“Arzamas” Gradu na dar

U utorak, 21. marta, sa početkom u 20 časova, u Svečanoj sali Valjevske gimnazije biće predstavljena knjiga “Arzamas”, dobitnice NIN-ove nagrade, Ivane Dimić. Ovo književno veče organizuje Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” i deo je ciklusa “Gradu na dar”, u okviru koga su gosti Biblioteke i našeg garad laureati NIN-ove nagrade.

“Arzamas”, roman godine u izboru NIN-ovog žirija, krajnje je lična priča o dementnoj majci koja umire i kćerki koja brine o njoj, okvalifikovan je kao “knjiga potresne iskrenosti” i sjajna “prozna fuga o ljubavi i smrt”. O ovom romanu, koji nosi ime ruskog grada, napravljenog u vreme Staljina za naučnike za konstrukcije atomske bombe, profesor i filmski reditelj Predrag Bajčetić je rekao da “pripada retkom, i zanimljivom žanru danse macabre, i jeste ono bodlerovsko da se – smrt smeje našim ludostima, i nije to. Nije igra nego nadigravanje. I pisac to mudro dokazuje: suprotstavlja se smrti – moć ljubavi, jedini njen dostojan protivnik.”

Valjevo

Ivana Dimić rođena je 1952. godine u Beogradu, gde je 1982. godine diplomirala drmaturgiju na Fakultetu dramskih metnosti. Uporedo je studirala i svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i završila postdiplomske studje na Evropskom univerzitetskom centru (CEU) u Nansiju, na odseku Civilizacija.

U statusu slobodnog umetnika bila je dvadesetak godina, a u Ateljeu 212, Narodnom pozorištu i Pozorištu “Boško Buha” petnestak godina radila je kao dramaturg, bila v.d. i zamenik direktora i direktor drame. Bila je pomoćnik ministra kulture zadužena za stvaralaštvo i kulturne odnose, član saveta BITEF-a i FEST-a, a od 2005. godine je u statusu istaknutog umetnika.

U našim pozorištima igrano je nekoliko njenih drama, a uradila je desetak dramatizacija književnih dela naših i stranih autora, više scenarija i teorijskih tekstova.

Objavila je pet knjiga kratkih priča, više drama i adaptacija za pozorište, tri TV serije i dvadesetak romanesknih prevoda sa engleskog i francuskog jezika. Kao dramaturg učestvovala je u stotinak dramskih projekata. Knjige priča su joj “Crna zelen” (1995), “Mahorka, mastilo, muž” (1998), “Uzimanje vremena” (2001), “Ima li koga” (2006), i “Popis imovine” (2009).  Za roman “Arzamas”, koji je objavila u Laguni 2016. godine, dobila je NIN-ovu nagradu.

 

 

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.