“Viša sila” onemogućila pristup informacijama

Dva dan po objavljivanju vesti da je Agencija za zaštitu životne sredine sa svog zvaničnog sajta “skinula” tek postavljen Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2018. godinu i upućenog e-maila direktoru Agencije tražeći odgovor i objašnjenje za takav postupak, primila sam poziv od gospodina Milenka Jovanovića, načelnika Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji. Najljubaznije je pohvalio moje novinarsko interesovanje i što se posvećeno bavim temom aerozagađenja i izvinio se zbog situacije koja je nastala sa postavljanjem i uklanjanjem izveštaja sa sajta. Usledilo je usmeno obrazloženje, a potom i pismenim putem u kojem je pojasnio da je reč o “višoj sili”, odnosno “tehničko-softverskom problemu u pristupu linku” i da Agencija nije namerno onemogućila pristup tim informacijama. Izveštaj je vraćen na sajt u petak, 30 avgusta i svi podaci su ponovo dostupni.

Printscreen www.sepa.gov.rs

Zvaničan odgovor pismenim putem gospodina Jovanovića, prenosimo u celosti, kako bismo ovu temu o izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u našoj zemlji za 20018. zaokružili transparentno kako je i počela:

“Postovana Marija,

posle jučerasnjeg telefonskog razgovora, ovim putem Vam šaljem objašnjenje razloga zbog koga je Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2018. bio dostupan, a zatim i skinut sa sajta Agencije. Izveštaj je 16.08. oko 15.30h stavljen na sajt Agencije posle višemesečnog rada na njemu. S obzirom da je primećeno da postoji tehnički-softwerski problem u pristupu linku na kome se nalazi pomenuti izveštaj vezan za funkcionisanje web servera, dat je nalog eksternom izvođaču da se problem reši. Izveštaj je iz tog razloga skinut sa našeg sajta 20.08. u prepodnevnim satima. U međuvremenu je u Agenciji postojao i problem sa napajanjem el. energijom zbog havarije pristupne instalacije 28. i 29.08. što je usporilo završetak testiranja servisnih intervencija. Kao što vidite Agencija nije namerno onemogućila pristup informacijama na koje građani imaju pravo, nego je u pitanju “viša sila”. Od danas je izveštaj ponovo dostupan preko sajta www.sepa.gov.rs

Srdačan pozdrav iz Agencije,

Milenko Jovanović, načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha”

Milenko Jovanović iz AZZŽS na Javnoj raspravi o aerozagađenju u Valjevu krajem decembra 2018. godine

Na kraju da dodam da sam pažljivo pregledala “vraćeni” izveštaj i u celosti ga uporedila sa verzijom koja je “skinuta”. Svi podaci i rezultati merenja su u potpunosti identični.

 


Valjevo ima rešenje za aerozagađenje

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.