Umetnički buntovnik Uroš Tošković posle dve i po decenije pred valjevskom publikom

Zavaljujući saradnji Internacionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića” i kolekcionara, galeriste i publiciste Momčila Moše Todorovića, valjevska publika posle dve i po decenije ima priliku da u narednih mesec dana u galeriji Studija vidi dela umetničkog buntovnika Uroša Toškovića. Kroz jednu neobičnu postavku iz kolekcije gospodina Todorovića ljubitelji i poštovaoci umetnosti mogu uživo da pogledaju autentičan umetnički iskaz jednog od najvećih i najpoznatijih crnogorskih umetnika, koji je prema mišljenju evropskih likovnih kritičara i jedan od najboljih crtača današnjice.

Sa otvaranja izložbe Uroša Toškovića u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu (foto: Adam Radosavljević)

U galeriji Internacionlanog umeničkog studija izloženo je 28 Toškovićevih radova, nastalih u periodu od 1950. do 2014. godine, među kojima su crteži i slike različitih formata, rađeni različitim tehnikama na platnu, papiru i kartonu, kao i jedan objekat rađen od drveta. Cela postavka vlasništvo je i deo bogatog fonda kolekcionara, galeriste i
publiciste gospodina Momčila Moše Todorovića, direktora izdavačke kuće i umetničke galerije “Radionica duše” i vlasnika Moderne galerije Knjaževac, zahvaljujući kojem je ova značajna i neobična izložba otvorena u galeriji Internacionalnog umetničkog studija u Valjevu.

Sa otvaranja izložbe Uroša Toškovića u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu (foto: Dragan Krunić)

Izložbu je otvorio Nj. E. ambasador Crne Gore u Srbiji gospodin Branislav Mićunović, koji nije krio zadovoljstvo što se nalazi u Valjevu i u galeriji Internacionalnog umetničkog studija, za koju, kako je rekao, ima respekt gledajući program koji ova valjevska galerija zagovara, pravi i realizuje. Prema njegovim rečima, on sam je veliki “fan” Uroša Toškovića iz mnogo razloga, koji se mogu dugo nabrajati. Niko mu se ne čudi i on se lično nikome ne čudi što je oduševljen Toškovićevom personom, jer, kako je istakao, niko nije kao Uroš Tošković.

Ambasador Crne Gore u Srbiji gospodin Branislav Mićunović na otvaranju izložbe Uroša Toškovića u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu (foto: Dragan Krunić)

“Na izložbi smo jednog znamenitog crnogorskog i svetskog slikara, koji potiče iz Crne Gore, a Crnu Goru mnogi zovu zemljom slikara, pa je Uroš Tošković jedan od najmoćnijih slikara te zemlje, koga kao što znamo svrstavaju u jako mali broj najvećih crtača današnjice. Stojimo pred njegovim slikama koje su u fondu Momčila Moše Todorovića, što je još jedan dokaz da Todorovićev fond umetničkih dela Uroša Toškovića nije ni mali, ni naivan, bez obzira što je Crnoj Gori, odnosno gradu Baru, poklonio 70 Toškovićevih radova. Ja bih u nekoj prilici predložio da i ti radovi dođu u Valjevo, pogotovu što mi je predsednik Skupštine grada Valjeva gospodin Milorad Ilić rekao jednu divnu i zanimljivu informaciju da je Uroš Tošković jedini crnogorski umetnik koji je izlagao u obe valjevske galerije – u Modernoj galeriji 1994. godine i sada u Internacionalnom umetničkom studiju”, rekao je otvarajući Toškovićevu izložbu crnogorski amabasador u Srbiji gospodin Branislav Mićunović ističući da je ova izložba jedna dodatna sprega dobrim, divnim i krasnim odnosima između Crne Gore i Srbije.

Momčilo Moša Todorović na otvaranju izložbe Uroša Toškovića u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu (foto: Adam Radosavljević)

Govoreći o Urošu Toškoviću kao svom višedecenijskom prijatelju, gospodin Momčilo Moša Todorović prepričao je nekoliko anegdota vezanih za samog autora izložbe, koji svoja dela potpisuje sa svetski čuvenim “Tochkowitch”.

“Uroš Tošković je čudak i osobenjak, koji je sa 12 godina bio u logoru i to je uticalo na njegov dalji život i razvoj njegove umetnosti. Važi za jednog od naših najvećnih slikara, ne samo Crne Gore, već po mišljenju kritike i Evrope, pa i sveta. Bata Mihajlović mi je pričao da je Pikaso hteo da kupi jedan od njegovih crteža, ali mu je Tošković odgovorio – “skup sam ja za tebe”. Takođe, čuveni slikar Dado Đurić znao je za sebe da kaže da je “nula” u poređenju sa tim kakav je slikar Tošković. Kada se pomene ime Uroša Toškovića svi slikari staju mirno. Reč je o velikom umetniku koji govori nekoliko jezika, koji je stanovao po nekim kućicama u Baru. Ja sam gradu Baru poklonio 70 njegovih slika, i zahvaljujući toj donaciji Uroš je dobio stan u Podgorici. Uroševo slikarstvo ne treba tumačiti, u njemu treba uživati. Ovom izložbom Valjevcima pružamo jedan autentičan osećaj kroz Toškovićev autentičan umetnički iskaz”, kazao je kolekcinar, galerista i publicista gospodin Todorović, u čijem su vlasništvu sva dela koja čine postavku u Internacinalnom umetničkom studiju.

U umetničkom delu programa na svečanosti otvaranja izložbe nastupili su tenor Marko Tomić u gitarskoj pratnji Siniše Nedića, učenika IV godine Valjevske gimnazije, i Đorđe Gnjato, učenik II razreda Muzičke škole “Živorad Grbić”, odsek gitara, u klasi profesora Miloša Popovića.

Direktorka Internacionalnog umetničkog studija “Radovan trnavac Mića” i Momčilo Todorović na izložbi Uroša Toškovića u Valjevu (foto: Adam Radosavljević)

Uroš Tošković rođen je 1932. godine u Pelevom Brijegu, Crna Gora. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1956. godine u klasi profesora Marka Čelebonovića. Kao stipendista francuske vlade, 1956. godine odlazi u Pariz gde ostaje do 1976. godine. Od 1976. do 2003. godine živi i radi u Beogradu, a zatim se seli u Bar gde ostaje do 2013. godine. Od Vlade Crne Gore 2013. godine dobija stan u Podgorici, gde i danas živi i radi. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.