Najnovije vesti

Aero Alarm u “Pet do dvanaest”: Vazduh je svako veče protekle sedmice bio ZAGAĐEN ili JAKO ZAGAĐEN!

Četvrti izveštaj “U pet do dvanaest” u okviru akcije “Aero Alarm”, koju sprovodi organizacija “Lokalni odgovor”, pokazuje da je vazduh u našem gradu u protekloj sedmici najveći broj dana bio ZAGAĐEN. Jedino je u nedelju vazduh u Valjevu bio kategorije PRIHVATLJIV. Svako veče protekle sedmice zabeleženo je da je vazduh bio ZAGAĐEN ili JAKO ZAGAĐEN. Najviša zabeležena koncentracija PM10 suspendovanih čestica za proteklu nedelju zabeležena je u sredu, 25. novembra u 18 časova i iznosila je 191.97 μg/m3, što je dva puta prekoračenje granične vrednosti. Suspendovane čestice PM2.5 dostigle su najvišu koncentraciju istog dana u 18 časova koja je bila 168.95 μg/m3, što je tri puta prekoračenje.

Iz izveštaja “U pet do dvanaest”: Kvalitet vazduha u Valjevu za proteklu sedmicu

Prema izveštaju, Grad Valjevo i Zavod za javno zdravlje tokom prošle nedelje nisu na dnevnom nivou objavljivali informacije o visini aerozagađenja u Valjevu, kao ni Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu. Ove ustanove, odgovorne za bezbednost i zdravlje građana u Valjevu, kao i za zaštitu životne sredine, nisu obaveštavale javnost o dnevnim koncentracijama zagađujućih materija koje sadrži vazduh u Valjevu, niti su upozoravale građane na mogući rizik za zdravlje, niti na mere zaštite ili ublažavanja uticaja, navodi se u izvešaju “U pet do dvanaest”.

Predstavnici Grada Valjeva Dom zdravlja i Zavoda za javno zdravlje, iako su bili najavljeni, nisu učestvovali na online forumu “Građanske skupštine”, koju je organizovao Institut za filozofiju i društvene nauke iz Beograda na temu aerozagađenja u Valjevu.

“U razgovoru, raspravi i predlaganju načina rešavanja problema u aerozagađenja u Valjevu su učestvovali predstavnici udruženja građana iz Valjeva, zainteresovani građani, stručnjaci za pojedine oblasti relevantnih za životnu sredinu (mašinstvo, tehnologija). Iako je bilo najavljeno, nisu učestvovali predstavnici lokalne vlasti u Valjevu, niti ustanova koje su od značaja za zdravlje građana Valjeva: Grad Valjevo, Gradska uprava, Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje”, navodi se u komentaru izveštaja.

Iz izveštaja “U pet do dvanaest”: Prikaz valjevskih medija koji su dnevno obaveštavali javnost o aerozagađenju / izveštavali o temama u vezi aerozagađenja

Od ukupno 10 posmatranih medijskih organizacija, protekle nedelje četiri su svakodevno objavljivale informacije o kvalitetu vazduha u Valjevu. Jedan broj lokalnih elektronskih medija je pojedinim danima objavljivao i priloge koji su se odnosili na aerozagađenje (npr. Izjave aktivista, problem merenja aerozagađenja). RTV Marsh je organizovala online anketu. U četvrtoj nedelji akcije “Aero Alarm” uočava se gotovo svakodnevno izveštavanje i pažnja jednog broja medija kada je reč o zagađenju.

“U protekloj nedelji je zabeleženo stalno interesovanje dela lokalnih medija u Valjevu za temu aerozagađenja. Još jedan portal (Ugradu.info) postavio je na naslovnu stranu plug-in koji emituje informaciju, indeks kvaliteta vazduha u Valjevu. Lokalna televizija RTV Marsh je na svom sajtu postavila online anketu na temu aerozagađenja. Sada ukupno 4 medija informišu javnost Valjeva o kvalitetu vazduha u realnom vremenu (RTV Marsh, Valjevskaposla.info, Valjevonadlanu.rs i Ugradu.info). Svakodnevno bar jedno javno glasilo u Valjevu emituje ili objavljuje prilog koji se odnosi na životnu sredinu ili aerozagađenje. Nedeljnik Napred je u poslednjem broju objavio dva priloga na temu aerozagađenja. Informacija o aerozagađenju u Valjevu, kao i o Građanskoj skupštini objavljena je na sajtu Balkan Green Energy News”, piše u izveštaju.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.