Zelena Komuna 22 – Participativno rešenje za aerozagađenje u Valjevu

Tri valjevske nevladine organizacije iRevolucija, Lokalni odgovor i Odbor za ljudska prava Valjevo, poznate su ovdašnjoj javnosti po svojim inicijativama i borbi za čistiji vazduh. Ovoga puta, udružile su svoje snage u projektu pod nazivom Zelena Komuna 22, koji se realizuje u okviru Zelenog inkubatora, trogodišenjg projekta koji sprovodi Beogradska otvorena škola, u saradanji sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine. Projekat Zelena Komuna 22, finasiran od strane Evropske unije, ima za cilj unapređenje transparentnosti i participativnosti građana u ciklusu javne politike tokom predstojeće izrade novog Plana kvaliteta vazduha u Valjevu, kao i na stvaranju uslova za uspostavljanje dijaloga sa lokalnim vlastima, koji treba da doprinese održivom unapređenju kvaliteta vazduha u našem gradu.

Vladimir Radosavljević /iRevolucija/

“Cilj je da (is)pratimo javnu politiku u Valjevu, kada je Plan kvaliteta vazduha u pitanju, kao i uticaj donosioca odluka. Želimo da uključimo građane u taj proces tako što ćemo stvoriti polje i uslove za njihovo učešće u izradi Plana kvaliteta vazduha za narednih 5 godina, dokumenta koji se inače smatra osnovnim elementom za borbu protiv aerozagađenja”, kaže Vladimir Radosavljević iz iRevolucije, udruženja koje je nosilac projektnih aktivnosti.
Prema Radosavljevićevim rečima, u okviru projekta biće osnovan “Savet za čist vazduh” koji će biti sačinjen od osoba od integriteta iz različitih relevantnih sektora, tako da će građani prvi put imati priliku da utiču na donosioce odluka u procesu izrade novog Plana kvaliteta vazduha za period 2021-2026.
“Naše delovanje biće javno i u bliskoj budućnosti ćemo uputiti javni poziv za sve one koji žele da se uključe u ovu borbu i budu deo “Saveta za ćist vazduh”. Cilj projekta upravo i jeste da se stvori polje u kom će građani participirati u tom procesu i da se premosti taj jaz “ćutnje” između političara, odnosno donosioca odluka i sugrađana. Sa jedne strane imamo sve gradske vlasti u prethodnih 30 godina, koliko se govori o aerozagađenju, kao donosioce odluka, a sa druge strane imamo nezadovoljne građane, dok svi zajedno udišemo prekomerno zagađen vazduh treće kategorije zbog kog godišnje prerano izgubimo više stotina naših sugrađana”, istakao je Vladimir Radosavljević.

Sa treninga u Vrnjačkoj Banji /iRevolucija/

Projekat Zelena Komuna 22 počeo je polovinom juna meseca i trajaće do 30. januara 2022. godine. Već je završen prvi deo projektnih aktivnosti, koji se odnosio na treninge partnerskih organizacija, održanih u Vrnjačkoj Banji, koji su imali za cilj podizanje kapaciteta, umrežavanja sa ostalim organizacijama i sticanja neophodnih znanja za realizaciju projekata koji su u okvirima EU standarda.
Udruženje iRevolucija potpisala je Ugovor o nastavku saradnje za Climathon ove godine, tako da će deo aktivnosti projekta Zelena Komuna 22 biti oslonjen i na debatu tokom ovog događaja koji je na globalnom nivou posvećen rešavanju najvećih klimatskih izazova.

Sa trreninga u Vrnjačkoj Banji /iRevolucija/

UdahnimO2-–-Faza-dva

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.