VITEZ SRPSKOG NEBA

U petak 13. maja, predstavljena je knjiga „Vitez srpskog neba“ , uz prisustvo članova porodice, kolega i prijatelja koji čuvaju uspomenu na na heroja i viteza srpskog neba.

vitez-srpskog-neba

Knjiga je nastala u slavu i čast podviga pukovnika Milenka Pavlovića , koji je 4.maja 1999. godine žrtvovao svoj život na nebu iznad Valjeva u borbi sa nadmoćnijim i brojnijim neprijateljima tokom NATO bombardovanja.

Milenko Pavlović je gorostas, kojim se Podgorina i Kolubara zavek moraju ponosti. Časno je živeo kao čovek i oficir i časno se odužio svome narodu i otadžbini i svrstao se među besmrtne. Iz godine u godinu, opština Osečina kao i njegove kolege iz vazduhoplovstva neguju uspomenu na ovaj herojski čin i obeležavaju godišnjicu od herojske pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića, velikog boraca za slobodu.

U organizaciji Kluba pisaca „Vukovo pero“ iz Loznice iz raspisan je četvrti konkurs-raspis „Srpski heroj, pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ 2021. godine. Koncept konkursa bio je podsticanje stvaraoca iz Srbije i regiona kojima je tema rodoljublja bliska i preko koje čuvaju i neguju kulturu sećanja. To je bio prvi deo projekta, a drugi se odnosi na štampanje zbornika užeg izbora radova i njegovo predstavljanje pred širom publikom u koji se preko svoje izdavačke delatnosti uključila Narodna biblioteke Osečina, uz podršku opštine Osečina I Turističke organizacije „Podgorina“.

Sastavljači zbornika odlučili su se za tematsko-motivsku shemu, birajući umetnički ostvarene radove, koji pripadaju najpoštovanijim vrstama pisne reči uopšte, a to su rodoljubive i epske pesme. Polazeći od te osnovne namere, u zborniku su se našli stvaraoci čiji glasovi traju već decenijama, a takođe i i pesnici, koji tek započinju stvaralački rad.

Ovaj zbornik plod je težnje da se u izdavačku delatnost Narodne biblioteke Osečina uvrste neobjavljene i nenagrađivane pesme o pukovniku – pilotu Milenku Pavloviću. Njegovu vrednost ističe i činjenica da se na ovim prostorima nije pojavio ni jedan sličan zbornik.

Zbornik započinje svoju putanju koju su mu postavili suizdavači, a to je da se objavljivanjem pesama o pukovniku – pilotu Milenku Pavlović podstakne plodonosniji rad na ovu temu. Sa ovakvom uređivačkom politikom želimo da otvormo prostor i iskažemo potrebu održavanja jednog ovakvog književnog konkursa. Na to nas obavezuje i ukupan broj odabranih radova u okviru četvrtog konkursa „Srpski heroj, pukovnik – pilot Milenko Pavlović od 29 autora, iz zemlje i regiona.

vitez-srpskog-neba-2

U ime opštine Osečina prisutnima se obratio predsednik opštine Osečina Nikola Tomić, a u ime Kluba pisaca “VUKOVO PERO” iz Loznice, našeg suizdavača i pokretača literarnog konkursa u čast pilota – pukovnika Milenka Pavlovića, obratio se Ljutomir Rundić, pesnik, glumac i zdravičar. Pesme zastupljene u zborniku govorili su pesnici is Srbije iBosne i Hercegovine. Program je upotpunila pevačka grupa „Lozice“ iz Loznice.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.