Nađeno kompromisno rešenje, borci prekinuli štrajk glađu

Nakon današnjeg razgovora sa predstavnicima Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja Vlade Srbije, deset boraca učesnika rata iz devedesetih godina odlučilo je da prekine devetodnevni štrajk glađu, koji su započeli u nedelju, 5. avgusta. U delegaciji iz Beograda bili su Negovan Stanković, državni sekretar i savetnici u Ministarstvu Saša Dujović i Nebojša Mikić. U pregovorima sa borcima učestvovao je i gradonačelnik Valjeva, dr Slobodan Gvozdenović.

Valjevo

Foto: Valjevskaposla

Dogovoreno je da domaćinstvima dvojice boraca učesnika rata bude ponovo priključena električna energija, a da se o prispelom dugu pregovara sa predstavnicima EPS-a ili da ti sporovi budu rešeni na sudu. Jedan od boraca kome je ozbiljno narušeno zdravlje bio je ponovo na pregledima kojima je izvršena revizija odluke komisije PIO –a o stepenu njegovog zdrastvenog oštećenja.

Gradonačelnik Valjeva, dr Slobodan Gvozdenović  dao je čvrsto obećanje da će spomen obeležje u našem gradu borcima koji su stradali u poslednjem ratu biti primereno uređeno.

Obe strane u pregovorima su se danas saglasile u tome da su problemi boračke populacije karakteristični i složeni i da će Zakon o borcu čiji je nacrt u izradi rešiti mnoge probleme, pre svega, kada je u pitanju zdravstvena zaštita boračke populacije. Član radne grupe za izradu ovog zakona je i Ljubomir Bradić.

„Ovakvi štrajkovi iz više razloga ne bi smeli da se ponove i konačno neko treba da shvati da su problemi boraca karakteristični, a mi borci dužni smo uz to  da čuvamo tradiciju i sećanje na naše stradale drugove i da brinemo o borcima invalidima, njihovim porodicama i porodicama palih boraca“ napisao je, između ostalog, Ljubomir Bradić, predsednik Udruženja boraca i invalida rata u Valjevu i generalni sekretar republičkog udruženja boraca, u saopštenju povodom prekida štrajka.

Valjevo

Foto: Valjevksaposla

U saopštenju stoji i to da je gradonačelnik Valjeva, dr Slobodan Gvozdenović danas lično pozvao Hitnu službu Doma zdravlja čija je ekipa borcima ukazala neophodnu pomoć i da su, kako piše, rešeni nesporazumi koji su bili prisutni proteklih dana štrajka sa ovom službom.

Na kraju, Ljubomir Bradić se u ime boraca zahvalio svim medijima koji su proteklih dana objektivno izveštavali o štrajku glađu boraca u sedištu Valjevskog udruženja.

 

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Jadna nam je drzava-grad kad se ovakvim putem resavaju problemi boraca