Projekat „Partnerstvo održivog razvoja jedinica lokalne samouprave“

U okviru realizacije projekta „Partnerstvo održivog razvoja jednica lokalne samouprave“ koji zajednički sprovode Grad Valjevo i Grad Pfafenhofen, održana je konferencija pod nazivom „Partnerstvom do zelenih gradova“.

Valjevo

Konferencija je održana u Svečanoj sali Muzičke škole „Živorad Grbić“. Konferencija je namenjena učenicima viših razreda Prve osnovne škole i učenicima srednje Muzičke škole „Živorad Grbić“, za koje su održana dva popularna predavanja na temu ciljeva održivog razvoja i na temu očuvanja životne sredine i biodiverziteta.

Valjevo

Grad Valjevo zajedno sa nemačkim gradom Pfafenhofenom učestvuje u projektu “Partnerstvo održivog razvoja jednica lokalne samouprave“. Projekat je finansijski podržan u okviru programa Servisne službe za jedinice lokalne samouprave jednoga sveta koji sprovodi organizacija Engagement Global po nalogu nemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj.

Cilj projekta je kreiranje javnih politika na lokalnom nivou usmerenih prema ostvarivanju ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030. Održivi razvoj je razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjih generacija, a ne ugrožava zadovoljavanje potreba budućih generacija. Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 2015. godine Agendu 2030 kao nastavak sprovođenja Milenijumskih ciljeva. Agenda 2030 sa 17 ciljeva održivog razvoja i 169 ciljnih vrednosti pokriva tri ključne dimenzije održivog razvoja i to ekonomski rast, socijalnu inkluziju i zaštitu životne sredine. Vizija Partnerstvom do zelenih gradova je stvaranje zelenih oaza na gradskim urbanizovanim lokacijama i približavanje prirode svim našim građanima. Partnerski gradovi Valjevo i Pfafenhofen su se opredelili za angažovanje na postizanju tri ključna cilja, zajednička i jednom i drugom gradu: učiniti gradove inkluzivnim, bezbednim, prilagodljivim i održivim, održivo upravljanje šumama, borba protiv izumiranja biosfere, zaustavljanje pada kvaliteta plodnog tla, zaustavljanje gubitka biodiverziteta, obnavljanje globalniih partnerstava u cilju održivog razvoja.

U ime gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića prisutnima se obratio pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić. “ U sklopu realizacije projekta dva grada su rešila da sprovedu aktivnosti koje će doprineti podizanju svesti građana o značaju održivog razvoja sa posebnim akcentom na očuvanju biodiverziteta. Tim povodom je u gradu Pfafenhofenu 19. aprila sprovedena javna manifestacija o održivosti i akcija ozelenjavanja javnih površina. Grad Valjevo se opredelio da danas, u prisustvu partnera iz Pfafenhofena organizuje sličnu konferenciju namenjenu učenicima kako bi se podigla svest o značaju održivog razvoja i odgovornosti koju imaju prema prirodi. Izabrano je pet lokacija – javnih površina koje će biti ozelenjene, a među kojima su Prva osnovna i Muzička škola, ugao Karađorđeve i Siđelićeve ulice, površina ispred Doma zdravlja i obdaništa „Kolibri“. Čvrsto sam uveren da je realizacija ovog projekta samo početak mnogih zajedničkih projekata koji će tek uslediti.

Zamenik gradonačelnika dr Dragan Jeremić poželeo je dobrodošlicu u Valjevo gradonačelniku Pfafenhofena Tomasu Herkeru i saradnicima uz očekivanje da će saradnja dva grada biti još intenzivnija, s obzirom na to da ova dva grada imaju dugu saradnju skoro 20 godina. “ Koristim priliku da iskažem našu želju da nastavimo saradnju sa Pfafenhofenom i da postanemo bolji družeći se sa boljima. To je intencija ovog grada jer je grad Pfafenhofen zaista na jednom visokom nivou kome mi treba da težimo“, rekao je zamenik Jeremić.

Gradonačelnik nemačkog grada Pfafenhofena Tomas Herker u obraćanju istakao je da saradnja ova dva grada datira još od 1999. godine od bombardovanja kada su stizale donacije humanitarne pomoći preko Društva prijateljstva ova dva grada. Postoji izuzetan nivo dobre saradnje, koja je iz godine u godinu sve bogatija na radost i jednih i drugih. Podsetio je da ova dva grada imaju dugogodišnju saradnju i da su izgradila prijateljske odnose. “Radujem se što sam po prvi put došao u ovaj grad, gde sam izuzetno lepo dočekan i zaista se osećam kao kod svoje kuće. Naš današnji simbolični čin sađenja zajedničkog drveta je samo početak, a vi deco treba da preuzmete odgovornost o planeti na kojoj živimo“, istaako je gradonačelnik Herker.

Nakon toga je sprovedena akcija zajedničke sadnje sadnica u dvorištu Prve osnovne škole i Muzičke škole.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.