Valjevo mirisalo na čvarke

Završen je 14. Festival duvan čvaraka. Mnoštvo gostiju ne samo iz Valjeva, već i iz čitave Srbije i okolnih zemalja, preko 200 izlagača i po 90 takmičara u oba takmičarska dana, poseta ministara spoljnih poslova, rudarstva i energetike Ivice Dačića i Aleksandra Antića, koji su sa gradonačelnikom Valjeva dr Slobodanom Gvozdenovićem i njegovim saradnicima posetili festival, odličan kulturno-zabavni program sa folklornim ansamblima Valjeva, koji su se oprobali na takmičenju „Dvojka fest“, koncerti Danice Krstić i Radiše Trajkovića- Đanija, popularni voditelji programa Jovana Jeremić i Slobodan Šarenac, deo su bogatog sadržaja u dva festivalska dana u Valjevu.

Festival duvan čvaraka Valjevo

Foto: Valjevskaposla

Prvog dana Festivala, u spremanju „šoder“ čvaraka za najbolje su proglašeni mesara „Golubović“, koja je nagrađena sa 35 hiljada dinara, Poljoprivredna škola Valjevo je za drugo mesto nagrađena sa 25 hiljada, a tim „Lepojević“ je zauzeo treće mesto i osvojio 15 hiljada dinara.

Prvog dana je manifestaciju otvorio zamenik gradonačelnika Valjeva dr Zoran Živković.

“Duvan čvarci odnosno šoder čvarci kreću sa dlanova ovdašnjih domaćina i ja se iskreno nadam da će daleko stići i po svom kvalitetu i po porukama koje šalju. Dozvolite mi da 14. Festival čvaraka u Valjevu proglasim otvorenim“, rekao je zamenik gradonačelnika Valjeva dr Zoran Živković.

Održano je prvo takmičenje u igranju narodnih kola, nazvano „Dvojka fest“.

Festival duvan čvaraka Valjevo

Foto: Valjevskaposla

Drugi dan festivala je bio posvećen „duvan“ čvarcima. Direktorka Turističke organizacije Valjeva Ana Marković je otvorila program i poželela dobrodošlicu svim gostima Valjeva.

„Danas će odmeriti snage 93 oranije, koje su se prijavile da učestvuju u ovoj manifestaciji i preko 200 izlagača. Potrudili smo se da dočekamo naše goste iz Republike Srpske, iz Bjeljine iz Beograda. Ovde je „Srbija voz“, koji već dva dana saobraća posebnom linijom od Beograda do Valjeva. Uživajte danas u našem gradu“, rekla je Ana Marković.

„Čini mi se da je ovo već postao trend, a to je dobro, da imamo dosta privredno-turističkih manifestacija, koje okupljaju veliki broj ljudi. To mora doprineti da događaji koji mogu da privuku ne samo građane Srbije, već i iz inostranstva i da ne samo Guča i Egzit, već svaki veći grad imaju nešto specifično. Zato pozdravljam održavanje ovakve manifestacije i mislim da to treba da se neguje i dalje“, rekao je Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, koji je danas boravio u Valjevu sa svojim kolegom, ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem.

Organizator ovogodišnje “Čvarkijade” je Turistička organizacija Valjeva, pod pokroviteljstvom grada Valjeva, a uz podršku “Krušika”, “Valjevske pivare” i “Bosisa”.

 

Izvor: Valjevo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.