Ne zaboravimo nikad 24. mart 1999. godine

Pre tačno 23 godine, 24. marta 1999, avioni NATO vojnog saveza počeli su operaciju bombardovanja Srbije, prvi put od nastanka Alijanse bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, a u vazdušnim udarima, koji su trajali narednih 78 dana, život je izgubilo, prema zvaničnim podacima državnih organa, najmanje 2.500 ljudi, od čega 81 dete. Od posledica bombardovanja je teže i lakše je povređeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece. Ukupna materijalna šteta procenjena je tada na 100 milijardi dolara.

Dana 14. aprila 1999. godine, u 5.30 časova, prve bombe pale su i na Valjevo kada je bombardovana fabrika „Krušik“. Tokom bombardovanja preko 200 bombi je palo na područiju Valjeva,  a od toga 150 bombi je bačeno na Krušik. Tokom bombardovanja uništena je zgrada Policije u Valjevu, vojna skladišta u Pričeviću, ali su i oštećeni mnogi javni objekti, stanovi i kuće.

U Valjevu i okolini nema čoveka koji na pomen bombardovanja ne pomene, HEROJA NAŠEG NEBA, pukovnika Milenka Pavlovića koji je kao komandant tadašnjeg 204. lovačko avijacijskog puka izvukao mlađeg kolegu pilota koji se nalazio u kabini MiG-29 i poleteo u susret NATO letelicama koje su bombardovali njegovo rodno Valjevo.

Valjevo


Milenko je rođen u porodici Milorada i Radmile Pavlović, u selu Gornjem Crniljevu 5. oktobra 1959. godine. Prva 4 razreda osnovne škole završio je u rodnom mestu, a sledeća 4 u Osečini. Srednju vojnu školu je završio u Mostaru. Iako je najpre odbacio tu mogućnost, kasnije se ipak odlučio za profesiju vojnog pilota.

Bombardovanje ga je zateklo na dužnosti komandanta 204. lovačkog puka, čije je sedište bilo izmešteno u Staru Pazovu. Letačka tehnika je bila na izuzetno slabom nivou održavanja i nesigurna. Do tog 4. maja nekoliko aviona je izgubljeno usled raznih kvarova koji su se obično dešavali neposredno po uzletanju. Većina pilota je uspela da se spase, poginuo je jedino major Zoran Radosavljević.

Tog 4. maja 1999. godine, oko 12 časova, primećena je veća grupa NATO aviona koja je dejstvovala u pravcu Valjeva, uglavnom na fabriku municije Krušik, kao i na vojna skladišta u selu Pričević. Komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira. Međutim, potpukovnik Pavlović je telefonskom vezom naredio da se pozvani pilot zadrži i umesto njega je on poleteo ka Valjevu sa svojim avionom MiG-29, № 18109.

“Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!”, urlao je Pavlović dok je izvlačio kolegu iz kabine, da bi potom u poluispravnom avionu krenuo ka Valjevu, rodnom kraju, u susret desetinama NATO lovaca i bombardera.

Pavlović se upustio se u neravnopravnu bitku protiv 16 NATO aviona, uspeo da ih zbuni i čak natera u bekstvo smelim nastupanjem, ali je ubrzo, oko 12:45h, bio pogođen sa tri rakete, ispaljene od strane holandskih pilota sa aviona F-16 “fajting falkon”, pozicioniranog zapadno od Tuzle. “Imam ih, ali i oni imaju mene”, bile su njegove poslednje reči uhvaćene radio-vezom koje je izgovorio. Poginuo je još u vazduhu. Ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnica. Sahranjen je 6. maja 1999. na Bežanijskom groblju.

Potpukovnik Milenko Pavlović, pilot i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost. Srpska pravoslavna crkva dodelila mu je Orden Svetog vladike Nikolaja, ali, nažalost, nikad nije dobio Orden narodnog heroja. Iako tu titulu nema, Milenko je u očima i srcima građana Srbije, heroj bez premca.

U znak sećanja na ovog hrabrog čoveka i rodoljuba, Valjevci su mu podigli spomenik karakterističnog izgleda koji, zapravo, simbolično dočarava trup i prednji deo “miga 29”. Glavna ulica u Batajnici, koja vodi od centra sela do aerodroma nosi ime pukovnika Milenka Pavlovića. U rodnom selu Milenka Pavlovića, Gornjem Crniljevu, napravljen je spomen-kompleks. Godine 2019. odlučeno je da se vojni aerodrom Batajnica preimenuje u Vojni aerodrom Pukovnik – pilot Milenko Pavlović. Centralna gradska ulica u Osečini nosi njegovo ime. Počast jednom od najvećih heroja odbrane otadžbine odala je i “Pošta Srbije” puštajući u opticaj marku sa njegovim likom.

Vojska Srbije, Valjevo i Osečina svake godine mu na dan pogibije, 4. maja, odaju počast.


Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

One comment

  1. Срби требају тужити поименице све, не само руководиоце, јер се знају имена пилота, војника и команданата који су убијали на територији Србије, бацали уранијумске бомбе, спречавали дотур лекова па чак и за лечење деце…..
    Није тачно да пилоти нису видели аутобус, воз цивилног садржаја. Западне државе се поносе што могу видети чачкалицу или зеницу ока а како онда нису видели да се у возу превозе само цивили? Према томе Србија треба тражити: материјалну штету, одштету за сваки живот, објекат, загађење природе, водотокова, уништење биљне флоре, животињског царства, итд…. Онај српски руководилац који је против тога значи да је њихов и да је и сам доприносио резулатима бомбардовања….