Ko je nama Mihailo Madžarević?

Duže vremena prazan i neugledan izlog Industrije obuće Beograd u Knez Miloševoj ulici sada krasi deo postavke Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja. Preko velikog izloga predstavljen nam je Valjevac i srpski oficir Mihailo Madžarević, zaboravljeni junak, jedan od najhrabrijih, najpožrtvovanijih i najodlikovanijih srpskih ratnika Prvog svetskog rata. Reč je o heroju rodom iz Murgaša kod Uba, koji je odrastao i školovao se u Valjevu, nosiocu tri Karađorđeve zvezde sa mačevima, Srebrne i Zlatne medalje za hrabrost, Ordena belog orla sa mačevima, Albanske spomenice, francuske Legije časti, engleskog Ratnog krsta, oficiru koji je sa 27 godina postao major.

Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja, u sadejstvu sa Klubom književnika Valjeva i BID zonom, jednim ovakvim sadržajem u pešačkoj zoni centra grada, direktno nas upoznaje sa likom i impozantnom biografijom Mihaila Madžarevića, o kojem većina nas, nažalost, ništa ne zna. Udruženje poziva sve Valjevce da obrate pažnju kada prolaze Knez Miloševom ulicom, zastanu i pročitaju ko je nama svima Mihailo Madžarević i zašto treba da smo ponosni na srpski duh.

Marinko Lugonja ispred izloga u novom ruhu (foto: Valjevska posla)

“Ove godine se obeležava 100 godina od proboja Solunskog fronta, pobede u Prvom svetskom ratu i povratka naše vojske u Srbiju, tako da je ovo možda jedan od lepših načina da se kroz upoznavanje sa likom i biografijom Mihaila Madžarevića odužimo našim precima i pradedovima koji su se borili, da ih se setimo. Ovo je i jedan dobar povod da se opet zavučemo u svoje stare vajate i uspomene i probamo da pronađemo ko su bile naše pradede, zapalimo im sveću i pokažemo da smo dostojni njihove žrtve, koja je bila usmerena ka tome da bismo mi preživeli i postojali. Ovo je samo jedan vid zahvalnosti za njihovo stradanje”, kaže Marinko Lugonja, predsednik Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja.

Obrađena fotografija za postavku na izlogu u Knez MIloševoj ulici – Mihilo Madžarević u sredini

Mihailo Madžarević predstvljen je na centralnoj poziciji grandiozne fotografije, uz Karađorđevu zvezdu koja je tri puta krasila njegove grudi. U pozadini su i Sveti ratnici sa manastira Mileševe koji prave jednu projekciju duha, ukazujući na plemenitost borbe vojnika i strašne golgote koju su proživeli u Velikom ratu.

Zbog brojnih hrabrih dela, junačkih podviga koje je počinio i brojnih značajnih odlikovanja koje je dobio, Mihailo Madžarević je za vreme Prvog svetskog rata hvaljen, slavljen i proglašen legendom, ali je brzo zaboravljen. Upravo započetim projektom i ovom postavkom Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja obnavlja sećanja na prolaznu slavu srpskih heroja iz Prvog svetskog rata.

Marinko Lugonja, predsednik Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja (foto: Valjevska posla)

“Duh Mihaila Madžarevića možemo da projektujemo na više načina. Taj njegov duh živi, to je živi duh koji imaju svi Valjevci i Srbi generalno. Mihalio Madžarević je jedan od dokaza da je taj duh živ. Dokaz su i ljudi iz naše svakodnevnice koji preživljavaju u ovim teškim vremenima, poniženi sa svih strana, a koji su nekim svojim ličnim otporom prema propasti dostojni Mihaila Madžarevića. Duh srpkog naroda je neuništiv. To je poruka koju želimo da prenesemo”, kaže Lugonja i napominje da je Mihailo Madžarević jedan od četiri stotine Valjevaca na čijim je grudima zasijala Karađorđeva zvezda kao najveće ratno odlikovanje Kraljevine Srbije.

Marinko Lugonja i izvršni direktor BID zine Milan Đurđević (foto. Valjevska posla)

U narednom periodu očekuje se da još neki izlozi u BID zoni budu “preobraženi” u istom maniru podsećanja na postojanje brojnih junaka Prvog svetskog rata, čiji duh je nesalomiv i utkan je u našem DNK. Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja najavljuje organizovanje brojnih predavanja, priredbi, predstava, izložbi i radionica na temu proslave završetka i pobede u Velikom ratu.

Udruženje se ovom prilikom zahvaljuje svim ljudima koji podržavaju rad Udruženja i pomažu sproveđenje njegvovih ideja u dela. Posebna zahvalnost ovoga puta ide na račun BID zone i štamparije Grafex.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.