Najnovije vesti

Uspešna godina za Dejana Bogojevića

Za valjevskog multimedijalnog umetnika Dejana Bogojevića protekla godina bila je jedna od uspešnijih u njegovoj dugogodišnjoj umetničkoj karijeri. Bogojevićevo stvaralaštvo objedinjuje dolovanje na poljima poezije, proze, stripa, likovne i vizuelne umetnosti, a kako sam ističe, u 2019. godini mnogo toga je uradio, postigao, organizovao, objavio, izložio i osvojio. Objavio je dve autorske i jednu koautorsku knjigu, dobio tri međunarodne nagrade, izlagao više puta samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu, organizovao umetničke festivale i likovne kolonije, a sa ponosom naglašava da je kroz individualni rad na polju kulture i umetnosti promovisao kulturu svog grada.

“Ono što je za mene od izuzetnog značaja je da kroz individualni rad na polju umetnosti i kulture promovišem svoj grad Valjevo. To je slučaj sa svim nagradama, autorskim i priređenim knjigama, antologijama i izložbama. Kulturu našeg rada uspeo sam da promovišem i direktno u Nikšiću, gde sam tokom jula predstavio kulturno-umetničku ponudu Valjeva, predstavio sve naše festivale i svaku valjevsku ustanovu kulture. Kada govorim o postignućima u prethodnoj godini, na prvom mestu želim da pomenem održavanjem naučnog skupa o mom umetničkom stvaralaštvu. Mali broj umetnika doživi da o njegovom stvaralaštvu piše i govore kompetentna imena. Ja sam to doživeo u 48. godini i mislim da će se o mom delu tek praviti slični skupovi”, ističe Bogojević.

U 2019. godini objavljene su Bogojevićeve dve autorske knjige i jedan koautorska. “Reč je o mojim autorskim knjigama “Prepisane priče pričaju”, koju je prošle godine izdala beogradska “Prosveta” i “Granični prevoji pesme”, u izdanju “Presinga” iz Mladenovca. Ali, posebno mi je draga i posebno značajna koautorska knjiga “Tvoje davne reči”, takođe u izdanju “Prosvete”, sa jednim od najpoznatijih pesnika bivšeg jugoslovenskog prostora Perom Zupcem. Tu su rame uz rame naše ljubavne pesme i to je svojevrsno priznanje, visoko vrednovanje moje poezije od strane jednog istinskog pesnika. To je više nego kad dobijete neku književnu nagradu, mnogo više”, kaže Dejan Bogojević.

Bogojević se odmah nadovezuje da je u prošloj godini dobio tri međunarodne nagrade: Ars Poetica, koju dodeljuju Izdavačka kuća “Feniks” i Fondacija “Makedonija prezent” iz Skoplja, zatim priznanje za razvoj vizuelne poezije u Brazilu i svetu od strane Muzeja vizuelne poezije iz Rio de Žaneira, kao i Best Hooked on Haiku, čime je njegov haiku svrstan među 10 najboljih haikua na svetu.

Sa ponosom napominje da je predvodio organizaciju Trećeg internacionalnog Art Festivala i Likovne kolonije “Eho, rubovi”, koje pored Valjevaca okupiljaju i umetnike iz inostranstva, zatim Trećeg Strip Festivala, u kojem je učestvovao veliki broj autora iz 15 zemalja, kao i Internacionalni haiku festival koji okupio 141 autora iz 32 zemlje.

Kada je reč o izložbama, Bogojević je u prethodnoj godini izlagao 7 puta samostalno, od toga 2 puta u Crnoj Gori, ali i na Tajlandu i u Sloveniji. Kaže da ga posebno raduje podatak da je učestvovao na čak četrnaest grupnih likovnih izložbi u različitim oblastima likovnog izražavanja, pri čemu je svaki rad selektovan. Po prijemu u Udruženje likovnih umetnika Srbije za nove članove organizovana je grupna izložba u Paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, u okviru koje je bilo izloženo 10 njegovih radova. Pored svežeg članstva u ULUS-u, Bogojević je još član i Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruženja strip umetnika Srbije.

“U svom radu tokom 2019. godine vodio sam računa i o nezaboravu na delo velikih umetnika iz Valjeva. Jedan od tih je slikar Miodrag Ćirović  – Ćira koji je preminuo 2017. godine. Priredio sam njegovu izložbu “Slike 1965 – 2005″ koja je realizovana u saradnji sa Narodnim muzejom iz našeg grada”, zaključuje priču o svojim prošlogodišnjim uspesima multimedijalni umetnik Dejan Bogojević.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.