“Ujedinjeno Valjevo može” predstavilo program u oblastima socijalna pitanja, infrastruktura i saobraćaj, turizam, kultura i umetnost

Koalicija “Ujedinjeno Valjevo može” u nastavku predizbornih aktivnosti predstavila je program u oblastima socijalna pitanja, infrastruktura i saobraćaj, turizam, kultura i umetnost.

Ujedinjeno Valjevo može - Svanuće

Foto: Ujedinjeno Valjevo može

Kandidat za odbornika na predstojećim lokalnim izborima na listi “Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može” dipl. politikolog Marija Andrić predstavila je deo rešenja u domenu socijalne politike grada koja bi, kao je rekla, trebalo da podrazumeva solidarnost, dostupnost osnovnih socijalnih usluga svim građanima, dostojanstven život, pravo na rad i socijalnu zaštitu svim ugroženim bez obzira na njihovo socijalno poreklo i status. U okviru aktivnosti na iskorenjivanju siromaštva u našem gradu koalicija “Ujedinjeno Valjevo može” predlaže:

“Uvešćemo dodatnu finansijsku pomoć porodicama i pojedincima u teškoj materijalnoj situaciji, kao i za nezaposlene trudnice i porodilje. Podsticaćemo socijalno preduzetništvo kroz stvaranje Fonda za socijalno preduzetništvo, kako bi se stvorili uslovi za radni angažovanje teže zapošljivih osoba. Uvešćemo besplatne obroke za penzionere sa malim primanjima”, rekla je Marija Andrić i navela mere za dorpinošenju povećanju prirodnog priraštaja: novčane podrške za prvo, drugo i treće dete (50.000, 80.000 i 100.000 dinara), zatim besplatan boravak sve dece u državnim vrtićima i besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola.

Marija Andrić - Svanuće

Marija Andrić , kandidat za odbornika koalcije “Ujedinjeno Valjevo može” / Foto: Ujedinjeno Valjevo može

Prema rečima Marija Andrić, osobe sa invaliditetom zaslužuju posebnu pažnju i podršku.

“Obezbedićemo adekvatan prostor za rad udruženja osoba sa invaliditetom, jer su postojeće prostorije male i stare. Radićemo na poboljšanju zapošljavanja osoba sa invaliditetom i na uvođenju usluga personalne asistencije za osobe sa invaliditetom. Unapredićemo prostore za vežbanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom”, navela je ona.

Kraj svog obraćanja posvetila je položaju i pravima radnika.

“Plate u Valjevu su ispod proseka i niže su nego u više opština u našem okrugu. Prava radnika su često ugrožena, a uslovi za rad su na mnogim mestima takvi da loše utiču na zaposlene. Generalno, položaj radnika je loš. Potrebno je pronaći način kako da se to promeni. Osnovaćemo lokalni Socijalno-ekoniomski savet koji će činiti predstavnici Grada, reprezentativnih sindikata i poslodavaca. Ovo telo bi služilo za mirno i dogovorno rešavanje potencijalnih problema između poslodavaca i zaposlenih uz učešće lokalne samouprave kao zainteresovane strane koja želi da uslovi za život i rad građana budu na što višem nivou”, završila je izlaganje kandidatkinja za odbornika Marija Andrić.

O programu u oblasti infrastruktrue i saobraćaja govorio je Marko Nikolić. Uz podsećanje da grad i dalje nema Plan razvoja 2023 – 2033, Nikolić je istakao da će se koalicija “Ujedinjeno Valjevo može” kao “nova vlast” pobrinuti da Grad Valjevo u najkraćem roku dobije taj važan Plan. Prema njegovim rečima, u skladu sa glavnim pravcima razvoja grada, koji će biti utvrđeni tim dokumentom, radiće se ubrzano na izgradnji infrastrukture, koja je neophodna za dalji razvoj grada i obezbeđivanju visokog nivoa kvaliteta života i poslovanja koji sugrađani zaslužuju.

“Ubrzaćemo aktivnosti na projektovanju i izgradnji neophodne obilaznice oko Valjeva koja će povezati najvažnije putne pravce prema Beogradu, Užicu, Šapcu i Loznici. Tako ćemo se osloboditi velikih kamiona koji sada prolaze kroz centar grada. Formiraćemo službu koja će gazdovati putevima u nadležnosti Grada i napraviti jasnu i javno dostupnu listu prioritete za popravku i izgradnju puteva na seoskom području. Da se o tome više ne odlučuje po principu ko je “naš”, a ko “njihov”. Rekonstruisaćemo trgove i pešačku zonu kod spomenika Desanki Maksimović i vojvodi Živojinu Mišiću”, kazao je Nikolić.

Marko Nikolić - Svanuće

Marko Nikolić, “Ujedinjeno Valjevo može” / Foto: Ujedinjeno Valjevo može

Što se tiče saobraćaja, Nikolić je naveo da će koalicija raditi na stvaranju uslova za bezbedno i efikasno odvijanje svih vidova saobraćaja na valjevskim ulicama i putevima sa akcentom na onim prevoznim sredstvima koja smanjuju nivo aerozagađenja na gradskom području.

