Tačka ključanja!

Prethodnih dana u žiži javnosti našla se priča o novom objektu Šeste škole, koja se gradi, završava i preseljava poslednjih 20 godina. Izvesno je da će se učenici ove osnovne škole naći u novim učionicama i đačkim klupama tokom tekuće nastavne godine, neki bi rekli da je pitanje dana kada će se to konačno desiti, ali rokove za preseljenje “pomutio” je Školski odbor OŠ “Milovan Glišić” i direktorka Nataša Badovinac koji su u saopštenju obavestili javnost da novi objekat Šeste škole još nije bezbezbedan i spreman za useljenje.

Novi objekat Šeste osnovne škole u Valjevu (foto: Dragan Krunić)

Priča koja se oko ove škole “krčka” na tihoj vatri pune dve decenije, “proključala” je kada je na zvaničnoj internet prezentaciji Gradske uprave Valjevo objavljena vest pod naslovom “Šesta škola spremna za useljenje”. Istaklo se da OŠ “Milovan Glišič” nakon 20 godina od početka građevinskih radova može da počne da radi i primi svoje đake u drugom polugodištu ove nastavne godine. Objavljen je podatak da je upotrebna dozvola od strane nadležnog organa izdata 7. decembra 2018. godine, da su predstavnici Grada razgovarali sa izvođačima radova i direktorkom Šeste škole Natašom Badovinac i uverili se da je novi objekat sa najsavremenijim nastavnim sredstvima spreman da primi učenike. Navedeno je da sada ostaje da se menadžment škole i zaposleni organizuju i izvrše preseljenje u novi savremeni objekat.

Ubrzo je priča “pokipela” kada je stiglo saopštenje za javnost iz OŠ “Milovan Glišić” pod naslovom “Škola nije potpuno bezbedna”. Tako je ubrzo tema postala ono što je “pokipelo”, ali ne i ono šta se dve decenije “krčkalo”, koja su sredstva uložena da se miris “zagorelog” otkloni i šta još treba da bi izgled “ekspres lonca” kao i ukus onoga što se u njemu pod pritiskom i dalje kuva zadovoljio relevantne degustatore. Poznato je da je ekspres lonac potencijalno opasna sprava, čak ga kao bombe koriste i teroristi u svojim napadima. Otuda ga se opravdano mnogi plaše i retko se usuđuju njime da rukuju. Ali, razloga za strah ne bi trebalo da bude ako se pravilno koristi, naravno isključivo za izvornu namenu, i ako se dosledno slede uputstva za njegovu upotrebu.

Novi objekat Šeste osnovne škole u Valjevu (foto: Dragan Krunić)

Elem, u saopštenju, potpisanom od strane predsednice Školskog odbora dr Slavice Uskoković, predsednice Saveta roditelja Sandre Radojičić i direktorke škole Nataše Badinovac, ističe se da je želja i interes svih u školi da se presele u novi, moderan školski objekat, ali ne po svaku cenu. Kaže se da na prvom mestu mora biti bezbednost učenika i zaposlenih i da ta bezbednost podrazumeva i bezbednost objekta, školskog dvorišta i prilaza školi. U saopštenju se kaže da je Grad Valjevo kao investitor dobio Rešenje o upotrebnoj dozvoli za novi objekat škole 6. decembra 2018. godine, a da isti školi dostavljen tek 30. januara 2019. godine, kada je i upućen poziv za primopredaju novog objekta. Direktorka Šeste škole, Nataša Badovinac, tada je odbila da potpiše zapisnik o primopredaji zbog, kako se navodi, uočenih brojnih nedostataka u novom objektu, koji mogu ozbiljno ugroziti bezbednost učenika i zaposlenih u školi. Dalje se saopštava da je gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović, iako primopredaja objekta nije izvršena, školi poslao zahtev za preseljenje 13. februara, sa nalogom da nastava u novom objektu otpočne 18. februara ove godine. Kako piše u saopštenju, Školski odbor je, kao upravni organ škole, na sednici usvojio zahtev gradonačelnika da se škola preseli u novi objekat u školskoj 2018/2019 godini, ali nije usvojio zahtev da nastava u novom objektu počne 18. februara. Predloženo je da početak nastave u novoj školi počne tek posle prolećnog raspusta. U obrazloženju se Školski odbor pozvao na ranije podržanu odluku direktora škole Nataše Badovinac da ne potpiše zapisnik o primopredaji novog objekta zbog utvrđenih nedostataka.

