Vizuleni i eksperimentalni radovi Dejana Bogojevića u Sloveniji – Izložba na 160 metara ispod površine zemlje

U Muzeju premogovništva Slovenije u Velenju, nedavno je otvorena izložba “[email protected]” valjevskog multimedijalnog umetnika Dejana Bogojevića. Pred slovenačku publiku, Bogojević je ovog puta izašao sa nizom vizuelnih i eksperimentalnih radova. Prostor u kojem je otvorežba je jako interesantan jer se radi o muzejskom delu nekadašnjeg rudnika uglja, na 160 metara ispod površine zemlje. Sama činjenica da kroz “tunel” prolazi turistički vozić, taj izložbeni porstor predstavlja izuzetnu atrakciju za sve posetioce Muzeja u Velenju.

“Drago mi je što imam izložbu u ovom Muzeju, izuzetnom po mnogo čemu. Imao sam priliku da Muzej u Velenju posetim pre nekoliko godina kada je organizovana moja izložba stripa. Nema adekvatnijeg prostora za predstavljanje mojih vizuelnih i eksperimentalnih radova koje će videti brojni turisti, na 160 metara ispod površine zemlje. To mojim vizuelnim radovima daje još jednu značajnu dimenziju – uticaj prostora na doživljaj, pa eksperiment postaje potpuniji i izvorniji”, prenosi nam svoje utiske autor Dejan Bogojević.

Izložbu je otvorio Stojan Špegel, doktor slikarstva koji vodi ovu uspešnu instituciju. Tom prilikom citiran je jedan od najpoznatijih vizuelnih stvaralaca Cesar Reglero iz Španije, koji je o Bogojevićevoj vizuelnoj poeziji zapisao:

“Vizuelna poezija Dejana Bogojevića prevazilazi klasične parametre i prelazi na multidisciplinarni nivo, tamo gde se sve umetnosti spajaju i vizuelna poezija se pretvara u pesmu objekta, poetsku postavku ili razvojnu pesmu – pesmu procesa. Mislim da Dejanov um inspiraciju nalazi u komunikaciji i kolažu, ali da se ipak njegova kreativnost ogleda u potrazi za novim prostorima i skrivenim pojavama koje nalazi u svom okruženju. Dejana Bogojevića više od klasičnog dela, interesuje da ekasperimentiše, istražuje i kroz tu potragu otkriva svojstvenu vizuelnu poeziju”.

[email protected]” je 69 po redu samostalna izložba Dejana Bogojevića i slovenačka publika će moći da je pogleda  do 15. decembra.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.