Izlet u Novi Sad u okviru Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma

U okviru Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma, 18. maja realizovan je   jednodnevni izlet u Novi Sad, za 60 učenika romske nacionalnosti iz osnovnih škola na teritoriji grada Valjeva. Ovo je još jedna u nizu aktivnosti Komisije za praćenje i implementaciju Dekade Roma, u okviru LAP-a za Rome, pored učeničkih stipendija, besplatne užine, školskog pribora i drugih aktivnosti namenjenih najmlađim pripadnicima romske nacionalnosti.

Učenici su u pratnji pedagoških asistenata posetili manastir Krušedol, Sremske Karlovce, Petrovaradinsku tvrđavu i Muzej grada Novog Sada. U okviru muzeja imali su priliku da pogledaju aktuelne postavke, „Sjaj renesanse“, „Oružje i vojna oprema iz Prvog svetskog rata“ i postavku koju čine predmeti koji dočaravaju početke i razvoj trgovine, zanatstva, školstva i enterijer građanske porodice u Novom Sadu.

Izlet u Novi Sad imao je i edukativni karakter. U obilasku manastira Krušedol i Sremskih Karolavaca učenici su imali priliku da se upoznaju sa počecima srpske pismenosti i opismenjavanja. Posebnu pažnju im je privukla česma „Četiri lava“ na kojoj su snimani kadrovi za jedan od naših najpoznatijih filmova „Lajanje na zvezde“. Monasi iz manastira Krušedol približili su učenicima istoriju manastira koji je osnovao Stefan Dragutin u 13. veku. Najstarije ikone na ikonostasu datiraju iz 16. veka.

Takođe su obišli centar grada Novog Sada, Dunavski park i rimokatoličku crkvu „Ime Marijino“ koja se često naziva katedralom. Ova građevina u centru Novog Sada je jedno od najprepoznatljivijih obeležja ovog grada, koja se nalazi na centralnom trgu, naspram Gradske kuće. Prelepo jednodnevno uživanje upotpunila je opera „Pop Ćira i pop Spira“ u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta, kojom su učenici zaokružili ovo divno putovanje.

Putovanje u Novi Sad bilo je u organizaciji turističke agencije „Nacional“ koja je obezbedila vrsnog turističkog vodiča koji je učenicima prezentovao znamenitosti na zanimljiv i edukativan način.

Učenici su se sa ovog izleta vratili puni pozitivnih utisaka i sa željom da naredni izlet bude u što skorijem roku.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.