“Na svim raskrsnicama gde za to postoje uslovi postavićemo kružne tokove. Na glavnim pravcima koji vode ka centralnom gradskom jezgru odredićemo lokacije i na njima napraviti višespratne podzemne ili nadzemne garaže. Stvorićemo uslove za izgradnju biciklističkih staza, insistiraćemo da prevoznici koji obavljaju usluge javnog gradskog prevoza za to koriste autobuse na gas, ili na struju što će uticati na smanjenje aerozagađenja. Revidiraćemo raspored parking mesta na trotoarima kako bi se obezbedilo nesmetano kretanje pešaka. Proširićemo zone oko škola na kojima se primenjuju neke od mera za povećanje bezbednosti dece u saobraćaju”,nadovezao se Marko Nikolić.

Miloš Milovojević je govorio o mogućnostima bolje organizacije oblasti turizma.

“Ubrzaćemo donošenje Plana razvoja turizma i redefinisaćemo ulogu i način funkcionisanja Turističke organizacije Valjevo, kako bismo je učinili efikasnijom i odgovornijom za razvoj turizma. Poštujući principe održivog turizma osmislićemo i promovisati turističke proizvode Valjeva i napraviti jasne smernice za upravljanje turističkim lokalitetima. Kreiraćemo nove i bolje turističke ponude koje bi obuhvatile i bogato istorijsko nasleđe poput uloge valjevskog kraja u pokretanju Prvog srpskog ustanka, ili uloge valjevskog kraja u Prvom svetskom ratu. Razvijaćemo planinski turizam u vencu Valjevskih planina baziran na sve većem interesovanju turista za boravak u prirodi i aktivnostima koje se sprovode u prirodi (planinarenje, pešačke ture, jahanje, kanjoning, paraglajding, planinski biciklizam, branje lekovitog bilja, sakupljanje šumskih plodova, speleologija…). U saradnji sa SPC dodatno ćemo raditi na razvoju potencijala za verski turizam imajući u vidu značajne manastire i crkve valjevskog kraja. Pokrenućemo inicijativu za stvaranje zajedničke turističke ponuda celog Kolubarskog okruga i da se ovo područje brendira i predstavi kao jedinstvena turistička celina”, naveo je Miloš  Milivojević.

Miloš Milivojević - Svanuće

Miloš Milivojević / Foto: Ujedinjeno Valjevo može

Govoreći o oblasti kultura i umetnost, kandidat za gradonačelnika Valjeva Ivan Manić, istakao je da će koalicija “Ujedinjeno Valjevo može” razvijati kulturnu politiku koja će zaštiti kulturnu i istorijsku baštinu i dovesti do kreiranja kvalitetnih kulturnih i umetničkih sadržaja, kao i izgradnje publike za te sadržaje, kao preduslov za podizanje ukupnog nivoa kulture u našem gradu:

“Depolitizacija i profesionalizacija ustanova kulture. Na čelu ustanova kulture ćemo birati stručnjake za određene oblasti kulture i umetnosti kojima se te ustanove bave. Formiraćemo Savet za kulturu Grada Valjeva koji će okupiti istaknute umetnike i kulturne radnike iz različitih oblasti i pomoći u kreiranju kulturne politike Valjeva. Napravićemo Plan razvoja kulture Grada Valjeva koji će jasno trasirati najvažnije pravce kulturne politike našeg grada. Grad će u saradnji sa Savetom za kulturu pronaći način da Valjevo dobije profesionalno pozorište”, izneo je deo predloga Manić.

Ivan Manić - Svanuće

Obraćanje Ivana Manića, kandidata za gradonačelnika Valjeva / Foto: Ujedinjeno Valjevo može

Ivan Manić je posebno govorio o planu za Tešnjar, Dom vojske i Matičnu biblioteku.

“U saradnji sa stanovnicima Tešnjara napravićemo zanatsko-boemsku četvrt sa zanatskim radnjama i radionicama otvorenim za turističke posete i kafanicama uređenim tako da podsećaju na epohu u kojoj je Tešnjar i nastao. Bez glasne elektronske muzike. Napravićemo posetilački centar sa stalnom izložbom o istorijatu Tešnjara i prostorom za organizovanje različitih događaja. Podržaćemo otvaranje radnji i radionica starih zanata kroz obezbeđivanje prostora i dodatne finansijske subvencije. Otvorićemo ih za turiste koji bi na licu mesta mogli da vide kako se prave neki od predmeta koje će moći i da kupe kao neku vrstu suvenira ili upotrebnog predmeta. Od Doma vojske želimo da napravimo multifunkcionalni kulturni centar pogodan za organizovanje različitih sadržaja. Otvorićemo ga za nove umetničke inicijative i programe. Uredićemo ga i organizovati tako da može dabude prostor za kulturnu razmenu i mesto na koje bismo dovodili umetnike iz cele Srbije i sveta da stvaraju zajedno sa valjevskim umetnicima i svoja dela onda izlažu u tom prostoru. Napravićemo od njega umetnički pandan Istraživačke stanice u Petnici. Želimo da Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” dobije novu i adekvatnu zgradu, a ne novo privremeno rešenje. Smatramo da je postojeća ideja da biblioteka bude u objektu Doma vojske neadekvatna, jer ne odgovara potrebama jedne takve ustanove kulture”, rekao je Ivan Manić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply