Više prvaka u školskim klupama u predstojećoj nastavnoj godini

U predstojećoj Školskoj 2019/2020. godini, na osnovu preliminarnih podataka, na području Kolubarskog okruga očekuje se 1.485 prvaka u đačkim klupama, što je za 124 mališana koji započinju školovanje više nego li upisanih u tekuću nastavnu godinu. Načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga dr Zorica Jocić saopštila je na današnjoj konferenciji za medije da u našem okrugu jedino Mionica ima 23 prvaka manje. Ona je istakla da su uveliko počele pripreme za upis u prvi razred osnovne škole dece rođene od 1. marta 2012. do kraja februara 2013. godine za Školsku 2019/2020. godinu, kao i da je zbog gripa, tokom dana, usvojena odluka o odlaganju početka drugog polugodišta za sedam dana koje, prema sadašnjem planu, treba da počne u ponedeljak, 25. februara.

Zorica Jocić, načelnica Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga

Prema rečima načelnice Školske uprave dr Zorice Jocić, u Školsku 2019/2020. godinu upisuju mališane uzrasta od šest i po do sedam i po godina, tačnije rođene od 01. marta 2012, do kraja februara 2013. godine. Na osnovu zahteva roditelja, i nakon testiranja, u prvi razred mogu biti upisana i deca koja imaju šest godina. Dokumentacija neophodna za upis sadrži četiri dokumenta: Izvod iz matične knjige rođenih, Potvrda o prebivalištu, Potvrda o završenom predškolskom programu i Uverenje o lekarskom pregledu. Novina je da roditelji više ne moraju prilagati Izvod iz matične knjige rođenih, već u dogovoru, dokument može škola preuzeti u elektronskoj formi, zahvaljujući novom softveru koji će biti završen do kraja tekućeg meseca, a sve u cilju pojednostavljenja procedure upisa mališana u prvi razred.

Kako je naglasila Jocić, deca starija od sedam i po godina, ukoliko su iz određenih razloga propustila upis u prvi razred, mogu se upisati nakon testiranja, odnosno provere znanja, ukoliko se upisuju u neki od starijih razreda.
Drugo polugodiše 2018/2019. godine
Prema nastavnom planu i programu, drugo polugodište trebalo je da počne u ponedeljak, 18. februara, ali je odložen za sedam dana, za 25. februar, zbog pojave gripa. Odluku je prvo usvojio gradonačelnik Valjeva, a njegov primer su sledili predsednici većine opština Kolubarskog okruga, a potom je odluka potvrđena i na nivou Republike. Tome je prethodio i dopis resornog Ministarstva, u kojem se ukazuje da oboleli od gripa treba odgovorno da se ponašaju prvenstveno radi sopstvenog zdravlja, a potom i prema društvenoj zajednici, pa da nastavnici i učenici pod virusom ne dolaze u školu, navela je načelnica Jocić.
Inače, tokom drugog polugodišta biće spojeni neradni dani, povodom uskršnjih praznika, od 26. do 30. aprila, na šta se nadovezuje Prolećni raspust, koji traje do 3. maja. Praktično, đaci neće iči u u školu od 26. aprila do 3. maja 2019.
U toku drugog polugodišta za učenike osmog razreda planirani su probni testovi 12. i 13. aprila, dok su završni ispiti 17, 18. i 19. juna tekuće godine.
Licence za direktore
Konferenciju za novinare, načelnica Zorica Jocić iskoristila je i da pohvali troje direktora škola sa područja Školske uprave koji su već položili za licencu. Među prvih petoro direktora iz Srbije, troje je iz našeg kraja. To su direktor srednje Tehničke škole iz Valjeva Branko Goloskoković, direktorka OŠ “Kadinjača” iz Loznice Nada Ostojić i  Vesna Živanović direktorka OŠ “Nikolaj Velimirović” iz Šapca.
Tom prilikom Jocić je podsetila da obuka traje od dva do 16 dana, direktno i putem Interneta, a sam ispit je sastavljen iz više segmenata koje direktori moraju uspešno obaviti u roku od dve godine, ili im prestaje mandat. Takođe, pravo da se prijave za polaganje za licencu imaju svi koji ispunjavaju uslove, a jedan je minimum osam godina radnog staža u obrazovanju.
Važne aktuelnosti
Načelnica Jocić podsetila je da će biti nastavljena obuka za učitelje, koji predaju u prvom i nastavnike u petom razredu osnovne, kao i profesore u prvom razredu gimnazija. ”Nastavlja se obuka za primenu novog nastavnog programa orijentisanog na proces i na ishode. Jedna grupa je prošle godine obučena, a sada nove grupe koje će realizovati nastavu u ovim razredima. Suština je da nastavnici steknu kompetencije da razviju kod učenika funkcionalno znanje, koja se kontinuirano razvijaju, koja su trajna i čija primena je vidljiva u svakodnevnom životu. Akcenat na obukama se stavlja na projektnu nastavu, na međupredmetne kompetencije kojih je jedanaest”, rekla je načelnica i pojasnila da je razvoj preduzetničkog razvoja razmišljanja kod dece veoma bitan.m
”Samo pet odsto ljudi u svetu se rađa sa sposobnošću za preduzimljivost i preduzetništvo, a sve ostalo se može razviti. Novi nastavni program je orijentisan da kod dece razvije preduzetnički način razmišljanja. Suština je da mogu da sagledaju probleme, predvide posledice, predvide više rešenja i odaberu pravo, da realizuju projekat”, pojasnila je dr Zorica Jcić, načelnica Školske uprave.
Takođe, podsetila je da je u toku izrada plana upisa u srednje škole, kao i da su održani sastanci sa direktorima svih srednjih škola, sa predstavnicima svih 14 lokalnih samouprava, Regionalne privredne komore, predstavnicima preduzetnika i Nacionalne službe za zapošljavanje, dakle sa svim akterima koji su važni pri izradi kvalitetnog plana upisa. “Trenutno smo u fazi da je otvorena baza podataka nacionalnog sistema ”Dositej” Ministarstva prosvete, tako da škole sada unose svoje predloge, pa će uskoro biti poznati podaci o obrazovnim profilima za narednu školsku godinu, kao i o broju slobodnih mesta u srednjim školama na području Kolubare i Mačve”, kazala je Jocić.
Pitanje o primeni elektronskih dnevnika, načelnica je prokomentarisala da stižu pozitivne ocene, kao i da je znatno olakšan rad u školama koje su odmah prešle isključivo na elektronske dnevnike, dok veći obim posla održavaju zaposleni u školama koje, pored elektronskog, još uvek rade i na prethodno primenjivan način, uz napomenu da će željene rubrike iz elektronskog dnevnika uskoro biti dostupne roditeljima.
Obzirom da je u toku veoma značajan posao racionalizacije mreže škola, načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić rekla je da je već godinu dana na snazi Uredba o izradi mreže škola i predškolskih ustanova i da su sve lokalne samouprave pristupile izradi takvih akata.
“Ukoliko dođe do racionalizacije tipa da se gase pojedina odeljenja ili pojedine škole, neće biti nikakvih problema niti za učitelje, niti za zaposlene, zato što je pet godina na snazi Uredba o zabrani zapošljavanja i postoji mnogo slobodnih mesta po školama. Dakle, oni će svi biti preuzeti kao tehnološki višak, tako da tu nema bojazni što se nastavnog kadra tiče. Prema informacijaa koje ja imam, sve opštine se zaista rukovode interesima dece”, odgovorila je načelnica dr Zorica Jocić na konferenciji za novinare održanoj u sedištu Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.