Valjevski slikar Zoran Andrić izlagao u Kotoru i Herceg Novom: “Boka je moja neiscrpna inspiracija”

“Sve što je priroda stvorila je umetničko delo. Ljudima treba umetnost, da budemo bolji, plemenitiji, osećajniji. Takve nas čine čudesne Zoranove slike”, poručio je Dragan Popadić, direktor Radio Tivta na svečanom otvaranju izložbe slika Valjevca Zorana Andrića proteklog meseca u galeriji Kulturnog centra u Kotoru. Zoran je ovoga puta izložio 61 ulje na platnu na kojima su motivi iz Boke Kotorske i Valjevskog kraja. Izložba je nakon Kotora preseljena u Galeriju SPA u Herceg Novom, gde je ostala do kraja avgusta. Ljubav između našeg slikara i Boke Kotorske traje dugi niz godina o čemu ne svedoče samo motivi na Zoranovim slikama već i dosadašnje broje izložbe u Kotoru, Herceg Novom, Igalu, Tivtu i drugim mestima u Boki.

Na zidinama Starog grada u Kotoru vijorio se ovoga leta bilbord koji je upućivao ljubitelje umetnosti i turiste koji su iz celog sveta pristizali u Kotorsku luku da pogledaju izložbu valjeskog slikara Zorana Andrića pod nazivom “Na pučini palete”. Na raznolikost posetilaca pažnju skreće i sam autor.

“Moju izložbu su videli posetioci iz Italije, Grčke, Nemačke, Engleske, Norveške, Rusije, Ukrajine, Litvanije… i u tome je prednost kada izlažete u poznatom turističkom mestu kakav je Kotor. Tu se osećate kao deo velikog sveta”, prenosi nam svoje impresije slikar i dodaje da je dobra interakcija ostvarena sa, kako kaže, “slovenskim dušama”.

Dragan Popadić, direktor Radio Tivta, otvara izložbu Zorana Andrića u Galeriji Kulturnog centra u Kotoru

“Život je najveće čudo na svetu, i tom čudu klanja se Zoran”, rekao je otvarajući Zoranovu izložbu u Kotoru pesnik i novinar Dragan Popadić, direktor Radio Tivta.

“Kao da je perspektiva malo pomerena, kao da se paluba ljulja dok vrsni slikar pokušava da ovekoveči lepote Boke. Sve je tu u pokretu, i more, i nebo, i brda, i kuće. Jer to je “Tivatska skaska”, ili slika “Mali brod” – ljuljuška se brodić u zalivu, kao u nekom snu. Ali, ovo su oni lepi snovi koje, kad se probudite, plakali biste što još ne sanjate. Ili “Na zlatnom pesku”, kolorit boja udara vas pravo u oči, kao da hoće da vas iz sobe prebaci na Plavi horizont, na čuvenu plažu, gde vam se pesak, so i sunce uvlače pod kožu. Ili “Cvetna strana Mediterana”, gde prosto hoćete da zgrabite to cveće i da ga dugo, dugo mirišete”, govorio je o svojim asocijacijama pred Zoranovim slikama na otvaranju izložbe pesnik i novinar Dragan Popadić.

Zoran Andrić sa prijateljima izložbe u Galeriji SPA

Zoran kaže i to da je zadovoljan kako su njegove slike primljene na izložbama u Kotoru i Herceg Novom, ali naglašava da je uspeo da ostvari i svoje druge planirane ciljeve.

“Slikao sam sve vreme, plivao, uživao u lepotama Boke Kotorske, sreo se sa starim poznanicima i ostvario nove susrete i poznanstva”, kaže valjevski slikar Zoran Andrić, kome je Boka neiscrpna inspiracija, čijoj se lepoti svakoga leta vraća polazeći sa Kolubare i Gradca u plava Jadranska prostranstva.

Valjevci će ovu Zoranovu izložbu moći da vide do kraja godine u galeriji ovdašenjeg Narodnog muzeja, a u planu je da bude prezentovana i u Beogradu.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.