80 godina od smrti Sretena Dudića

Prošlo je tačno 80 godina od smrti pilota Sretena Dudića.

Valjevo

Sreten Dudić rođen je 1911. godine u selu Klonci, nedaleko od Valjeva, od oca Božidara i majke Milke. Osnovnu školu završio je u Petnici a gimnaziju u Valjevu.

Valjevo

Nakon završene gimnazije studirao je prava na Univerzitetu u Beogradu.

Školske raspuste provodno je u mestu rođenja, družeći se sa Dragojlom Dudićem, članom KPJ od 1920. godine i pomožući mu u umnožavalju i rasturanju ilegalnog propagandnog materijala.

Valjevo

Dragojlo Dudić

Po preporuci Komunističke partije Jugoslavije, 1933. Godine, upisao je i zavšio aerokurs u Zemunu a naredne goodine i Školu rezervnih oficira avijacije  u Novom sadu.

Kad je, jula 1936. godine u Španiji počeo građanski rat Komunistička partija Jugoslavije pozvala je sve članove i sve “prijatelje slobode i demokratije” da pomognu legalnu špansku vladu. Organizacija za pomoć republikanskim borcima obuhvatila je više od 300.000 naših građana.

Među jugoslovenskim dobrovoljcima bilo je i nekoliko pilota koji su se borili u republikanskoj avijaciji, čuvenoj “Gloriozi”. Jedan od njih je bio i Sreten Dudićkoji se pokazao kao jedan od najsposobnijih i najhrabrijih pilota ove slavne eskadrile.

Prema pričanju njegovog ratnog druga Žikice Jovanovića Španca, Sreten Dudić učestvovao je i u potapanju broad “L”Espanj”. U toj borbi je bio ranjen u nogu.

Valjevo

Sa aerodroma u Španiji poslednji put se vinuo u nebo 14. Februara 1937. Godine  I krenuo u borbu protiv tri neprijateljska aviona . Tokom borbe biva smrtno ranjen i njegov avion pada negde kod Valensije.

Federalna unija španskih studenata izdala je u Barseloni 1938. knjigu “Krv i život za slobodu”. U toj knjizi odana je počast i Sretenu Dudiću:

“Na Novu godinu 1937. prešao je Pirinejske planine student prava Sreten Dudić, rodom iz Klinaca kod Valjeva. Zadojen slobodarskim duhom srbijanskog sela, težeći za slobodom, našao je izraz toj težnji stupivši u redove republikanske avijacije. U januaru je došao, u februaru ga već izgubismo. Ponosni soko španskog neba, beogradski student Sreten Dudič survao se jednog dana polomljenih krila.”

I.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.