Većnici usvojili predlog Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost

Članovi Gradskog veća su usvojili predlog Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost grada Valjeva za period od 2019. do 2021. godine. Mila Grujičić, predsednica gradskog Saveta za rodnu ravnopravnost obrazložila je ovaj plan kao deo realizacije politike Vlade Srbije, koja se sprovodi na lokalnom nivou.

Sa sednice Gradskog veća održane 26. juna

“Plan je u skladu sa potrebama koje grad ima. Ciljevi koje želimo da ostvarimo su da rodnu ravnopravnost postignemo na svim nivoima, što je bitno za celokupan razvoj društvene zajednice. Ravnopravnost se odnosi na jednak položaj i muškaraca i žena. Cilj je veće učešće pripadnika manje zastupljenog pola, ovog puta žena u politici i u svim drugim oblastima života. Ono što je Grad prepoznao kao vrlo bitno je smanjivanje nasilja nad ženama, decom, naročito u porodicama, formiranjem SOS telefona koje je Grad podržao i finansirao. Pokušaćemo da ovo nasilje svedemo na najmanju moguću meru. Ostale aktivnosti se odnose na ekonomsko osnaživanje žena, na šta je ministarka Slavica Đukić Dejanović stavila akcenat, osnaživanje žena u drugim oblastima, unapređenje zdravlja žena. Mi, kao kreatori ovog plana mislimo da je period od tri godine sasvim dovoljan da se ove aktivnosti i realizuju”, rekla je Mila Grujičić.

Prihvaćen je predlog rešenja za utvrđivanje pogodnosti za plaćanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, čime je preduzeće “Sport agent” iz Beograda oslobođeno plaćanja skoro tri miliona dinara dinara na Divčibarama. Ova firma u vlasništvu braće Teodosić, zida sportsko turistički kompleks na Divčibarama, koji će unaprediti turistički potencijal Divčibara i zaposliti oko 70 ljudi.

Prihvaćena je odluka o otuđenju stana u Ulici Obrena Nikolića, za koji je utvrđeno da je najcelishodnije da Grad Valjevo proda po tržišnoj ceni.

Na ime naknade štete usled uginuća dve umatičene ovce i četoro jaganjadi usled ujeda pasa lutalica, Grad Valjevo će isplatiti 100.000 dinara Zoranu Piviću iz Veselinovaca.

Kabinet gradonačelnika

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.