Uspešna godina za pamćenje i za podstrek

Vaterpolo klub Valis za sobom beleži godinu uspeha, koja je za pamćenja ali i za podstrek budućim megdanima i takmičenjima. Ovaj klub sa tradicijom dugom tri decenije dokazao je da za upešne rezultate u ligaškom i regionalnim takmičenjima u svim kategorijama nije potrebno dovesti zvučna imena, već da se uspeh ostvaruje stručnim radom, velikim entuzijazmom i zalaganjem trenera i uprave kluba, kao i verom u talenat i mogućnosti valjevske dece.

Iz uprave VK Valis nam kažu da su ponosni na postignute rezultate i posebno ističu da su izvanredni rezultati ostvareni u svim kategorijama. Kao kruna uspešne godine je izbor četvorice mladih vaterpolista Valisa koji će nastupati za reprezentaciju Srbije na predstojćem Evropskom prvenstvu u Bugarskoj.

“U prethodnoj godini na širem spisku bilo je 14 reprezentativaca u različitim kategorijama iz naših redova. U svim mlađim selekcijama bili smo finalisti u takmičenjima regiona. Kao uspeh se izdvajaju osvajanje 3. mesta sa 2004. godištem na Kupu Srbije i titula šampiona na prestižnom međunarodnom vaterpolo turniru u rumunskom gradu Oradea, takođe sa generacijom 2004. Mladi Valisovci 2007. godište vratili su se iz Mađarske, iz Pečuja, sa osvojenim 5. mestom. Što se tiče seniora, nalazimo se na 6. poziciji Prve B lige, u kojoj nastupamo sa 10 igrača koji su iz Valjeva i to isključivo iz mlađeg pogona”, sumira uspehe predsednik UO VK Valis dr Nebojša Stojaković.

Dr Nebojša Stojaković sa trenerom srpske vaterpolo reprezentacije Dejanom Savićem

Stojaković posebno naglašava da je uspeh Valisovaca još veći ako se uzme u obzir činjenica da Grad finansira klub sa samo 3 miliona dinara i izražava nadu da sredstva naredne godine neće biti prepreka za beleženje još boljih rezultata.

“Nadamo se da će naši uspesi, trud i zalaganje biti naredne godine još više prepoznati i nagrađeni, jer ostvareni rezultati nas svrstavaju u jedan od boljih centara u Srbiji u radu sa mlađim kategorijam i već smo prepoznati u vaterpolo svetu kao ozbiljan klub koji na zavidnom nivou radi sa decom”, kaže Stojaković i ističe da je broj članova kluba konstantno u porastu i da je dostigao 120.

Valisovci 2004. godište šampioni međunarodnog turnira u Oradei, Rumunija

Nasuprot Valisu, uvek mora da se pomene i VK Valjevo, koji sa dobijenim sredstvima u iznosu od 8,5 miliona dinara ne može baš da se pohvali nekim ostvarenim uspehom. Ispostavilo se da je dovođenje Igora Milanovića za trenera VK Valjevo bila promašena investicija i bezuspešan pokušaj da se njegovim imenom uzdigne nivu uspeha ovog kluba.

“Svako ima svoju filozofiju razvoja kluba i razlika leži upravo u načinu razmišljanja. Njihova filozofija bazira se na dovođenju igrača sa strane. Mi ulažemo u našu decu, dok se oni bave ulaganjem u imena. U svim takmičenjima mlađih kategorija smo daleko bolji od njih. Rezulatati na obe strane govore čija filozofija je uspešnija po klub. A, zašto je to tako, to je pitanje za VK Valjevo”, odgovara na temu “gradskog vaterpolo rivalstva” Stojaković.

On dodaje da saradnja ova dva domaća kluba ne postoji. “Pokušavali smo da je ostvarimo. Ove godine smo imali samo 2-3 sparing utakmice. Vrlo često smo po tom pitanju bili odbijeni. Mislimo da je VK Valjevo zatvoren po pitanju saradnje, a mi smo pak uvek bili za saradnji i na njoj uvek insistiramo, jer mislimo da deca iz Valjeva, posebno koja treniraju isti sport, treba prvenstveno da se druže, kao i da igraju sparing utakmice da ne bi morali da putuju i sparinguju sa drugim klubovima u drugim gradovima”, pojašanjava Stojaković.

Generacija 2005. – osvojeno 3. mesto na finalnom turniru regiona u Kragujevcu

Predsednik uprave VK Valis ne krije da je prioritet sledeće godine da sa “našom valjevskom decom” klub uđe u Prvu A ligu što bi, kako je rekao, bilo optimalno takmičenje za naš grad.

“Naravno i da u svim takmičarskim kategorijama zadržimo bar isti nivo, ili da ga podignemo za lestvicu iznad. To ćemo ostvariti ulaganjem isključivo u decu i stručne ljude koji će raditi sa njima. Potrebna nam je veća podrška Grada, kao i veća sredstva da bismo to ostvarili. Kvalitet i entuzijazam i dece i trenera je tu”, rezimirao je dr Nebojša Stojaković, predsednik UO VK Valis i zahvalio se brojnim prijateljima kluba na nesebičnoj podršci i ličnom zalaganju, bez koje bi njihov uspešan put ka vaterpolo vrhu Srbije verovatno davno bio u ćorsokaku.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.