Valjevski epidemiolozi u stanju pripravnosti zbog korona virusa!

Valjevski epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje u stanju su pripravnosti zbog korona virusa. Kako nam je rečeno, do sada je na COVID-19 testirano ukupno 4 osobe sa teritorije Kolubarskog okruga i dva slučaja su negativna, dok su druga dva na obradi.

Valjevo

ZZJZ Valjevo / Foto: Valjevska posla

Direktorka Zavoda dr Marija Gavrilović kaže da nema mesta za paniku i da svi građani treba da se pridržavaju mera koje su izdali Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

“Od panike nemamo ništa. Hoće li saznanje kako se vrši testiranje na korona virus smanjiti paniku – neće! Država je spremna, to je rekao predsednik, to je rakao i ministar, oni znaju više od mene, tako da nemam šta da dodam. Nijedan Zavod u našoj zemlji ne radi testove na korona virus, Institut “Torlak” je jedina referentna laboratorija u Srbiji za to i prema mojim informacija testova ima dovoljno. Osobe koje ispunjavaju kriterijume testiraju se na “Torlaku”, teži slučajevi idu u bolnicu, ostali u kućnu izolaciju”, kaže za Valjevska posla dr Marija Gavrilović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

Ona naglašava da je bolest respiratorna i da se od nje ne može pobeći, ali da se može smanjiti rizik. “Treba smanjiti kontakt, izbegavati putovanja, pridržavati se higijene”, kaže direktorka ovdašnjeg Zavoda koja je po struci epidemiolog.

ZZJZ Valjevo / Foto: Valjevska posla

Dr Biljana Rajković, takođe epidemiolog valjevskog Zavoda za javno zdravlje, ističe da preporuke Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” važe za celokupno stanovništvo u Srbiji. Ona je za Valjevska posla rekla da je reč je centralizovanoj stvari, da je sve koordinisano, da se svi podaci transparentno objavljuju i napomenula da svaki građanin treba da razmišlja o tome da li treba da veruje informacijama i preporukama referentnih ustanova ili objavama na društvenim mrežama.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je brojeve telefona po gradovima koje treba da pozovu osobe koje imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koje su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim korona virusom. Za Valjevo su dati brojevi telefona dežurnih epidemiologa: 062/202-701, 062/202-719, 062/202-721, putem kojih građani ukoliko im se pojave simptomi mogu dobiti sve preporuke o daljem postupanju. Ono što se u obaveštenju Ministarstva zdravlja napominje je da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već da se odmah treba obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Foto: Valjevska posla

MERE ZAŠTITE:

-Često perite ruke vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi, ili sredstvima koja sadrže 70% alkohol

-Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju povišenu telesnu temperaturu, kijaju i/ili kašlju

-Izbegavajte pozdravljanje rukovanjem i ljubljenjem, a sa sagovornicima održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra

-Ne dirajte oči, nos i usta neopranim rukama

-Ako kašljete ili kijate, prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom. Maramicu odmah bacite u kantu za otpatke sa poklopcem i ruke odmah operite

-Hirušku masku koristite ako kijate i kašljete, ili ukoliko negujete bolesnog člana porodice dok se maska ne ovlaži. Nakon skidanja maske obavezno temeljno oprati ruke

-Često provetravajte prostorije u kojima boravite

-Izbegavajte boravak u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi- sredstva javnog prevoza u vreme većih dnevnih gužvi, odlazak u supermarkete, tržne centre i druga mesta javnog okupljanja (bioskopi, pozorišta, sportske manifestacije)

-Ukoliko imate zakazan lekarski pregled ili vam je potreban recept za lekove koje redovno uzimate, kontaktirajte lekara telefonom.

-Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku.

-Održavajte higijenu životnog prostora

PREPORUKE ZA OSETLJIVE GRUPE STANOVNIŠTVA

Infekcija korona virusom u oko 80% slučajeva uzrokuje blagu bolest i većina obolelih se oporavlja. Oblik bolesti sa teškim komplikacijama ima 6% zaraženih. Najveći broj teških oblika bolesti registrovan je kod osoba starijih od 60 godina i osoba sa hroničnim bolestima (bolesti srca i krvnih sudova, hronične bolesti disajnih organa, šećerna bolest). Starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima treba da se pridržavaju istih opštih mera zaštite kao i opšta populacija, i da koriste svoju uobičajenu terapiju prema savetu lekara.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.