Umetnost kao beg iz zatvora

U krugu Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu održana je 16. Likovna kolonija “Obnica 2019”. Kolonija je trajala dva dana, a u njoj je učestvovalo desetak osuđenika koji su na izdržanju kazne u valjevskom zatvoru i devet likovnih pedagoga iz našeg kaja i Beograda.

Pokazujući ponosno svoju sliku koja simbolizuje ljubav prema umetnosti dvdesetšestogodišnji osuđenik G.G. iz Vrbasa kaže da će kad izađe na slobodu sigurno ići na časove slikarstva, jer ga slikanje ispunjava i smiruje.

“Slikao sam i dok sam bio na slobodi, a ovde u zatvoru redovno pohađam likovnu sekciju. Mnogo bolje se osećam kada slikam, ne razmišljam ni o čemu drugom, već samo o slici koju radim”, kaže G. G. iz Vrbasa, osuđenik na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu.

Jedan od osuđenika koji već treću godinu zaredom učestvuje u ovoj likovnoj koloniji je dvadesetdevetogodišnji Aranđelovčanin I. Ć. koji je predsatvio svoje likovno delo “Oko”.

“Oko je simbol koji se slika već hiljadama godina, da 90 odsto informacija koje stignu do mozga dolaze baš preko oka, da ono registruje najveći spektar boja i da je baš zato pokušao da ga prebaci na platno. Veoma sam zahvalan upravi što nam je omogućila da pokažemo šta znamo, da neke svoje emocije prebacimo na platno ili papir, da se sretnemo sa pravim slikarima, razmenimo iskustva”, naglašava ovaj osuđenik iz Aranđelovca koji radi u zatvorskom pogonu u staklari za sklapanje termoizolacionih prozora i koji je u zatvoru stekao diplome bravara i stakloresca. Kaže da planira da se bavi nekim od tih zanatana kadaizađe na slobodum dok ne stekne uslove da se posveti grafičkom dizajnu kojim istinski želi da se bavi.

Osuđenicima učesnicima ove kolonije pomagala je likovna umetnica iz Beograda Olivera Lola Adžić, koja je ocenila da su urađeni neki vrlo interesantni radovi i da među osuđenima ima jako kreativnih osoba.

“Znala sam naravno  da postoje ovi ljudi koji su tolike godine živeli mimo mog sveta, ali im nikad nisam bila toliko blizu da proniknem u njihove misli, živote i u ono što im se dešava. Oni su pogrešili, ali bi društvo trebalo da im pruži šansu da se vrate u normalne tokove. Ne treba zaboraviti na njih. Oni su ranjene duše koje su doživele neku bol”, ističe Olivera Lola Adžić.

Vaspitač u Službi za tretman Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu Nikola Savić smatra da je značaj ove likovne kolonije veliki, jer bavljenje umetnošću osuđenicima omogućava da se izraze na dublji način, da prepoznaju svoje emocije, što do dolaska u ovu ustanovu možda nisu ni umeli da urade na odgovarajući način.

“Tokom ove kolonije, u saradnji sa humanitarnom organizacijom “Čovekoljublje” iz Beograda, počela sa radom i škola stripa, koja će i u narednom periodu biti organizovana. Osuđenici u valjevskom Kazneno-popravnom zavodu osim likovne, imaju mogućnost da pohađaju i muzičku i literarnu sekciju. Prema informacijama dobijenim od onih koji su odslužili kaznu, podsticanje talenta za umetnost i mogućnost ispoljavanja emocija dok su bili u zatvoru puno im je značila kad su izašli na slobodu”, ističe vaspitač  KPZ Valjevo Nikola Savić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.