Izložba pozorišne fotografije Dragana Krunića

Ove 2018. godine, povodom 27. marta Svetskog dana pozorišta, kako to samo mi Valjevci znamo, upotrebljavajući ovu međunarodnu manifestaciju kao izgovor, i mi slavimo našu – valjevsku pozorišnu scenu, ovekovečenu foto-ostvarenjima Dragana Krunića. Kao njegovo četvrto samostalno predstavljanje, izložba pozorišne fotografije Dragana Krunića, biće svečano otvorena večeras u 19 časova u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu.

Na izložbi će biti prezentovano preko 70 fotografija koje je Krunić svojim objektivom beležio uglavnom na valjevskim predstavama u periodu od 2005. do 2017. godine, s tim što će biti i fotografija sa predstava koje nisu valjevske, ali su fotografisane u sklopu “Abro festa”.

Selekciju fotografija, snimljenih na dvadeset pozorišnih komada, vršio je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih valjevskih fotografa, majstor fotografije Miroslav Jeremić Jeremija, tako da će pred publikom biti 24 velike i 48 manjih fotografija.

Na svečanom otvaranju izložbe Dragana Krunića na temu “Valjevko pozorište”, pored “selektora” fotografija Miroslava Jeremića Jeremije, govoriće i akademski fotograf Vojislav Jovanović, dok će u muzičkom delu programa nastupiti trio “MiSS”.

Dragan Krunić (foto: privatna arhiva)

Dragan Krunić je rođen 1965. godine u Valjevu gde je u Ekonomskoj školi “25. maj” završio smer novinarstvo. Krajem ’80. i tokom ’90. godina prošlog veka, radeći omladinski program Radio Valjeva, bio je i dopisnik Časopisa za mlade NON, dragocena iskustva stekao sarađujući i u dnevnim novinama Građain i Blic, potom i u “Večernjim novostima” kao fotoreporter iz Kolubarskog okruga. No, tome prethode prvi fotoreporterski izveštaji za Krušikov nedeljnik objavljivan u okviru lista Napred. Požutele strane fabričkog izdanja, iz vremena kada su građani bili informisani o svim dešavanjima u tadašnjem valjevskom gigantu, još uvek čuvaju Krunićeve prve fotografije koje upotpunjuju njegove tekstove, pri tome otkrivajući očitu darovitost , ne samo za pisanu reč, već i oslikavanje istih. Njegove prve foto korake podstakao je Aca Gatti Grujić, dok je vraćanje fotogafiji usledilo nakon objavljivanja fotografija na naslovnoj strani “Glasa javnosti” koje su upečatljivo prikazale posledice razornog zemljotresa iz oktobra 1998. Krunić ih beleži aparatom Branka Vićentijevića, tada dopisnika “Glasa” iz Valjeva. Krajem proleća 1999. angažovan je u PRESS službi Drinske divizije. Nakon toga, početkom novog milenijuma bavljenje novinarstvom bazira na fotografiji, kao foto-reporter najpre u “Večernjim Novostima” a zatim u Blicu. Paralelno, aktivno se uključuje u rad obnovljenog Foto kluba Valjevo. Učestvuje na brojnim izložbama, dostižući zvanje FA 2. Jednako brzo neodoljeva novim foto izazovima. Nakon izvesnog vremena, analognu “Minoltu” menja digitalnim “Canon”-om, ali ubrzo seže za “Nikon” opremom koja mu doslovno omogućava poigravanje foto-beleškama. No, bez obzira na sveobuhvatnost i tematsku raznovrsnost Krunićevih fotografija, svoja ostvarenja bazira na principu – fotografija je tren stvarnosti. Godinama prati gradske manifestacije kao i sva važna dešavanja u Valjevskoj Eparhiji.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Odlična izložba večeras bila u Narodnom muzeju. Fotografije Dragana Krunica odišu čistom emocijom i zaustavljaju kadar u trenutku vremena a oku posmatraca dočaravaju likove iz kultnih predstava našeg Abrasevica. Bravo. Puno uspeha u daljem radu.