Zapaženo učešće CZNTK “Abrašević” na Festivalu folklora u Loznici i nastavak vrednog rada

Članovi folklornog ansambla i narodnog orkestra valjevskog Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević” nakon kratkog predaha po izuzetno uspešnim nastupima na ovogodišnjim Tešnjarskim večerima, krajem prošle sedmice učestvovali su na Festivalu folklora u Loznici. Naime, organizator Kulturno-umetničko društvo “Karadžić” iz Loznice, pozvao je članove folklorne sekcije CZNTK “Abrašević” da učestvuju na festivalu i da održe dva nastupa.

“Prvi nastup bio je u Banji Koviljači, na terasi Specijalne bolnice. Tu smo odigrali dve koreografije “Vlaške igre” Branka Markovića i “Igre iz Ibarskog Kolašina”. Drugi nastup bio je u porti stare crkve u Loznici. Pored organizatora, nastupilo je Kulturno-umetničko društvo iz mačvanskog Prnjavora i mi, jer su članovi KUD-a iz Bjeljine, zbog zdravstvenih problema, otkazali”, priča profesor Milena Urošević o učešću na ovom festivalu koji nije takmičarskog karaktera.

Prema njeni rečima, organizatori su bili izuzetno zadovoljni, jer je folklorni ansambl CZNTK “Abrašević” nastupio uz pratnju svog narodnog orkestra.

“Rekli su nam da su nedavno, sa 18 kulturno-umetničkih društava, učestvovali na jednom festivalu, a da nijedan ansambl nije igrao uz pratnju orkestra. Bio je to dodatni razlog što ih je naš nastup oduševio, bili su veoma zadovoljni i zahvalni. Tom prilikom predstavilo se ukupno trideset članova izvođačkog folklornog ansambla i desetoro iz orkestra. Nakon nastupa priredili su druženje za sve učesnike Festivala u Loznici. Obzirom da su pojedini članovi našeg orkestra osnovci i da su prvi put nastupali na nekom gostovanju van Valjeva, sve ovo je i njima bilo veoma zanimljivo, a pri tome dragoceno iskustvo”, kaže profesor Milena Urošević, v.d. direktora CZNTK “Abrašević” povodom učešća na Festivalu folklora u Loznici, priređenog u organizaciji tamošnjeg KUD “Karadžić”, sa kojima folklorni ansambl veterana neguje dugogodišnju saradnju.

Istovremeno, Narodni muzej Valjevo, u saradnji sa članovima folklorne sekcije i orkestra CZNTK “Abrašević” na Kuli Nenadović održava ciklus predavanja na teme “Odelo čini čoveka” i “Od prošlosti – za nas”. Drugo po redu predavanje je  večeras, dok je završnica 5. septembra.

“’Videćemo da li ćemo tada prirediti manji koncert u okviru serijala predavanja. Naš zadatak je etno – muzikološki  prikaz obreda i običaja, odnosno pesama, igara i muzike, dok se Narodni muzej bavi etnološkim segmentom koji se odnosi na narodnu nošnju”, pojašnjava zajednički projekat CZNTK “Abrašević” i Narodnog muzeja Valjevo, profesor Milena Urošević.

Već sutra Gradski hor “Abrašević” odlazi na Internacionalno takmičenje horova koje će biti održano u Ohridu. U veoma jakoj konkurenciji hor pod diregntskom palicom profesora Dragana Vasiljevića nastupa u subotu i takmiči se rame uz rame i glas uz glas sa skoro 30 horova iz celog sveta.

Takođe, Gradsko pozorište “Abrašević” priprema predstave za predstojeći 13. po redu “Abro Fest”, koji će biti održan od 27. septembra do 4. oktobra.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.