Zamenik gradonačelnika o problemu aerozagađenja: “Sami sebe gušimo”

Listu predloga mera za smanjenje aerozagađenja u gradu predložiće odbornici SPS-a na sednici lokalnog parlamenta, koja je zakazana za 16. mart. To je za Valjevska posla najavio zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić. On će, kako je rekao, lično napraviti listu predloga za smanjenje aerozagađenja. Koliko predloga će ukupno biti i koji će se naći na toj listi, on nije mogao da precizira, ali je istakao da će sigurno predložiti uvođenje sistema par-nepar i zabranu saobraćaja u centru grada.

Zamenika gradonačelnika Dragan Jeremić za skupštinskom govornicom (foto: Željko Bošković)

“Pristalica sam toga. To bi bila eliminacija jednog uzročnika aerozgađenja. Predložićemo da se zabrani saobraćaj u krugu Dušanova – duple trake – Uzun Mirkova – Tešnjar. Ali, videćete da tu meru i uvođenje sistema par-nepar građani neće prihvatiti tek tako. Reći će da smo nesposobna vlast. U istom trenutku traži se rešenje problema koje nećemo kao građani da prihvatimo”, pojašnjava zamenik Jeremić.

On kaže da svest građana mora da se proširi i da građani moraju da shvate da sami sebe truju. “Nivo svesti o aerozagađenju nije toliko razvijen. Na tribini koja je nedavno održana u Gimnaziji na temu aerozagađenja nije bilo 15 Valjevaca. Građani moraju da shvate da sami sebe gušimo”, kaže Dragan Jeremić.

Valjevo u smogu (foto: Dragan Krunić)

Zabranjivanje uglja kao energenta Jeremić vidi kao represivnu meru, dok stavljanje maski na lice za njega nije nikakva mera koja sistemski rešava problem. “Kolubarski ugalj sa velikim procentom supmpora je glavni problem. Na nivou države nemamo nikakve uredbe koje bismo mogli da primenimo. Mi kao lokalna samouprava nismo zaštićeni tu. Država mora da donese takve odluke o korišćenju uglja određenog kvaliteta. Tada ulazimo u populističku priču. Ugalj će da poskupi. Šta god da donese vlast na nivou grada imaćemo revoluciju. Politika se najviše plaši ishitrenih poteza. Treba da vidimo kada je najbolji momenat da to uradimo, a da ne dobijemo revoluciju”, kaže Dragan Jeremić i pojašnjava da rešavanje ovog preoblema ne može biti ad hoc, niti se može rešavati dan za dan.

“Sistemsko rešenje je uvođenje jeftinijeg energenta kako bi se smanjila cena grejanja preko Toplane, da građani ugase svoje privatne kotlarnice koje su na ugalj i pređu na daljinski sistem grejanja. Do Grada je da obezbedi uslove da se smanji cena grejanja. Toplana građanima mora biti prijemčiva sa cenom i na tome ćemoraditi naredih godinu dana. Kada se cena grejanja preko Toplane smanji, valjda će građani biti svesni da treba da se priključe”, kaže Jeremić.

Trg Desanke Maksimović noću u zimskom periodu (foto: Miroslav Jeremić)

Iako rešavanje problema aerozagađenje vidi kao broj 1 u oblasti komunalne zaštite grada, Jeremić smatra da lokalna samouprava treba da ulaže i u rešavanje problema plastike u gradu, posebno kesa i flaša. Zabranio bi, kako kaže, upotrebu plastičnih i subvencionisao prodaju biorazgradivih kesa.

Valjevo


Projekat “Da Valjevo prodiše!”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom erozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, koje je svake zime na listi Top 3 grada, čiji građani udišu najotrovniji vazduh u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP “Toplana”, vezanih za smanjenje emisije štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje, kao i podizanju svesti o težini i važnosti problema svih naših sugrađana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazavanom „Da Valjevo prodiše!“.


 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

4 comments

  1. SPSovci su podigli branu, povecali vlaznost i zagadjenje vazduha, a sada bi i da nam zabranjuju sve i svasta?

  2. Ako se zatvori saobracaj na tolikom podrucju grada, gde ce se parkirati onoliki automobili koji su centru grada, na stocnoj pijaci mozda? Hoce li plava zona onda biti na Petom puku i Goricu? Jel ovo preporuka nekog strucnog ili… Zasto je prikljucak na daljinski sistem grejanja u Novom Sadu 0 dinara, a ovde se placa, dok nam je dobar deo sistema finansirala EU!? Sta su konkretni rezultati gradske uprave u poslednjih 10 godina, sto se tice ovog pitanja – niko ih ne pominje iz sadasnje vlasti, zasto!?

  3. Pre oko mesec dana gradonacelnik, doticni “gospodin” je izjavio da ce Valjevo dobiti gas !!!