Valjevo 14. novembra beleži 109 dana sa prekomernim zagađenjem vazduha od početka godine

Prema podacima iz nedeljnog izveštaja koji u akviru akcije Aero Alarm radi Lokalni odgovor, vazduhau Valjevu bio je zagađen i protekle sedmice i nisu zabeležene veće promene koncentracija štetnih čestica. Svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje. Najviša srednja dnevna koncentracija za PM 10 čestice zabeležena je u utorak, 8. novembra, kada je izmereno 58,74 μg/m3, a za PM2.5 čestica bila je u subotu, 12. novembra, kada je dosegnuta vrednost od 48,55 μg/m3. Maksimalna satna koncentracija PM 10 izmerena je u nedelju, u 18 časova – 143,34 μg/m3, a istog dana i u istom satu zabeležen je pik od 129,03 μg/m3 za PM 2.5 čestice. Na dan 14.11. 2022. godine, prema podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal xEco, u Valjevu se je od početka 2022. godine beleženo ukupno 109 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 μg/m3), a zakonski limit je 35 dana.

Aero-Alarm-Tabela-7.11.-13.11.

Lokalni odgovor u nedeljnom izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Valjevu ukazuje da je Gradska uprava na zahtev udruženja RERI produžila Javni uvid u Nacrt odluke o budžetu Grada Valjeva za 2023. godinu za 10 dana. U izveštaju se takođe komentariše da je prošle nedelje održana i Javna rasprava o budžetu za narednu godinu i da se građani sve najviše interesuju za životnu sredinu i čist vazduh.

Javni uvid je po zahtevu udruženja RERI iz Beograda produžen do 28. novembra 2022. godine. Nadležni u Valjevu su uvažili primedbu ovog udruženja da je propisima određeno trajanje javnog uvida na period od najmanje 30 dana. To je prilika da zainteresovana javnost iskaže svoje mišljenje i komentare o tome kako možemo zajedničkim snagama u narednim godinama doći do čistijeg vazduha”, navodi se u izveštaju.

Takođe, Lokalni odgovor informiše javnost da su u ponedeljak uveče u Maloj sali Omni centra održane javne konsultacije o Nacrtu Plana kvaliteta vazduha u Valjevu za period 2022-2027, na kojem su  učestvovali Mirko Popović, programski direktor udruženja RERI iz Beograda, Milenko Jovanović, osnivač Nacionalne ekološke asocijacija iz Beograda, Slađana Stanković, sanitarno-ekološki inženjer iz Zavoda za javno zdravlje u Valjevu i Đorđe Petković, predsednik Udruženja Lokalni odgovor iz Valjeva.

“Sastanak je održan u prisustvu zainteresovanih građani, ali bez predstavnika i službenika Gradske uprave u Valjevu. Učesnici sastanka su se saglasili da je potrebno podstaći javnost u Valjevu da se više zainteresuje za proces priprema Plana kvaliteta vazduha i da se aktivno uključi u javnu raspravu. U prošli četvrtak je u Gradskoj upravi održana Javna prezentacija i javna rasprava o Nacrtu Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2023. godinu. Pred malobrojnim građanima, gradonačelnik Valjeva g. Lazar Gojković predstavio je plan lokalne vlasti za poboljšanje života građana za narednu godinu. Zahvaljujući nekolicini aktivistkinja i aktivista, najznačajnije pitanje je bilo zaštita životne sredine i kvalitet vazduha. Aktivisti udruženja Lokalni odgovor, Đorđe Petković i Vladimir Pantić, postavili su nadležnima nekoliko pitanja koja se odnose na budžetski program životne sredine, posebno na smanjenje zagađenja vazduha. Odgovori će, rekoše nadležni, stići pisanim putem. Uskoro”, komentariše se u nedeljnom izveštaju Lokalnog odgovora.

109-dana

 

Vazduhograf-Valjevo-Aerozagadenje

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.