“Šta ćeš ti deda noćas u Tešnjaru? Nemoj da te ubijem sad, idi deda spavaj. Ja bih mog dedu ubio da dođe ovde”… Ovim rečima je naš sugrađanin Milan Petrović (72) prvo vrebalno, a potom i fizički napadnut od strane grupe mladića, za sada NN lica, koja su prethodno lupala i udarala po Milanovom vozilu parkiranom nedaleko od negove kuće u Tešnjaru, u kojoj se nalazi i njegov Restoran Jefimija. Epilog ovog incidenta, koji se desio prošlog vikenda, u đurđevdansko rano jutro, oko 1 i po sat iza ponoći, je da je ovaj višedecenijski tešnjarski ugostitelj zadobio prelom vilice, ali i druge povrde u predelu glave. Odbio je bolničko lečenje, a policija traga za još uvek nepoznatim mladićima, koja su u toj noći između subote na nedelju, izvršila ovo krivičnom delu.

Milan Petrović (1946), foto: Valjevska posla

“Sve je počelo kada je moja žena kroz prozor videla da neki mladići sede na našim kolima, koja su bila parkirana na uglu ulica Birčaninove i Kneza Jovice. Probudila me i otišao sam da preparkiram vozilo. Došao sam i seo u kola, ali se oni nisu pomerili odatle. Upalio sam auto, međutim, grupa momaka i dalje nije htela da se skloni. Svirnuo sam im i oni su počeli da lupaju i udaraju po autmobilu. Izašao sam i upitao ih zašto to rade. Počeli su da se deru na mene, a potom i da me udaraju pesnicama po glavi. Ne znam tačno koliko njih me tuklo i koliko udaraca sam dobio. Polomili su mi vilicu. Pozvali smo policiju, sastavljena je službena beleška i traga se za momcima koji su me prebili. U bolnicu su mi konstatovane teške telesne povrede, trebalo je da budem zadržan na bolničkom lečenju, ali sam svojevoljno to odbio”, prepričava šta se sve dogodilo te noći Milan Petrović.

Milan Petrović pokazuje jedno od više ulubljenja na kolima (foto: Valjevska posla)

Deo lekarskog izveštaja sa dijagnozom nastalom usled prebijanja Milana Petrovića (foto: Valjevska posla)

Smiljana Petrović (65), žena Milana Petrovića, posmatrala je ceo događaj sa prozora i kaže da više nije bezbedno živeti u Tešnjaru.

“Sve je gore i gore. U Tešnjaru će se dogoditi isti scenario kao u Zipi (još jedno ubistvo, prim. aut.). Plašimo se, jer nam je svima ugrožena bezbednost. Nama su dva puta već ovde ukrali auta, nekoliko puta su nam demolirali kola i gume sekli. Dva velika baštenska suncobrana su nam pokradena, a krali su nam i palme u saksijama, koje vrede po 100 evra. Pre desetak dana je tu u jednom kafiću izbila tuča, a komunalnog policajca su kada je došao pogodili pikslom u glavu”, navodi Smiljana Petrović.

Smijana i Milan Petrović, vlasnici Restorana Jefimija (foto: Valjevska posla)

Žitelji Tešnjara izloženi su višegodišnjem uznemiravanju i remećenju javnog reda i mira. Usled lumpovanja vikendom, pored oštećenih automobila, česta pojava su razbijeni prozori i izlozi, razvaljena vrata i kapije, vika, tuče i fizički  napadi na stanare i vlasnike ugostiteljskih objekata.

“Vikendom se u Tešnjaru događaju razne stvari. Preti se noževima i pištoljima. Meni su pre dve nedelje izgazili ceo auto i razbili svetlo. Tu na Keju Kolubare, gde imam kuću u kojoj živim i gde imam restoran napravljen je “javni WC”. Tu 500 njih vrši nužde i povraća. Svaki treći dan pokušavaju da me biju, a vređanje je postalo uobičajena stvar”, ističe Dušan Pavlović – Meca, vlasnik Restorana Intermezzo.

Deo Tešnjara kod Restorana Jefimija (foto: Valjevska posla)

Pored osećaja nebezbednosti, buka i preglasna muzika iz brojnih kafića takođe remeti normalno funkcionisanje meštana ovog dela grada. Svoju borbu za normalniji život u Tešnjaru ovi Valjevci pokušavaju da vode okupljeni u Udruženje “Stari grad”. Udruženje je osnovano pre 5 meseci i broji preko stotinu članova, ne samo iz Tešnjara, već i iz Knez Miloševe ulice. Udruženje se zalaže za poštovanje Zakona o javnom redu i miru, kao i Zakona o zaštiti buke u životnoj sredini, kao i za uspostavljanje svake druge vrste komunalnog reda.

Milan Novaković, jedan od osnvača Udruženja “Stari grad” (foto: Valjevska posla)

“Od Policijske uprave Valjevo hitno tražimo veće angažovanje pripadnika policije na prostoru Tešnjara i dela trgovačke zone Knez Miloševe po pitanju regulisanja javnog reda i mira, naročito u večernjim satima. Zatim angažovanje pozornika na pomenutim lokacijama, koji bi redovnim patroliranjem brzo i efikasno reagovali na svaki vid remećenja javnog reda i mira, kao i regilisanje kretanja i parkiranja vozila u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Od Gradske uprave urgentno tražimo veće angažovanje Komunalne policije na prostoru Tešnjara i dela trgivačke zone u Knez Miloševoj ulici, zatim ukidanje muzike sa elektronskim ozvučenjem, dosledno i efikasno sproveđenje odluke o akustičnom zoniranju grada, preregistracija postojećih noćnih barova u kafe barove u Knez Miloševoj ulici i svim drugim gusto naseljenim delovima grada sa radnim vremenom od 00 do 01 čas, kao i efikasnija kontrola točenja alkoholnih pića maloletnicima”, navodi Milan Novaković, jedan od osnivača Udruženja “Stari Grad”.

Milan Novaković (foto: Valjevska posla)

Novaković ističe da su članovi Udruženja “Stari grad” poslalo zvaničan dopis gradonačelniku dr Slobodanu Gvozdenoviću, sa kojim treba da imaju sastanak početkom naredne sedmice. Cilj je prvo da se razgovorom sa čelnicima Grada postigne dogovor i reše problemi. U suprotnom će, kako kaže, tražiti zaštitu od viših istanci.