Uručenje inovativnog spektometra i promocija dobročinstva

“Nadam se da će svi učesnici današnjeg skupa u Istraživačkoj stanici u Petnici, ali i svi mladi ljudi koji budu radili na novom aparatu savladati lekciju iz filantropije, da će dalje u svojim ulogama u kojima se budu nalzili širitii i podržavati filantropiju i dobročinstvo”, poručila je danas u Istraživačkoj stanici u Petnici Ana Brnabić, premijerka Vlade Srbije prilikom uručenja inovativnog spektometra vrednog 3,2 miliona dinara. Ova donacija ostvarena je kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje USAID-a, a u realizaciji Koalicije za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Vlade i Ane Divac, Srpskog filantropskog foruma i Saveta za filantropiju.

Poseta premijerke Ane Brnabić Istraćivačkoj stanici Petnica

“Meni je drago da sam inicijativu Srpskog filantropskog foruma u ime Saveta za filantropiju kojim predsedavam bila u prilici da podržim ustanovljenje Nacionalnog dana filantropije, 9. oktobar, dan kada je rođen Mihailo Pupin. Moja velika želja je da sledimo primere naših velikih naučnika, naših velikih filantropa iz prošlosti. Mislim da je dobročinstvo duboko ukorenjeno u našoj tradiciji, to je i prilika da se podsetimo na sve naše velike filantrope i da na tim jakim temeljima dalje gradimo našu filantropiju”, rekla je Ana Brnabić i i podsetila da je obrazovanje jedan od tri
najvažnija prioriteta Vlade Srbije. Premijerka se zahvalila svim kompanijama, organizacijama civilnog društva i svim pojedincima koji su učestvovali u kupovini inovativnog uređjaja na kome će raditi polaznici seminara i kurseva Istraživačke stanice u Petnici.

Premijerka je u Petnici rekla i to da će sutradan boraviti u Ženevi na ceremoniji podizanja zastava ispred Evropske organizacije za nuklearna istraživanja čime će Srbija i zvanično postati 23. punopravna članica CERN-a.

Premijerka Ana Brnabić u IS Petnica

Direktor misije USAID-a u Srbiji Majk de la Rosa rekao je da je tek nedavno saznao za važnu ulogu Mihaila Pupina u osnivanju NASE i naglasio da je to za njega posebno važno, jer je njegov otac radio u ovoj prestižnoj naučnoj instituciji.

“Nadam se da ćemo u narednim godinama imati još ovakvih događaja vezanih za nacionalni dan davanja i da ćemo nastaviti sa ulaganjima u obrazovanje. Za ovaj spektometar koji smo kupili bilo je potrebno da platimo porez. Pošto je i premijerka ovde, želim da kažem da u situacijama kada je u pitanju filantropija i dobročinstvo treba olakšati kupovinu, a ne otežavati taj ceo proces”, rekao je Majk de la Rosa.

Veran Matić, predsednik Srpskog filantropskog foruma poručio je da je dobročinstvo i dobrota sastavni deo ličnosti i da bi bilo važno da se tome naučimo jer je to koordinata koja bi treba da nas vodi kroz životu.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije prilikm posete IS Petnica

U ime Istraživačke stanice u Petnici donatorima se zahvalio direktor ove naučne ustanove Vigor Majić, koji je prisutne podsetio na to da je prošle godine osnovana Fondacija Petnica, koja će u materijalnom i idejnom smislu unaprediti rad stanice.

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.