U znak sećanja na ustanike valjevskog kraja

U organizaciji MZ Brankovina, juče je na Brankovačkom visu obeleženo 215 godina od početka pohoda ustaničke vojske za oslobađanje Valjeva i njenog učešća u Prvom srpskom ustanku. Meštani Brankovine godinama se okupljaju na ovom mestu u znak sećanja na svoje hrabre pretke Jakova i protu Mateju Nenadovića, koji su sa tog mesta poveli ustanike u oslobodnilačku borbu protiv turskih vazala nakon seče knezova.

Obeležavanje 215 godina od polaska ustaničke vojske sa Brankovačkog visa (foto: Grad Valjevo)

Repliku zastave sa kojom su ustanici krenuli u oslobađanje Srbije podigli su pripadnici Vojske Srbije. Brankovački paroh, protojerej-stavrofor Dušan Patijarević održao je crkveni pomen. Prigodan program izveli su učenici OŠ „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine, a predstavnici Grada Valjeva položili su cveće na spomenik svim ustanicima valjevskog kraja koji su pali za nacionalno oslobođenje. Na Brankovačkom visu simbolično je zapaljena vatra, kao podsećanje na ustaničku vatru koja je upaljena na ovom mestu, 27. februara 1804. godine.

Polaganje cveća predstavnika Grada Valjeva na spomenik ustanicima valjevskog kraja (foto: Grad Valjevo).

Crkveni pomen na Brankovačkom visu (foto: Grad Valjevo)

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić rekao je da seča knezova nije mogla zaustaviti ustanak srpskog naroda i da su ono što je započeo knez Aleksa nastavili njegov brat Jakov i sin prota Mateja Nenadović.

“Oni su ovde skupili ustanike 28. februara, a već 20. marta su Turci pobegli iz Valjeva. Valjevo je oslobođeno kao jedan od prvih gradova u Srbiji. Jakov je kasnije bio jedan od istaknutih vođa ustanka, pored Karađorđa. Prota Mateja je bio prvi srpski diplomata i radio na stvaranju nove srpske države. Sa ustankom je Srbija je ušla u zajednicu modernih evropskih država i počela da gradi svoju današnju, modernu državu”, kazao je Milorad Ilić, predsednik Skupštine Grada Valjeva.

Obeležavanje 215 godina od polaska ustaničke vojske sa Brankovačkog visa (foto: Grad Valjevo)

Predsednik MZ Brankovina Saša Jevtić istakao je da je Brankovački vis, odakle je započet pohod za oslobođenje Valjeva od Turaka, značajno mesto ne samo za Brankovčane.

“Na ovom mestu se okupljamo više puta godišnje, ovde slavimo seosku slavu Ivanjdan. Trudimo se koliko-toliko da svake godine obeležimo ovaj dan. Zahvaljujemo se svima koji su nas podržali, a naročito Gradskoj upravi Valjevo. Prošlogodišnje poplave su narušile putnu infrastruktura. Gradonačelnik je nakon obilaska terena obećao, a potom je urađeno 1,7 kilometara asfaltnog puta. Ove godine biće rađen put dužine 2,5 kilometara, od skretanja sa Šabačkog puta ka školi i spomen-kompleksu. U Brankovini je ostalo mlađe populacije, neki rade u Valjevu, neki su se opredelili za poljoprivredu i stvaramo uslove za bolji život. Napravili smo mesnu zajednicu i uz podršku Grada krenuli smo ozbiljno da radimo, jer Brankovina to zaslužuje”, rekao je predsednik MZ Brankovina Saša Jevtić.

Obeležavanje 215 godina od polaska ustaničke vojske sa Brankovačkog visa (foto: Grad Valjevo)

Pored Grada Valjeva i brankovačke OŠ “Prota Mateja Nenadović”, Jevtić je istakao da izuzetnu saradnju ima i sa valjevskim Narodnim muzejom, koji pomaže dalji razvoja ovog istorijski i turistički značajnog sela.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.