U Valjevu održan Sabor narodnog stvaralaštva Srbije

Sabor narodnog stvaralaštva Srbije, 44 po redu, održan je u Valjevu u organizaciji Saveza amatera Srbije i valjevskog Centra za kulturu. Sabor je okupio više od 270 najboljih  igračkih  i pevačkih grupa, narodne svirače i pevače, odabrane na regionalnim i pokrajinskim saborima u Srbiji tokom godine. U programu su učestvovali ansambli iz Brusa, Osečine, Ivanjice, Bora, Bogatića, Gadžinog Hana, Kruševca, Stare Pazove, Despotovca, Rekovca, Sombora, Kule, Štrpca, Goraždevca, Kosjerića, Jagodine, Zrenjanina, Nove Varoši, Užica i Boljevca. Oni su se predstavili muzičkim numerama, igrama i pesmama koje neguju duh tradicije srpskog naroda.

Valjevo

Otvarajući 44. Sabor narodnog stvaralaštva u Valjevu, član Gradskog veća Dejan Bogojević, rekao je da, Sabor predstavlja najveću svetkovinu izvornog narodnog stvaralaštva, tradicije i kulture.

Valjevo

„Na tradiciji počiva kontunuitet i identitet kulture jednog naroda. Narodna baština izražava duh, običaje i tradiciju iz kraja odakle nam dolaze izvođači, a na Saboru u Valjevu prisutno je oko 270 narodnih umetnika iz cele Srbije. Grad Valjevo je počastvovan što se ovogodišnji Sabor održava u našem gradu i želim vam dobrodošlicu sa nadom da ćete iz našeg grada poneti lepe uspomene“, rekao je Bogojević otvarajući Sabor.

Program 44. Sabora narodnog stvaralaštva Srbije u Valjevu pripremili su koreografi Bogdanka Đurić i Dejan Trifunović, etnomuzikolog mr Mirjana Drobac i reditelj Slobodan Radović.

Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.