UBISTVO VALJEVKE UOČI DANA SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA

Gradski odbor Demokratske stranke Valjevo izdao je saopštenje povodom ubistva žene koje se dogodilo danas u jutarnjim časovima na Petom puku. Prenosimo saopštenje u celosti:

“Ove godine 18. maj, Dan sećanja na žene žrtve nasilja, ponovo dočekujemo sa poražavajućom statistikom. Poslednja, sedma ubijena žena od početka 2021. godine  je tridesetčetvorogodišnja Valjevka. Prema informacijama dostupnim javnosti počinilac je bivši partner koji je već vršio porodično nasilje prema žrtvi i bio je pod merom zabrane prilaska.

Prema “Analizi slučajeva femicida vatrenim oružjem”, koju je sproveo Autonomni ženski centar uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, u periodu od juna 2017. godine do juna 2020. godine, u Srbiji su ubijene 84 žene. Svako peto ubistvo je izvršeno vatrenim oružjem.

Nesrećna žena, ubijena 17. maja, već je postala deo statistike koju će pokazati naredna analiza. Da li je ishod mogao da bude drugačiji? Ova žena se očito obraćala za pomoć nadležnim institucijama. Da li je došlo do propusta u proceni rizika? Postoje indikatori koji pokazuju da može doći do eskalacije nasilja ili ukazuju na potencijalni smrtni ishod. Da li je njeno ubistvo moglo da bude sprečeno?

Demokratska stranka se zalaže za prevenciju jer jedino ona može da dovede do smanjenja broja slučajeva nasilja.

Pored toga, zahtevamo od nadležnih državnih organa da obaveste javnost o sprovedenim merama na sprečavanju nasilja nad ženama u gradu Valjevu, a koje mere su predviđene Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Javno postavljamo pitanje – šta je preduzeto da se spreči femicid koji se dogodio u Valjevu?”

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.