VAprilska izložba dečjih radova Likovnog ateljea

Izložba polaznika Likovnog ateljea biće otvorena danas u 19 časova, u Holu Centra za kulturu u Valjevu. Tom prilikom biće izloženi dečji radovi nastali tokom zimskog raspusta i dela prolećnih radionica. Treću godinu uzastopno u valjevskom Centru za kulturu priređuju VApril, ali prvi put ove godine manifestacija je u potpunosti posvećena promociji darovitosti u oblasti likovnog stvaralaštva najmlađih.

Više od stotinu dece, pretežno osnovnoškolskog uzrasta, pohađa radonice u Likovnom ateljeu koji praktično radi od 2008. godine, pod mentorstvom mr Katarine Marinković, akademskog slikara i dizajnera, koja uporno, već decenijama, radi sa mladima darovitim za likovnu umetnost. Paralelno, trudi se da prostor Likovnog ateljea u Centru za kulturu Valjevo odgovori potrebama polaznika, kojih je sve više. Prošlogodišnje proširenje Likovnog ateljea na bezmalo trostruko veću površinu, omogućilo je i radioničarski rad po starosnim grupama. Sada, pored najbrojnijih osnovaca, radionice crtanja i vajanja pohađaju i predškolci, uzrasta od četiri do šest godina. Pored većeg prostora, nabavljena je i neophodna oprema, početkom 2019. kupljena je nova presa za grafiku, a prošle godine peć za pečenje gline, pa celokupan izgled podseća na mali likovni edukativni centar.

“Shodno tome, broj polaznika se povećava, pa smo napravili novu koncepciju. Likovni atelje praktično radi tokom čitave sedmice i u toku radnih meseci školske godine jer je sve više zainteresovane dece. Prethodnih godina radili smo u znatno manjem prostoru, pa je i broj mesta bio vidno manji i zbog toga smo se snalazili i organizovali rad više polaznika tokom letnjeg i zimskog raspusta. Sada imamo bolje uslove, tako da redovne radionice tokom sedmice pohađa više desetina polaznika. Imamo više grupa osnovaca, dok mlada koleginica Katarina Ostojić vodi radionicu crtanja i drugu vajanja za predškolce, tačnije mališane uzrasta od četiri do šest godina”, pojašnjava slikar i dizajner mr Katarina Marinković i dodaje da su tokom ovogodišnje manifestacije VApril odlučili da upoznaju osnovce sa svim mogućnostima rada u Likovnom ateljeu Centra za kulturu Valjevo.

“Radionice održane tokom zimskog raspusta su bile veliki uvog u ovu manifestaciju, tako da je april mesec kada smo počeli da radimo punim kapacitetom. To znači da, osim ovih nedeljnih radionica koje pohađaju deca koja hoće da rade u kontinuitetu, organizovali smo i posete škola. Poslali smo dopis i ostvarili saradnju da deca imaju jednodnevne radionice, u trajanju od dva ipo sata, tako da kada dođu, tokom tog boravka mogu u potpunosti da naprave ili nacrtaju jedan rad. Bazirali smo se na saradnju sa osnovnim školama jer nemaju sve škole odgovarajuće kabinete, a mi sada imamo i dodatnu opremu, tako da je nastava sveobuhvatnija. Pri tome, raditi grafiku ili vajanje u školi nije jednostavno jer samo u petom razredu imaju dva spojena časa likovnog, a ovde mogu rasterećeno da se posvete samo tom svom crtežu, ili skulpturi. Praktično, radionice u Likovnom ateljeu su svakog radnog dana, od ponedeljka do petka.”

Na izložbi će biti prikazano oko dve stotine dečjih rukotvorina, od kojih je oko 150 crteža i preko 50 radova od gline. Opšte je poznata činjenica da likovno pozitivno utiče na dečji razvoj, od motorike, preko usredsređenosti, do maštovitosti. Zbog toga raduje činjenica da sve veći broj mališana pohađa redovne radionice Likovnog ateljea gde već počinju pripreme za “Kulturno leto” i nove, jednako interesantne programe za svu decu koja vole likovno vaspitanje.

S.J.K.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.