Valjevski muzičari dosegli svetske visine

U jakoj konkurenciji nedavno završenog Svetskog trofeja, orkestar harmonika muzičke škole „Kosta Manojlović“ iz Zemuna osvojio je ubedljivo prvo mesto.

ORkestar-KostaMan-ZEmun

Svetskom priznanju ovog orkestra doprineli su i mladi muzičari iz Valjeva, redovni učenici muzičke škole u Zemunu – Elena Medić i Jana Stojaković, učenice trećeg razreda na odseku za flautu i braća Luka i Lazar Simović , učenici četvrtog i drugog razreda na odseku za harmoniku. Žiri koga su činili muzičari iz celog sveta dao je orkestru iz Srbije 24,31 od mogućih 25 bodova.

ORkestar-KostaMan-ZEmun-1-2

Reč je o jednom od tri najprestižnija takmičenja za harmoniku na svetu a tradicionalno ga organizuje Svetska konfederacija harmonikaša. Ove godine trebalo je da se održi u Ukrajni ali je zbog pandemije održano je u onlajn formatu. Pred žirijem predstavili su se orkestri iz Kine, Hrvatske, Turske, Slovenije, Francuske, Nemačke i Srbije. Žiri su činili eminentni profesori iz Kine, Amerike, Rusije, Ukrajne, Evrope, Srbije i zemalja regiona, različitih škola, kultura i kriterijuma.

ORkestar-KostaMan-ZEmun-1-23Naš orkestar čine učenici srednje muzičke škole Kosta Manojlović iz Zemuna (dve flaute, devet harmonika, klavir i kahon). Umetnički rukovodilac orkestra je Blaženka Biočić, redovni profesor Muzičke u Zemunu. .

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.