Završen 14. Abro fest

Počev od petka, 27. septembra, zaključno sa sredom, 2. oktobrom, pod okriljem 14. Abro festa odigrane su četiri nove predstave, od kojih su dve, Vreme zabave i Kamen za pod glavu, premijere Gradskog pozorišta Abrašević iz Valjeva, i to sa znatno podmlađenim ansamblom, među kojima je šestoro diplomiranih glumaca. Jednako interesantne su gostujuće predstave “Aj, Karmela” studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i “Dok čekamo Godoa” Akademije umetnosti u Novom Sadu tj. pozorišne trupe Otelotvorenje. Nakon svake predstave sledili su komentari poput “Bilo je sjajno!” te to može biti ocena celokupnog ovogodišnjeg Abro festa. Znači li to da već treba početi pripreme narednog, na neki način jubilarnog, 15. Abro festa?

14. Abro fest

Svake pozorišne večeri velika dvorana Centra za kulturu bila je puna publike. Očekivano, najveću pažnju privukla su ostvarenja Gradskog pozorišta Abrašević. Premijerom predstave Vreme zabave, rađene prema tekstu Harolda Pintera, počeo je 14. Abro fest. Prikazana je “elita” na zabavi u raskošnoj vili, dok ih vojska na ulici štiti od nepredviđenih strahota siromaštva i besparice “običnog” naroda. Predstavu je režirao Miroslav Ćiša Trifunović, kostime dizajnirala Branka Obradović Šišinački, a scenografiju Dušan Arsenić. Na sceni sjajni članovi valjevskog ansambla: Branko Antonić kao Nikolas, Petar Ninić – Viktor, Marijana Andrić igra Džilu Džonson, Filip Stanić – Terija, sjajna Doroteja Vuković je Dasti, Goranka Kalember Lučić – Šarlota, Miroslav Mandić – Daglas, Božidar Milić – narednik, Mira Vuković tumači lik Viktorove majke, Gabrijel Der Hazarjan se pojavljuje kao Fred i Petar Ružičić je u ulozi dečaka.

Dve večeri kasnije predstavili su se studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda obradivši istinitu priču o dvoje ljubavnika. U predstavi “Aj, Karmela” na sceni su mladi i već popularni Miona Marković i Jovan Jovanović, kao Karmela i Paulino, uz klavirsku pratnju Ivana Mirkovića. Španski autor Hose Sančes Sinistera izražava moralna načela o životu i umetnosti, o ljudskim pravima i vrednostima, poštenju i solidarnosti, a sve to bilo je interesantno mladim akademcima kao tema završnog ispita na četvrtoj godini fakulteta.

Šta se sve zbiva “Dok čekamo Godoa” u dvočinki, tokom bezmalo tri sata na sceni poslednjeg septembarskog dana fantastično su razotkrivali sadašnji i doskorašnji studenti Akademije umetnosti iz Novog Sada, članovi pozorišne trupe Otelotvorenje. Predstava je rađena prema motivima najčitanije drame 20. veka Čekajući Godoa, Semjuela Beketa i proglašena je za najbolje pozorišno ostvarenje na poslednjem festivalu Kustendorf. Vukašin Ranđelović je režirao predstavu i pojavljuje se u ulozi Srećka, Vladimira igra Peđa Marjanović, Estragona – Aljoša Đidić, Pokoa – Miloš Lazić i dečaka – Stefan Beronja. Minimalističku scenografiju priredila je Jelena Prokopović, svetlo – Nikola Marinkov.

