Valjevski kraj vraća turistički sjaj

U letnjem periodu Info centar i Suvenirnica Turističke organizacije Valjevo radili su punom parom, zabeležen je veliki broj stranih turista, među kojima su prednjačili Francuzi i Rusi. Na vrhu liste lokaliteta našeg kraja koje su turisti posetili ovog leta su Brankovina i sve više Taorska vrela.

Izvor: TOV

“Taorska vrela su ovog leta izuzetno bila posećena. Meštani sela Taor su se udružili, obnovili vodenicu, tako da sada na Taorskim vrelima imate mogućnost i da prespavate i obedujete. Imate i vodiča koji će vas provesti kroz Mali, Veliki i Srednji Povlen. Taj lokalitet, koga i dalje okružuje netaknuta priroda, beleži najveću posetu vikendom, posebno kada ima vrela, a promociji tog kraja svakako doprinosi i manifestacija “Dani sremuša”.

Taorska vrela / Izvor: TOV

Petnica takođe posećena, pre svega tamošnja crkva i istraživačka stanica. Velika je šteta za Petničku pećinu, sa tim lokalitetom nemamo baš sreće. Tu nisu regulisani imovinsko-pravni odnosi koji su i najveća prepreka da bi se uredila. Petnička pećina zaista zaslužuje da se sredi i mnogi nas zovu i pitaju u kakvom je stanju, jer bi voleli da je posete”, kaže za portal Valjevska posla Ana Marković, direktor Turističke organizacije Valjevo i dodaje da su manastiri valjevskog kraja: Lelić, Ćelije i Pustinja i dalje vrlo interesantni turistima. Ona još kaže da za razvoj turizma našeg kraja može biti značajna hidroakumulacija Stubo-Rovni, koju vidi kao potencijalno atraktivnu turističku lokaciju za neke vodene sportove kao što su kajak i jedrenje.

DIVČIBARE SVE INTERESANTNIJE ZA ULAGANJE

Broj dolazaka i noćenja na Divčibarama za prvih 6 meseci ove godine iznosi 121.834. Tom broju svakako su doprineli vremenski uslovi tokom zimske sezone, a  kasnije i brojne manifestacije koje se na toj valjevskoj planini realizovane. Direktorka TOV-a Ana Marković kaže da Divčibare postaju popularna tursitička destinacija, ali sve više i interesantna lokacija za ulaganje.

Ana Marković, direktorka Turističke organzacije Valjevo / Izvor: TOV

“Zimska sezona vremenski uslovi su dozvoljavali da je na Divčibara punih dva i po meseca bila pružena mogućnost skijašima da skijaju i na novoj stazi Crni vrh i na staroj stazi Centar. Staye su zaista bile pune, a samim tim i smeštajni kapaciteti. Sve je vića zainteresovanost za otvaranje smeštajnih kapaciteta u vidu vila, apartmana, konačišta. Divčibare postaje interesantno i za ulaganje, u smislu nekretnina i pružanje usluga smeštaja turistima. Tu svakako treba pomenuti Sportski kompleks Teo 4, za koji se nadam da će u 2020. godini aktivno krenuti sa primanjem i turista i sportista i da će valorizovatio svoju upotrebu”, kaže Ana Marković.

Prema njenim rečima, sportski kompleks našeg proslavljenog košarkaša Miloša Teodosića svakako će doprineti razvoju Divčibara i velika je prekretnica u razvoju Divčibara. Svakako, otvaranjem novog auto-puta Miloš Veliki brže se dolazi do ove planine nadomak Valjeva što takođe smatra velikom šansom za Divčibare, koju mi kao Grad treba da iskoristimo i ulažemo u infrastrukutru.

SAVREMENA ETNO TRŽNICA NA DIVČIBARAMA DO KRAJA GODINE

Projekat nove Etno tržnice na Divčibarama trebalo bi da bude realizovan do kraja godine. Sredstva su taj projekat u iznosu od 9 miliona dinara dobijena su od Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija.

Projekat Etno tržnice podrazumeva kompletno sređivanje trenutne pijace u centru Divčibara, koja će biti opremljena novim savremenim tezgama montažnog tipa, sa vitrinama za suvomesnate i mlečne proizvode, zimnicu, voće i povrće, zatim javnim toaletom i upravnom jedinicom. U okviru projekta biće napravljen i mali trg sa česmom i fontanicom oko koje će moći da se sedi. Turistička organizacija Valjevo dobiće svoj objekat na Divčibarama u vidu info centra, koji će na jedan transparentan način i na boljoj lokaciji pružati sve neophodne informacije i biti servis turistima koji posećuju Divčibare.

