Za bolji kvalitet vode na Divčibarama

JKP “Vodovod Valjevo” pustilo je u rad novu, ekonomičniju i ekološki prihvatljivu opremu za preradu vode u postrojenju na Divčibarama vrednu oko 4 miliona dinara. Uz pomoć ove investicije građani Divčibara piće sada znatno kvalitetniju vodu. Vrednost tzv. elektorlizera, uređaja za disocijaciju natrijum-hlorida i doziranje pripremljenog rastvora, je 3,87 miliona dinara, dok je za zavojne i centrifugalne pumpe izdvojeno oko 850.000 dinara sa PDV-om.

“Ovo je velika stvar za Divčibare, jer na ovaj način postižemo veći kvalitet prerađene vode, a sam postupak elektrolize soli ima ekonomsku i ekološku opravdanost, kao i potpunu bezbednost kada je reč o skladištenju i transportu u odnosu na komercijalni tečni hlor”, kaže prvi čovek valjevskog “Vodovoda” Đorđe Milanović i napominje da bi kupljen uređaj trebalo da se otplati nakon 3 godine eksploatacije kroz smanjene troškove postupka prerade vode.

Valjevski “Vododvod” je treći u Srbiji koji u svojim postrojenjima instalira ovu tehnologiju.

“Elektrolizni uređaj koristi so, vodu i struju za proizvodnju svežeg, visoko aktivnog rastvora hlora na mestu njegove potrošnje. Uz pomoć ove savremene opreme izbegavamo skladištenje i transport opasnih hemikalija. Sam uređaj je maksimalno obezbeđen, kontrola i monitoring vrše se uz pomoć daljinskog praćenja njegovog rada, putem računara ili mobilnog telefona”, pojašnjava  Đorđe Milanović, direktor JKP “Vodovod Valjevo”.

Pema njegovim rečima, do kraja godine planira se nabavka još tri kade za ovo postrojenje, čime bi se potpuno zanovila oprema fabrike vode na Divčibarama.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.