Otvorena jedinstvena izložba u Modernoj galeriji – Pred publikom 130 reprezentativnih dela 40 značajnih autora

Na izložbi “Svet prašine – Figurativno i imaginarno”, otvorenoj u Modernoj galeriji u Valjevu, prezentovano je čak 130 repezentativnih dela iz bogate kolekcije Miloljuba i Ivana Perića. Na izložbi su zastupljene slike i crteži 40 jugoslovenskih i srpskih slikara, nastalih u periodu od 1953. do 2018. godine, sa figuracijom i metafizikom kao zajedničkim imeniteljima. Pred javnošću i stručnom publikom nalaze se dela najstarijih članova Mediale, od Leonida Šejke, Olje Ivanjicki, Mira Glavurtića, Dade Đurića, Ljube Popovića, Milovana Vidaka, preko Siniše Vukovića, Milića od Mačve, Svetozara Samurovića, Uroša Toškovića, pa sve do mlađih “fantastičara” Kristine Pirković, Damjana Kovačevića, Andreja Konopeka i drugih. Većina umetnina iz vredne kolekcije porodice Perić otkupljena je direktno od umetnika i prvi put je pred očima javnosti. Izložbeni segment radova iz kolekcije Miloljuba i Ivana Perića u Modernoj galeriji delimično nam dozvoljava da zakoračimo u trendove srpskog figuralnog poimanja meditativnih rešenja umetnika druge polovine XX i prvih decenija XXI veka.

Foto: Miroslav Jeremić

Otvarajući ovu, kako je rekao “nesvakidašnju” izložbu, akademski slikar Milan Tucović, čija su dela takođe uvrštena u ovu postavku u Modernoj galeriji, govorio je o osnivaču ove kolekcije, profesoru, znalacu slikarstva, ljubitelju filma i književnosti, Ljubinom prijatelju – Miloljubu Periću.

Milan Tucović, akademski slikar (foto: Miroslav Jeremić)

“Imao sam sreću da ga poznajem, da se družim sa njim i upoznam njegovu prefinjenu i grozničavu strast prema slikarstvu. On me upoznao sa svojim sinom Ivanom, sa kojim sam od početka postao blizak prijatelj. Ovu zbirku je Miloljub formirao uz mnogo odricanja. Naravno da je to osećala cela porodica, ali su svi podržali tu plemenitu strast. Dalje se dešavalo ono već pomalo retko u srpskom narodu. Druga generacija je nastavila započeto delo. Ivan i njegova supruga Ida su uvećali zbirku, činili je probranojiom i suptilnijom. Pridružili su neke nove autore, ali i došli do pojedinih kapitalnih dela. Posebno raduje što su u zbirku uvrstili i neke nove, mlade slikare. Verujem da će oni znati to da cene i da će svojim stvaralaštvom napredovati na zadovoljstvo svih nas”, rekao je Milan Tucović i istakao da se dalje nada i trećoj generaciji Perića, koja će doprinositi da se konačno kultura u Srbiji utvrdi kao konstanta, a ne da se javlja sporadično, kao statistička greška.

Ivan i Ida Perić sa decom (foto: Miroslav Jeremić)

Kolekcija Miloljuba i Ivana Perića predstavlja zbirku radova savremenog i srpskog slikarstva, druge polovine 20. veka i novijeg doba, figuralne orijentacije metafizičkog prosedea. Autori i dela su, prema rečima istoričarke umetosti Nataše Kristić, birani shodno srodnosti sa primarnom likovnom misijom Moderne galerije, zasnovanoj na nasleđu i čuvanju značenja slikarstva fantastike. Ona je u svom obraćanju pozvala publiku da bude pažljiva u posmatranju ove postavke, jer su kolekcije po svojoj prirodi eterične, i da uživa u ovoj jedinstvenoj izložbi koja se verovantno neće ponoviti.

Foto: Miroslav Jeremić

“Kolekcija porodice Perić jedna je od onih koja prevazilazi standard samo žudnje za lepim. Ona pokazuje da je reč o jednom ozbiljnom radu i ozbiljnom razmišljanju o strukturi slikarstva. Autori prezenotavni u okviru Kolekcije Miloljuba i Ivana Perića predstavljaju samo jedan segment nove srpske figuracije. Njihova odabir nije rukovođen sistematičnom nabavnom politikom kreiranom sa dugoročnim ciljem ili striktnim naučnim parametrima. Slikari su birani po srcu, po bliskosti u estetskim zamislima, po pripadnosti identičnom bratstvu poetike” kazala je Nataša Kristić.

Nataša Kristić (foto: Miroslav Jeremić)

“Ovom izložbom želimo da pokažemo da Muzej fantastike treba Srbiji i da je to nešto, što pored naive jedino čini Srbiju u Evropi posebnom i jedinstvenom. Mediala je to započela, a naše je da zajedno sa ovim mladim autorima to nastavimo”, rekao je direktor Moderne Galerije Vojislav Jovanović.

Izložba “Svet prašine – Figurativno i imaginarno” biće otvorena u Modernoj galeriju do 21. juna.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.