“U toku je objedinjena procedura za lokacijske uslove, posle čega se izdaje građevinska dozvola. Kada se to završi za nekih mesec dana, sledi raspisivanje tendera i nadamo se da ćemo naći izvođača. Sa ovim projektom pijaca je sada ucrtana i biće zakonski objedinjena, imaće sve potrebne stvari i što se tiče inspekcije i dodatne prostorije, tako da imamo jednu modernu i sasvremenu pijecetu. Osnovni cilj nam je bio da Tuistička organizacija dobije svoj prostor na Divčibarama na jednom boljem mestu, da ne iznajmljujemo kancelarije, već da budemo vidljiviji”, kaže direktorka Turističke organizacije Valjevo Ana Marković pojašanjavajući da je ceo projekat rađen u koleraciji sa Gradom i komunalnim preduzećem “Polet” i da će biti potrebno 2 meseca da se završe radovi.

VAUČERI UBUDUĆE BEZ POSREDOVANJA TURISTIČKIH ORGANIZACIJA

Interesovanje građana i potreba za izdavanjem vaučera od strane i Minstarstva i Vlade Srbije, kao merama pospešivanja i razvoja domaćeg turizma, i ove godine su bili veliki. Oko 600 vaučera realizovali su ugostiteljski objekti u našem kraju preko Turističke organizacije Valjevo od februara do septembra meseca. Kako ugostitelji nemaju obavezu da Turističkoj organizaciji saopšte tačne podatke koliko su vaučera realizovali smatra se da taj broj višestruko veći. Ono što će biti novina u narednom periodu je da se ti vaučeri više neće realizovati preko posrednika, kao što su to do sada bile turističke organizacije, nego će ugostitelji direktno imati kontakt sa sektorom za turizam.

Ana Marković, direktorka Turističke organzacije Valjevo / Izvor: TOV

“Ugostiteljima je mnogo lakše preko nas, jer mi sve odradimo. Prema članu 33 Zakona o turizmu, ugostitelji mogu da idu preko nas, a i ne moraju. Mogu sada sami da izdaju fakturu, ne treba mu posrednik. Ugostitelji nemaju više obavezu da nama plaćaju tu nadoknadu. Ti na skraćuje mogućnost prihodovanja i gubi se potreba da se ugostitelji nama obrate. Postajemo puko sredstvo promocije. Ide se na to da turističke organizacije budu ustanove koje će da promovišu grad, da njihova osnovna delatnost bude promocija i pružanje informacija o turističkoj ponudi”, pojašnjava direktorka Turističke organizacije Valjevo Ana Marković.

BLIŽE SE “SLANI, A SLATKI”

Četrnaesti po redu Festival duvan čvaraka održaće se prvog vikenda u oktobru. Ovaj, od prošle godine dvodnevni festival, zbog popularnosti i posećenosti Grad Valjevo je uvrstio u svoje stalne manifestacije. Turistička organizacija Valjevo glavni je nosilac “Čvarkijade”, za koju je ove godine iz budžetske kase opredeljeno 3 miliona dinara. Ana Marković, direktorkaTOV-a kaže da je i ove godine velika zainteresovanost i da se još uvek prikupljaju prijave.

Plakat za 14. Festival duvan čvaraka

“Festival duvan čvaraka je iz godine u godinu sve popularniji festival. Nije interesantan samo u tom zabavnom i takmičarskom smislu, već i u finansijskom. Svi učesnici imaju taj ekonomski motiv učešeća. Sama ideja Festivala opravdava svoje postojanje, jer učesnici dosta prihoduju na Festivalu, iznose svoje proizvode, svoje čvarke, koji se prodaju i prvi i drugi dan. Oni od toga imaju lepu zaradu. Tako da nije samo da Grad organizuje nešto radi zabave, muzike, jela i piće, nego učesnici dobijaju mogućnost da prihoduju. Samim tim prihoduju i ugostitelji, restorani, smeštajni kapaciteti su popunjeni. Sve više ljudi, ne samo iz gradova širom Srbije, već i iz regiona, dolazi na ovaj Festival”, kaže Ana Marković i naglašava da zbog svega toga popularna “Čvarkijada” zaslužuje i nacionalnu promociju, što zahteva i veća ulaganja.

Septembar je mesec sa puno manifestacija koje se realizuju u ruralnim područijima. Selima je to jedini način da se promovišu, da se njihova tradicija čuje i vidi, da se neke dobre seoske stvari prikažu, a samim tim i da se otvori mogućnost da se neki tekući seoski problemi reše. Za nama su zabavno-takmičarska manifestacija “Izađi mi na teglu”, zatim su usledili “Dani Paunske banje”, kao nova manifestacija u organizaciji Mesne zajednice i Crkvenog odbora Paune, sa ciljem da se revitalizuje stara Paunska banja, i potom krajem ovog meseca, u nedelju, 29. septembra,  JP “Agrorazvoj – valjevske doline” organizuje u Pričeviću “Festival jagnjećeg pečenja.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.