14. Abro fest

Ovogodišnji Abro fest završen je u sredu, 2. oktobra, drugom premijerom valjevskog GP Abrašević, predstavom Kamen za pod glavu, priređenu prema kultnom tekstu Milice Novaković, dobitnice Sterijine nagrade. Ovim svojim tekstom predviđa raslojavanja koja ovdašnje društvo preživljava u proteklim decenijama, a bez osvrta na uništavanje porodice i tradicionalnih životnih vrednosti. Članovi valjevskog pozorišnog ansambla veoma uverljivo sve to prikazuju kroz dešavanja u ruralnoj sredini, prikazujući dramatičnu priču o izumiranju srpskih sela. Scenografiju je uradio Dušan Arsenić, kostime Branka Obradović Šišinački, dok u predstavi igraju: Ljubivoje Bube Marković, Nikola Jezdić, Uglješa Spasojević, Filip Stanić, Katarina Vićentijević, Maja Lukić, Doroteja Vuković, Božidar Milić i Miroslav Ćiša Trifunović potpisuje režiju i, skupa sa Milivojem Mićkom Milinkovićem, epizodne uloge vampira.

“Veliko mi je zadovoljstvo da večeras krunišemo 14. Abro fest i polako idemo ka jednom malom jubileju sledeće godine, 15. Abro festu. Mi smo za ovu godinu pripremili dve premijere Vreme zabave i Kamen za pod glavu i ono što mi je posebno drago da su, praktično, dva različita ansambla u te dve predstave. A to znači da radimo na onom što je neophodno valjevskom pozorištu, obogaćivanje i podmlađivanje. U međuvremenu je čitava plejada divnih glumaca, od Vece Andrića, Milijana Dimitrijevića, Debelog Savića, Bana Spasojevića, otišla je, napustila nas jedna divna generacija starih glumaca, tako da je vreme da njihovo mesto zauzmu mlađi. Ja mislim da oni to čine na dosta dobar način i trudićemo se da taj ansambl još više proširimo. Malo je tu problem što je zamro pozorišni rad Valjevske gimnazije” – napominje Miroslav Ćiša Trifunović, i dodaje: “U pogledu ovogodišnjeg Abro festa sam izuzetno zadovoljan. Bili su tekstovi koji su izuzetno zahtevni. Dakle, jedna britanska dramaturgija, koja je nama dosta daleka, koju je trebalo osvojiti i na završnici jedna dramaturgija koja je naša, autentična, srpska i jedna izuzetno teška i zahtevna komplikovana, psihološka drama koja govori o raslojavanju u porodici i koja je, u ovom trenutku, važna za sve nas. Takođe, želim da kažem da mi je drago što smo imali goste akademce iz Beograda sa predstavom Aj, Karmela čija radnja se dešava u doba “Španskog građaanskog rata” i iz Novog Sada Dok čekamo Godoa repliku na čuveno delo Semjuela Beketa, tako da smo nastavili dobru saradnju sa tim dvema Akademijama. Žao mi je jedino jer, zbog nedostatka termina, nismo uspeli da uvrstimo u repertoar i petu predstavu Pseće srce, koju smo igrali cele sezone. Onda bi imali jedan pogleda sa Istoka, pogleda sa Zapada, i pogled iz Srbije, a istovremeno bi imali i goste sa akademije” – ukratko rezimira režiser, Miroslav Ćiša Trifunović.

Povodom predstojećeg, 15. Abro festa, Trifunović posebno naglašava da već sada treba početi ozbiljne pripreme, uz naznaku da je za ovogodišnji pozorišni festival u Valjevu izdvojeno tek nešto više od milion dinara, pa su bili prinuđeni prilično da improvizuju, kaže Trifunović.

U svakom slučaju, publika je videla krajnje ishode i ostala veoma zadovoljna, visoko ocenjujući viđena pozorišna ostvarenja i čak dve premijerno izvedene predstave Gradskog pozorišta Abrašević, pripremljene povodom 14. Abro festa. U osvrtu, može se primetiti da je svake godine prisutan veći broj gledalaca. Ovogodišnji valjevski pozorišni festival ukazuje da ova sredina zna da iskaže poštovanje prema pravim pozorišnim vrednostima jer je očigledno da Valjevo ima odnegovanu pravičnu pozorišnu publiku koja je pažljivo pratila sve četiri predstave 14. Abro festa. I to je više nego dovoljan povod da već sutra počnu pripreme i razmatranje repertoara pozorišnih predstava iz cele Srbije, radi narednog, jedinstvenog, valjevskog 15. Abro festa.

Snežana Jakovljević Krunić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.