Valjevski Holanđanin pred Valjevcima

Valjevo

Pred početak projekcije

Dokumentarno-igrani film “Arijus van Tinhoven – valjevski Holanđanin”, koji je premijerno prikazan u novom Bioskopu 85, za autora Slobodana Rakovića logičan je sled njegovog filma “Valjevska bolnica”, jer se, kako kaže, dobar deo materijala provlači iz tog njegovog prethodnog filma prikazanog krajem 2014. godine.

Valjevo

Autor filma Slobodan Raković

Film o ratnom lekaru, dobrovoljcu iz Holandije, koji je u vreme Prvog svetskog rata i epidemije pegavog tifusa u Valjevu svojim hiruškim umećem lečio i srpske i austrougarske ranjenike, sniman je dve godine. Igrane scene u kojima Arijusa glumi Janko Cekić. a sestru Dehrote Valjevka Tamara Tijanić, snimane su na autentičnim lokacijama u Valjevu, koje same po sebi ne iziskuju scenografiju. Reč je o zgradi Arhiva i Valjevskoj gimnaziji, koje su u vreme Velikog rata bile bolnica, i hotelu Grand, koji je i tada bio sastajalište u gradu na Kolubari.

Valjevo

Deo filmske ekipe

“Svi sukobi, ratna dešavanja, herojstvo, stradanje, motivi dolaska stranih lekarskih misija, prelamaju se kroz ličnost Arijusa van Tinhovena.  Sama činjenica  da je on proglašen počasnim građaninom Valjeva pre Živojina Mišića, nešto govori”, pojašnjava Raković razlog zašto se odlučio da baš snimi dokumentarac o ovom holandskom lekaru dobrovoljcu, šefu Hirurgije valjevske Vojne bolnice, kojoj je 1912. godine na poklon ostavio rentgen aparat.

“Šta bi bilo da danas neko Valjevskoj bolnici pokloni rentgen”, postavlja pitanje Raković. “Mislim da bi taj čovek bio glavna tema svih televizijskih emisija i slika tog čoveka bi bila na svim naslovnim stranama. Arijus van Tinhoven je bio prvi čovek koji je defakto dokazao i pokazao zločinačka delovanja austrougarske vojske, ubistva koja su sprovođena, vešanja, upotreba nedezvoljene “dum dum” municije, korišćenje bojnih otrova”, pojašnjava autor ovog pedesetominutnog filma.

Valjevo

Slobodan Raković, poznati valjevski novinar i nekadašnji urednik Dopisništva RTS-a, zadovoljan je premijerom svog filma u novom bioskopu. “Hvala je Bogu da Valjevo konačno ima jednu pristojnu bioskopsku salu. Prošli put smo u Velikoj sali emitovali film o valjevskoj bolnici i to je bilo katastrofa, loša slika, loš kvalitet tona, platno koje je sastavljeno od čaršafa na kojem se video svaki šav”, priseća se Raković i sa ponosom ističe da je zbog velike zainteresovanosti publike posle premijere u novom bioskopu iste večeri zakazana i druga projekcija filma o Arijusu u Velikoj sali Centra za kulturu.

Valjevo

Prema najavi autora, film “Arijus van Tinhoven – valjevski Holanđanin” biće prikazan na Vujić televiziji i Pi kanalu, dok su pregovori sa RTS-om o njegovom emitovanju zaustavljeni, jer nije postignut dogovor oko autorskih prava. Raković kaže da će uprkos pokušajima “nekih Valjevaca” da miniraju film i koji ne žele da se ovaj film emituje, pregovori sa nacionalnom televizijskom kućom biti nastavljeni.

 M.P.M.

 

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.