VIII KONFERENCIJA „REGIJA ZA TURIZAM, TURIZAM ZA REGIJU“

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je danas regionalnu konferenciju ,,Regija za turizam, turizam za regiju” i poručio da je politička stabilnost osnovni preduslov za formiranje zajedničke turističke ponude zemalja u regionu.
Ljajić je podsetio da na Balkanu i u regionu osim populizma i nacionalizma ima i turizma, koji je ostao jedini sektor koji je kao poslednji Mohikanac u borbi za neku normalnost u regionu.

,,Jedino kod turizma postoji potpuna saglasnost svih država i interes da se unapredi saradnja. Ranije se činilo da to mogu da budu sport i kultura ali se videlo da to teško ide”, istakao je ministar.
On je naglasio da su osnovni uslovi da neki turista ode u neku zemlju bezbednost, politička stabilnost i imidž.
,,Preduslov je puna politička stabilnost i najbolji odnosi u regionu. Ovo treba da bude zona mira i stabilnosti a ne zona potencijalnog konflikta”, izjavio je Ljajić.
Tokom obraćanja, ministar je rekao da imamo nekoliko potencijalnih invetivnih tržišta na koje treba da se baziramo, a to su Kina, Japana, Južne Koreje, Irana, SAD, Australije i Kanade. Kako je naveo, Kina postaje za nas značajno tržište imajući u vidu da smo ukinuli vize za turiste i građane Kine i da očekujemo tokom ove godine otvaranje diretne avionske linije od Beograda do Kine.
,,Kada je reč o udaljenim turističkim destinacijama jedino zajedničkim turističkim proizvodom i zajedničkom promocijom možemo privući turiste i verujem da postoji spremnost država regiona da uđu u ovaj projekat, što bi bilo na dobrobit njihovih ekonomija”, zaključio je Ljajić.
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić je tokom obraćanja rekao da je teško graditi poverenje na osnovu ocene onog što se dogodilo u prošlosti, jer svaka strana veruje da je žrtva i da su drugi krivi.
On je kazao da spremnosti za saradnju u turizmu ipak ima i da ne vidi, bez obzira na političke sukobe i tenzije, nijedan razlog da ta saradnja ne postoji.
Ivanić je rekao da su Savet ministra BiH i Vlada Srbije u oblasti turizma napravili veliki iskorak i da su turoperatori uključili za turiste iz Turske posete i Srbiji i BiH.
,,Mi smo svi pojedinačno mali da bi bili atraktivni, ali zajedno možemo puno da ponudimo i verujem da je to nada ove industrije za vreme koje dolazi”, poručio je Ivanić.
Regionalnu konferenciju ,,Regija za turizam, turizam za regiju” organizovao je regionalni portal ,,Biznis plus” u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.
IZVOR: www.mtt.gov.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.