Zbog velikog interesovanja “Zašto kažeš ljubav?” u Holu Centra za Kulturu!

Iz tehničkih razloga i najavljene velike zainteresovanosti srednjoškolaca i građana Valjeva, promenjeno je mesto održavanja tribine i radionice “Zašto kažeš ljubav?”. Umesto u Modernoj galeriji, kako je prvobitno bilo najavljeno, “Zašto kažeš ljubav?”  održaće se u planiranom terminu, u četvrtak, 11. aprila, u 18 sati, ali u Holu Centra za kulturu u Valjevu!

Zašto kažeš ljubav a misliš na rat

Istoričarka Dubravka Stojanović, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu i Olgi Manojlović Pintar, saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije, reditelj Ognjenu Glavoniću, autor filma “Teret”, uz moderaciju samostalne menadžerke u kulturi Tamare Marković, pokrenuće razgovor i zajedničko promišljanje o tome na koji način su višedecenijski revizionizam prisutan u udžbenicima istorije, ali i u javnom prostoru uopšte, kao i odnos prema spomeničkom nasleđu NOB-a, povezani sa porastom nasilja u društvu, a posebno među mladima, kako doprinose međuetničkoj netrpeljivosti i dubokoj polarizovanosti društva. Tribina se održava u okviru projekta “Zašto kažeš ljubav, a misliš na rat?”, koji je podržala ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu kroz program MATRA.

Kao polaznu tačku za razgovor biće korišćeni rezultati “Istraživanja i analize skrivenog uticaja na porast nasilja u društvu u Srbiji”, autora Srđana Hercigonje i Milene Berić, koje je nedavno objavilo Udruženje Krokodil.

Šta je kultura nasilja i kako je mi kao društvo negujemo? Zbog čega mladi imaju skromno znanje o ratovima devedesetih i novijoj istoriji uopšte? Koja je propagandna uloga filmova i serija i kako prepoznati pamfletsko u igranim sadržajima? Koliki je i kakav kvalitativni doprinos umetnosti i popularne kulture u stvaranju politka kulture sećanja? Zbog čega je važno da postoje autorke i autori koji kroz svoj rad postavljaju pitanja o kojima institucije ćute? Neka su od pitanja na koje će učesnici tribine pokušati zajedno sa mladima u Valjevu da odgovore.

“U državama nastalim raspadom SFRJ snažno je prisutan revizionistički odnos prema prošlosti. Istorijski revizionizam, kao zloupotreba istorijske nauke, namerno i tendenciozno iskrivljava sliku o prošlosti, dovodi do prilagođavanja prošlosti savremenim političkim potrebama, naglašavanju poželjnih i fabrikovanju nepostojećih podataka, selekciji istorijskih izvora, izbacivanju svega što ne odgovara vladajućim političkim idejama i programima.

Zašto kažeš ljubav a misliš na rat - Valjevo

Na koje načine se istorija falsifikuje i kakve to posledice ostavlja na naše društvo, a posebno na mlade, biće jedno od knjučnih pitanja tokom razgovora. Pored toga pokrenućemo i brojna druga: Kako revizionistički pristupi u udžbenicima istorije utiču upravo na naše shvatanje sadašnjosti? Zbog čega je važno suočiti se s prošlim događajima, posebno ratovima devedesetih, i kakve posledice ima nedostatak znanja o nedavnoj istoriji? Koju ulogu imaju spomenici i drugi oblici kulturnog nasleđa u formiranju kolektivnog identiteta i sećanja? Koji je bio odnos prema spomenicima NOB-a u jugoslovenskom društvu, a kakav je danas – što u Srbiji, što u drugim bivšim jugoslovenskim republikama? Šta nam taj današnji odnos govori o vrednostima koje kultuvišemo kao društvo? Kakav je doprinos umetnosti i popularne kulture u stvaranju politka kulture sećanja? Zbog čega je važno da postoje autorke i autori koji kroz svoj rad postavljaju pitanja o kojima institucije ćute?”, navodi menadžer projekta Tamara Marković.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.