Vrlina velikih

U isto vreme kada se građani Valjeva neumorno bore protiv aerozagađena, u istom tom našem Valjevu imamo firmu koja služi kao svetli primer u toj borbi za kvalitetniji i čistiji vazduh. Primer koji i ostali privredni subjekti treba da slede, a ne samo o tome da govore, jer umesto reči trebaju nam i dela. Gorenje Valjevo po svemu sudeći mnogo dela, a o tome skromno i ne tako često govori. Retka osobina u ovim vremenima. Vrlina velikih.

Gorenje Valjevo

Foto: Valjevska posla

Gorenje Valjevo je samo na konto ekološke takse u 2018. godini platilo skoro 1 milion evra. Prema rečima Aleksandre Kandić, vođe Kontrole kvaliteta u ovoj valjevskoj fabrici, za svaki aparat plasiran na tržištu Gorenje Valjevo je u zakonskoj obavezi da plati nadoknadu za njegovo kasnije uništavanje i pravilno odlaganje. Imajući u vidu da je to praksa od 2010. godine, reč je o značajnim novčanim sredstva koja se slivaju u budžet Srbije zahvaljujući valjevskom Gorenju.

Aleksandra Kandić, vođa Kontrole kvaliteta Gorenje Valjevo

Aktivnosti vezane za zaštitu životne sredine koje se sprovode na lokaciji Gorenje Valjevo su brojne i one se obavljaju u okviru zakonske regulative koja važi u Republici Srbiji. Kako kaže Aleksandra Kandić, već 13 godina unazad se u valjevskom Gorenju na godišnjem nivou radi redovan i zakonski obavezan monitoring emisije gasova iz ove fabrike, kao i analiza otpadnih voda. Monitoring emisije gasova radi se dva puta godišnje, a monitoring otpadnih voda četiri puta tokom godinu dana.

“Kao deo ekipe koja radi u toj oblasti, a i lokalne i republičke inspekcije mogu to da potvrde, sa ponosom mogu da kežem da nikada nismo imali ekcesnih situacija, nije bilo problema, nije bilo kazni, niti pritužbi”, ističe Aleksandra Kandić, vođa Kontrole kvaliteta fabrike Gorenje Valjevo.

Prema njenim rečima, valjevsko Gorenje kao proizvodna firma generiše znatnu količinu čvrstog otpada, prema kojem se odnosi veoma odgovorno. Selekcija otpada vrši se odmah na mestu nastanka u proizvodnim pogonima, posle čega se ono zbrinjava od strane akreditovanih firmi koja imaju licencu za rad sa svim vrstama otpada, počevši od komunalnog do industrijski opasnog otpada.

“Posebno bih istakla ono što se ne može izraziti ciframa, ono na čemu radimo od prvog dana u fabrici Gorenje Valjevo i u čemu sam lično veoma angažovana, a to je podizanje svesti svih zaposlenih o važnosti zaštite životne sredine, kako sve aktivnosti koje ovde izvodimo utiču na životnu sredinu, kakve posledice ostavljaju i šta mi možemo da uradimo da bismo onima koje najviše volimo, našoj deci, u nasleđe ostavili koliko-toliko čistu planetu”, kaže Aleksandra Kandić.


Valjevo ima rešenje za aerozagađenje

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.