremanja za predstojeći izborni proces.

Protestno okupljanje u Valjevu na šestomesečnicu od početka građanskih protesta u Srbiji / Foto: Valjevska posla

Nakon protestnog okupljanja nije usledila protestna šetnja centralnim ulicama grada zbog održavanja drugog Valjevskog polumarotona.

M.P.M.