ZABRANA OKUPLJANJA, OBAVEZNE MASKE NA OTVORENOM, ARENA PONOVO KOVID BOLNICA! Ovo su najnovije mere Kriznog štaba

Krizni štab je održao sednicu zbog povećanog broja novozaraženih virusom korona, ovo su nove odluke. Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je nakon sednice Kriznog štaba da su donete oštrije mere i da će se pooštriti njihova kontrola. Uvedeno je obavezno nošenje maski čak i na otvorenom prostoru, zabrana proslava i okupljanja, a Štark Arena opet će biti u sistemu kovid bolnica.

Koronavirus

RTS printscreen

Uslužni objekti moraće da imaju lica nadležna za sprovođenje mera.

“Nalazimo se u sezoni kada se korona virus može da proširi. Kada su u pitanju opšte preventivne mere distanca i nošenje maski, pokazale su se kao dobre. Situacija je mnogo povoljnija nego u svim zemljama u Evropi, ali to ne sme da nas teši. Mere koje smo doneli da se pooštre sve do sadašnje mere tj kontrole njihove primene”,rekla je Darija i dodala:

“Danas smo doneli odluku da se pooštre sve dosadašnje mere u smislu kontrole njihove primene. Zabrana se izdaje lokalnim samoupravama. Nema slavlja. Maske treba da nosimo svi, stalno i u svakoj prilici uključujući i otvorene prostore. Takođe, imajući u vidu da se povećava broj osoba kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa,od ponedeljka Arena biće spremna za prijem pacijenata,” rekla je ona.

“Svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice koje ima za cilj striktno sprovođenje preventivnih mera protiv kovida 19. Moramo svi da se maksimalno organizujemo, ove mere nisu ni skupe ni teške, jedino ćemo uspeti ako ste tako ponašamo. Apelujemo na pojedince koji se do sada nisu pridržavali mera, da zaštite svoju porodicu i sebe. Svačija uloga je značajna u borbi protiv virusa, svi moramo opominjati i podsticati ljude oko sebe da se pridržavaju mera”, istakla je Darija.

Dr Srđa Janković juče je na TV Prva rekao da će nošenje zaštitnih maski uskoro biti obaveza i na otvorenom kada dolazi do kontakata. A dr Predrag Kon je na TV Hepiju juče rekao da svaki štab ima pravo na lokalu da donese svoje odluke.

“Tako na primer trenutno je na snazi zabrana okupljanja za više od 30 ljudi a to može da se spusti i na 5 ili potpunu zabranu, ali to nije realno”, rekao je dr Kon u jutarnjem programu dodavši da vanredno stanje nije realna opcija.

Inače, prema poslednjim informacijama, do 15. oktobra u 15 časova u Srbiji je registrovano još 203 zaraženih među 6.504 testiranih, a nažalost dve osobe su preminule.

Na respiratorima se nalazi 25 pacijenata.

Od početka epidemije preminulo je 770 osoba, a ukupno 35.454 su zaražene. Do 15. oktobra u 15 časova testirana su 1.213.404 uzorka.

U Beogradu je 74 zaraženih, u Kragujevcu 23. U Nišu je 15 zaraženih, u Valjevu osam, u Vranju i Zrenjaninu po šestoro, u Ćupriji i Rači po pet, dok u ostalim mestima ima po troje zaraženih ili manje.

Srbija je prošle sedmice ušla u treći talas korona virusa,njaveće žarište je trenutnu u Beogradu u kojem se na dnevnom nivou najviše dijagnostikuje kovid 19.

Skokovi u broju novozaraženih zabeleženi su i u Kragujevcu, Valjevu, a juče i u Nišu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.