Spisak nedostataka na novoj školskoj zgradi, koji je poslat na uvid medijima, broji ukupno 57 stavki. Na spisku se nalazi 13 stavki vezanih za struju, 9 vezanih za vodu, pod “Ostali nedostaci u školskoj zgradi” navedeno je 19 stavki, 11 nedostataka odnosi se na školsko dvorište i 5 nedostataka je navedeno da su uočeni 17. januara.

“Ističemo da smo uočili da se ovih dana otpočelo sa otklanjanjem pojedinih nedostataka koji su navedeni u dopisu od 30. januara 2019. godine. Ističemo, takođe, da je bezbednost objekta u opštem interesu svih i da ćemo preseljenje u novi objekat moći da realizujemo po navedenoj odluci Školskog odbora. Napominjemo da preseljenje u novi školski objekat ne zavisi ni od direktora, ni od zaposlenih škole i pored toga što je direktor jedini odgovoran za bezbednost svih. Odluku o preseljenju i nastavku obrazovno-vaspitnog rada u novom objektu ne donosi direktor škole, to je isključivo u nadležnosti Školskog odbora”, kaže se u saopštenju upućenom medijima iz Šeste osnovne škole.

Nakon toga oglasio se gradonačlenik Slobodan Gvozdenović, koji je u izjavi za Vujić televiziju istakao da je Rešenje o upotrebnoj dozvoli objekta nove Šeste škole za njega ključna i pravno najvažnija činjenica. To rešenje su, kako je naglasio, potpisali stručni ljudi koji imaju znanje da tako nešto urade. “Niti je direktorka saobraćajni inženjer, niti sam ja građevinski stručnjak, niti je Školski odbor taj koji procenjuje bezbednost. Činjenica je da smo dobili 24 papira samo za protivpožarnu zaštitu od MUP-a i nijednu jedinu primedbu na kretanje učenika nismo imali… Ne bih da komentarišem stvari za koje nisam stručan, a za koje su stručne službe dale svoje mišljenje i još jednom podvlačim da sama činjenica da je data upotrebna dozvola govori u prilog mojoj tvrdnji da je škola spremna za useljenje”, naglasio je u izjavi za VTV prvi čovek Valjeva.

On je skrenuo pažnju na garantne rokove za otklanjanje nedostataka koji teku izdavanjem upotrebne dozvole i podsetio da je Grad uložio par desetina miliona dinara da bi se novi objekat škole priveo nameni. Gvozdenović je kazao da se nodostaci uklanjaju u hodu i da niko nije lud i neodgovoran da izda upotrebnu dozvolu, a da za to postoji opasnost po bezbednost đaka i profesora.

“Neću da prejudiciram niti želim da nalazim nečiju krajnju nameru, koja je vrlo negativna prema ovoj vlasti i Srpskoj naprednoj stranci, a to svi u gradu znaju, ko je čiji i ko je s kim i ko je koga postavljao, to će građani Valjeva prosuditi. Niti postavljam niti smenjujem direktore škole. Ne vidim samo svrhu da od 9 članova Školskog odbora samo 3 daje lokalna samouprava, a sva sredstva za investiciono održavanje i tekuće troškove plaćaju građani Valjeva. Pa, kako mi tom školom upravljamo ako od 9 imamo 3 člana Školskog odbora?”, upitao je Slobodan Gvozdenović.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović u izjavi za VTV (Printscreen You Tube kanal VTV Valjevo)

Gradonačelnik je rekao da je ministru prosvete Mladenu Šarčeviću poslao dopis u kojem ga je zemolio da što pre preduzme sve mere iz njegove nadležosti.

“Grad ne može više da čuva školu, a i ne možemo više da bude na trošku, jer novca za bacanje nemamo. Da je dobra volja Grada u pitanju govori vam u prilog činjenica da smo uložili sredstva koja nismo bili dužni da uložimo”, rekao je gradonačelnik u intervju Vujić televiziji i naglasio da će razgovarati s kim treba da bi se “stanje nečijeg hira prevazišlo”.

Zbog svega prethodno napisanog i navedenog, stiče se utisak da je Šesta škola potencijalno opasan ekspres lonac koji može uslovno rečeno da eksplodira ili da nam se iz njega servira obrok vredan Mišelinove zvezde. Prema prvom scenariju neminovna je kolateralna šteta, a u drugom se zna da najveće kulinarsko odlikovanje nikada ne dobiju degustatori već glavni kuvar.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.